16.4 C
Vaslui
30 aprilie, 2024

Drânceniul nu mai este mosia marinarului de la Prut. A devenit cu adevãrat Poarta Europei

CORECT Primarul din Drânceni, Mihai Morãrasu, le-a promis în 2020 oamenilor schimbarea, întoarcerea la o administratie transparentã si a reusit. A trecut prin momente grele, fiindcã a trebuit sã repare prostiile lui Pecheanu, dar a reusit. Dacã a pus pe fãgasul normal proiectul falimentar al fostului primar, de aductiune cu apã, început de 16 ani si resuscitat doar în campaniile electorale, în comuna care este practic Poarta Europei se pot face multe. Iatã mesajul cu care vine în fata alegãtorilor: „În ultimii patru ani, în calitate de primar al comunei Drânceni, am devenit fãrã echivoc mai responsabil si mai hotãrât sã muncesc pentru oameni si pentru binele comunitãtii. V-am solicitat încrederea si am venit în fata dumneavoastrã cu promisiunea de a aduce schimbarea de care Comuna Drânceni avea nevoie. Mi-am asumat responsabilitatea de a prelua frâiele acestei comunitãti si am promis sã fiu un primar ferm, determinat si hotãrât. Am meditat si am depus eforturi considerabile pentru realizarea tuturor planurilor si proiectelor propuse în compania electoralã, având mereu în centrul atentiei bunãstarea si progresul comunitãtii noastre. Acesti patru ani au reprezentat doar începutul unei cãlãtorii pe care vreau sã o continuãm împreunã”, spune primarul din Drânceni.

În 2020, la cârma comunei Drânceni ajunge liberalul Mihai Murãrasu. Mandatul l-a început greu, mostenirea lãsatã de fostul primar suspendat, Gelu Pecheanu, era ca un cartof fierbinte, iar sãtenii îsi pierduserã rãbdarea, mai ales cã din mometul suspendãrii primarului problemã, lucrurile pânã la alegeri nu s-au schimbat deloc, la conducere venind un primar interimar care executa orbeste ordinele lui Buzatu si Pecheanu. Practic, s-a piedut un an si jumãtate, timp în care comuna a regresat. Noul primar ales s-a apucat de treabã, fãcând ordine în proiectele primãriei si a reusit sã readucã la viatã un proiect vechi de-al lui Pecheanu, ce pãrea imposibil de resuscitat. Este vorba de aductiunea cu apã a comuna Drânceni, proiect pe care fostul primar l-a început în 2008, l-a abandonat, în 2018 l-a resuscitat de ochii lumii si ar fi zãcut asa, dacã nu intervenea noul primar. Mai exact, Pecheanu, dupã ce a îngropat miliarde de lei în 2008, când Bãsescu, prietenul lui, arunca cu bani prin celebra Ordonantã 7 ( investitii în aductiuni cu apã) în toatã România, iar spãgile erau consistente, a cerut lui Dragnea în 2018 prin Ministerului Dezvoltãrii continuarea investitiilor. Dar stiti cât a primit? În bãtaie de joc, 911.000 de lei, ca la cersetori. Morãrasu în mandatul sãu a mers la Guvern si a obtinut de 14 ori mai multi. A reusit cu greu sã-i convingã pe finantatori de necesitatea proiectului si reuseste astfel sã obtinã întreaga o sumã record de la Ministerul Dezvoltãrii, peste 14 milioane de lei. Nu este singura investitie descurcatã de Morãrasu în comunã. Chiar dacã a fost pandemie si stare de urgentã, în comuna Drânceni nu mai existã WC-urile în curtea unitãtilor de învãtãmânt. Elevii folosesc acum toalete moderne în interior, unde au apã curentã si conditii normale. Si nu numai atât. Scolile au acum internet functional, terenuri de sport, iar elevii sunt în sigurantã. La fiecare scoalã s-au montat sistemele video de supraveghere. Proiectul „Masã caldã în scoli” este functional, iar prin implicarea directã a primarului Consiliul Local, a repartizat un buget pentru elevii merituosi din comuna Drânceni, care au primit în vacanta de varã în excursii.

