Documentarul „Ordine de sus & Aceia”, proiectat la Bârlad

0

Sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 12, bârlădenii sunt invitați la filmul documentar „Ordine de sus & Aceia”, regizat de ungurii Viktor Oszkár Nagy și András Petrik. Pelicula va fi proiectată la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad și face parte din Programul KineDok, de distribuție alternativă de film documentar creativ, demarat în anul 2015 de Asociația One World România.

Loading...

„Filmat în 2013, «Ordine de sus» se concentrează pe refugiații care au plecat din Asia și Africa pentru a ajunge în Uniunea Europeană. Grupuri de tineri speră să intre în Uniunea Europeană prin trecerea frontierei dintre Serbia și Ungaria. Într-un registru observațional, filmul spune povestea unei granițe văzute de pe partea ungară, unde unii localnici patrulează frontiera dintre satele lor și Uniunea Europeană, în calitate de gardieni publici și voluntari. De partea cealaltă a frontierei, un pastor din Subotica îi ajută să supraviețuiască pe imigranții pregătiți să treacă granița. «Aceia» este un documentar de scurtmetraj despre Vámosszabadi, un sat liniștit și bogat din Ungaria. Sau cel puțin așa era, până când un eveniment neașteptat a deranjat liniștea și pacea satului. În 2013, s-a înființat o nouă așezare de refugiați, la câțiva kilometri distanță. Localnicii au avut o reacție puternică, începând să protesteze, iar un grup activist a decis să facă orice pentru a scăpa de imigranți. De fapt, acest mic sat s-a confruntat cu o problemă de care s-a lovit și restul lumii câteva luni mai târziu. Filmul ridică semne de întrebare privind toleranța, frica de necunoscut și emigrarea”, spun reprezentanții Asociației One World Romania.

Trebuie spus că muzeul bârlădean proiectează săptămânal filme documentare realizate în Centrul și Estul Europei, iar intrarea este liberă. Până acum au fost vizionate filmele „Cinema, mon Amour” (30 septembrie), „Un film autist normal” (7 octombrie), „Regina tăcerii” (14 octombrie) și „Plimbare sub clar de lună cu bunicul” (21 octombrie) și urmează să mai fie proiectate „FC Roma” (4 noiembrie), „Doar o răsuflare” (11 noiembrie) și „Expirat” (18 noiembrie).

Programul KineDok a fost inițiat de Institutul de Film Documentar din Cehia, împreună cu parteneri din alte patru țări central și est-europene, respectiv Slovacia, Croația, România și Ungaria.

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/documentarul-ordine-de-sus-aceia-proiectat-la-barlad/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.