Documentarul „Regina tăcerii”, proiectat la Bârlad

0

Sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 12, bârlădenii sunt invitați la filmul documentar „Regina tăcerii”, regizat de poloneza Agnieszka Zwiefka. Pelicula va fi proiectată la Muzeul „Vasile Pârvan” și face parte din Programul KineDok, de distribuție alternativă de film documentar creativ, demarat în anul 2015 de Asociația “One World România”.

Loading...

„Ceilalți copii îi spun «nebuna», însă Denisa Gabor nu e decât o fetiță romă de zece ani care, împreună cu părinții și cu alte câteva familii de romi din România, s-a mutat undeva la marginea Wroclaw-ului, în Polonia. Pentru că nu poate auzi, Denisa se confruntă zilnic cu agresiunea celorlalți copii. Părinții ei sunt complet în afara sistemului – nu au adresă fixă ori asigurare medicală – astfel încât durează ani buni până ce Denisa ajunge să fie consultată de un medic. În ciuda dizabilității care a împiedicat-o să învețe să vorbească, Denisa rămâne un copil plin de viață, care poate comunica și care se bucură să danseze pe ritmul filmelor Bollywood de pe DVD-urile culese din gropile de gunoi – ritm pe care îl percepe în ciuda dizabilității. Regizoarea Agnieszka Zwiefka o urmărește pe Denisa pe parcursul câtorva anotimpuri, creând momente elaborate de cinema în care încearcă să vizualizeze viața interioară a fetiței pornind de la muzica ei favorită. Rezultatul este un film strălucitor care, printr-o combinație de observație și mise-en-scène, în formulă de musical indian, prezintă dubla marginalitate a Denisei într-o estetică ce dovedește deopotrivă compasiune și imaginație”, spun reprezentanții Asociației One World Romania.

Trebuie spus că muzeul bârlădean proiectează săptămânal filme documentare realizate în Centrul și Estul Europei încă din ultima sâmbătă a lunii septembrie, iar intrarea este liberă. Până acum au fost vizionate filmele „Cinema, mon Amour” (30 septembrie) și „Un film autist normal” (7 octombrie) și urmează să fie proiectate și documentarele „Plimbare sub clar de lună cu bunicu’” (21 octombrie), „Ordine de sus & Aceia” (28 octombrie) „FC Roma” (4 noiembrie), „Doar o răsuflare” (11 noiembrie) și „Expirat” (18 noiembrie).

Programul KineDok a fost inițiat de Institutul de Film Documentar din Cehia, împreună cu parteneri din alte patru țări central și est-europene, respectiv Slovacia, Croația, România și Ungaria. În 2015 au fost organizate proiecții în 18 orașe din România, nu doar în săli de cinema, ci și în cluburi, cafenele, galerii ori fabrici dezafectate. În 2016, s-au alăturat programului și Polonia și Norvegia, iar în România proiecții au fost organizate în 21 de orașe. Iar în 2017, KineDok s-a extins și în Bulgaria.

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/documentarul-regina-tacerii-proiectat-la-barlad/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.