Învãtãmântul din comuna Drânceni, prioritar pentru edilul Mihai Murãrasu

Iatã ce ne spune primarul Morãrasu despre investitiile fãcute în învãtãmânt. «Am eliminat toaletele din curtea scolii si am construit toalete moderne în scolile din comunã. Pentru asigurarea echipamentelor si resurselor tehnologice digitale pentru unitãtile de învãtãmânt din comunã am scris, depus si cîstigat un proiect de finantare în cadrul Planului National de Redresare si Rezilientã în valoare de aproape 1,2 milioane de lei. Contractul de finantare pentru proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unitãtilor de învãtãmânt preuniversitar din comuna Drânceni, judetul Vaslui”, a fost semnat în toamna anului 2023, acum fiind în etapa de achizitie, urmând ca în vara acestui an sã finalizãm proiectul. Nu a fost uitat nici sportul, astfel cã, în vederea asigurãrii sportului la nivel scolar si pentru elevii din comunã, am finalizat douã terenuri de minifotbal în localitãtile Ghermãnesti si Drânceni. Si tot la capitolul învãtãmânt, un capitol fãrã de care viitorul nostru nu ar exista, am acordat burse pentru performanta si rezultatele deosebite la învãtãturã, olimpiade si concursuri scolare cu premii în bani pentru elevii care au obtinut merite deosebite la învãtãturã. Am vorbit si vorbim de digitalizare, astfel cã, în prezent fiecare corp de scoalã beneficiazã de internet de mare vitezã pentru facilitarea necesitãtilor în materie de acces la informatie. Si nu doar atât. În cei patru ani de mandat, am derulat si alte proiecte educationale”, spune primarul Mihai Murãrasu.

Reabilitarea sistemului de apã, proiectul resuscitat de Mur ã rasu, la ora bilantului

NECESAR… Alimentarea cu apã din Comuna Drânceni este un vis al comunitãtii început în 2008, când Pecheanu se lãuda cã va aduce apã în Germãnesti si Râsesti. L-a început, dar l-a abandonat. Au venit tot felul de firme care au dat tepe, care nu au finalizat lucrãrile. Proiectul a fost resuscitat în 2018, prin acele Programe Nationale ale lui Dragnea, însã la Drânceni au ajuns extrem de putini bani, vreo 900.000 de lei, si nu se putea finaliza nimic. Aici intervine primarul Murãrasu, care mai întâi trebuie sã explice celor din Ministerul Dezvoltãrii de ce în comunã sistemul figureazã ca fãcut în proportie de 85%, iar realitatea este alta. A trebuit schimbat proiectul, adãugate statiile de clorinare, bazinele de apã, dar si sursa de apã, care, atentie, este asiguratã de operatorul de apã din Iasi, Apa vital. Pentru aceste proiecte, Murãrasu a obtinut o finantare de 14 ori mai mare decât obtinea Pecheanu în 2018, aproape 12 milioane de lei. „În ciuda tuturor tentativelor din mandatele primarilor din anii trecuti, am întâmpinat probleme multe, din cauza unor greseli în implementare a proiectelor de apã care erau începute din 2008 si a trebuit sã le reluãm. O muncã uriasã pentru a obtine finantarea necesarã pentru continuarea lucrãrilor. Prin actul aditional semnat în luna februarie, am reusit sã obtinem finantare suplimentarã de 11.845.042,03 lei a obiectivului de investitii „Alimentarea cu apã în localitãtile Ghermãnesti si Rîsesti, comuna Drânceni, judetul Vaslui”, proiect blocat initial din lipsa unei proiectãri solide si a unei viziuni corecte din partea vechii conduceri. Acum, valoarea totalã a proiectului va fi de 14.686.733,73 lei, echivalentul a aproximativ 2,9 milioane de euro, din care finantarea de la Ministerul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Administratiei se ridicã la 12.756.577,03 lei, iar cofinantarea de la bugetul local la 1.930.156,70 lei. În paralel, am reusit sã obtinem finantare pentru extinderea sistemului de apã prin Programul National de Investitii „Anghel Saligny”, în valoare de 4.000.000 lei. Astfel, avem banii pentru alimentarea întregii comune cu apã. Aceste proiecte trebuie finalizate cu succes, pentru cã de prea multe ori a fost începutã aceastã alimentare cu apã si nefinalizatã pânã acum. Banii primiti acum de la Guvern trebuie cheltuiti cu cumpãtare, pentru cã scopul cu care au fost dati este acela cã locuitorii din comuna noastrã sã aibã apã. De aceea le cer cetãtenilor sã continuãm împreunã”, a spus primarul Murãrasu.

Trotuare noi, douã parcuri date în folosintã si statii de autobuz modernizate

INVESTITII…Primarul din Drânceni mai trece în revistã o serie de proiecte pe care le are în lucru: „Continuãm si constructia sau reamenjarea de pavaje pietonale. Trotuarele din Comuna Drânceni reprezintã în continuare o prioritate pentru siguranta cetãtenilor. Pânã în prezent, am reusit si am construit peste 1.000 de metri de trotuar si am efectuat reparatii acolo unde a fost cazul la trotuarele existente. În plus, putem vorbi si de douã parcuri de joacã pentru copii construite la Râsesti si Ghermãnesti, reabilitarea statiilor de autobuz sau modernizarea si reabilitarea drumurilor de interes local. Si nu ne-am oprit aici. Am reusit si sã scãpãm comuna de gunoaie si am eliminat gropile locale de gunoi, mãsurã obligatorie, impusã de cei de la Agentia de Mediu”

Sursa: https://www.vremeanoua.ro/dranceniul-nu-mai-este-mosia-marinarului-de-la-prut-a-devenit-cu-adevarat-poarta-europei/

Ultimă oră

Același autor