Documentarul „FC Roma”, proiectat la Bârlad

0

Sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 12, bârlădenii sunt invitați la filmul documentar „FC Roma”, regizat de cehii Tomas Bojar și Rozalie Kohoutova. Pelicula va fi proiectată la Muzeul „Vasile Pârvan”, ca parte a Programului KineDok, de distribuție alternativă de film documentar creativ, inițiat în anul 2015 de Asociația One World România.

Loading...

„În ultima ligă din Republica Cehă, o echipă de fotbaliști romi încearcă nu atât să câștige, cât pur și simplu să joace. Chiar dacă orice fan al fotbalului este la curent cu campania UEFA «Spune Nu Rasismului», încă există locuri în care nu toți jucătorii sunt considerați egali pe terenul de fotbal. Multe dintre celelalte echipe preferă să piardă prin neprezentare, decât să fie pe teren cu un grup de romi. Când FC Roma joacă finalmente împotriva altora, primește ca bonus insulte și mențiuni repetate despre Hitler. Aceasta este dimensiunea rasismului în Republica Cehă, explorată în acest film nu doar pe terenul de fotbal, ci și în cluburi și în viața de zi cu zi a jucătorilor. Un cinéma vérité elegant urmărește jucătorii romi în toată umanitatea lor, iar perspectiva echipei devine perspectiva privitorului. Tristețea, umorul și absurditatea situației în care se găsește FC Roma sunt, din păcate, poate prea familiare nouă, în România”, spun reprezentanții Asociației One World Romania.

Muzeul bârlădean proiectează săptămânal filme documentare realizate în Centrul și Estul Europei, începând din ultima sâmbătă a lunii septembrie, iar intrarea este liberă. Până acum au fost vizionate „Cinema, mon Amour” (30 septembrie), „Un film autist normal” (7 octombrie), „Regina tăcerii” (14 octombrie), „Plimbare sub clar de lună cu bunicul” (21 octombrie) și „Ordine de sus & Aceia” (28 octombrie) și urmează să mai fie proiectate documentarele „Doar o răsuflare” (11 noiembrie) și „Expirat” (18 noiembrie).

Programul KineDok a fost inițiat de Institutul de Film Documentar din Cehia, împreună cu parteneri din alte patru țări central și est-europene, respectiv Slovacia, Croația, România și Ungaria.

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/documentarul-fc-roma-proiectat-la-barlad/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.