Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor este unul dintre ”deţinuţii de lux” care a părăsit închisoare cu zâmbetul pe buze. Ba mai mult, a fost nevoit să vină de acasă pentru a fi eliberat condiţionat, pentru că se afla în învoire.

Loading...

Fenechiu a fost eliberat ”pentru bună purtare”, înainte de executarea integrală a pedepsei şi fără a achita un leu din prejudiciu ce i s-a imputat (peste 5 milioane de euro). Judecătorii au dispus eliberarea condiţionată a fostului baron liberal, pentru că a avut o conduită carcerală fără cusur. Nu a fost conflictual, nici cu personalul închisorii, nici cu ceilalţi deţinuţi, a participat la diverse activităţi educative, etc. 

Conduita liniştită nu doar că era o condiţie elementară pentru a spera la o eliberare condiţionată, însă avea să-i aducă şi beneficii. Fenechiu a beneficiat de nu mai puţin de 19 recomense în timpul detenţie, însemnând învoiri la domiciliu şi sumplimentări ale pachetelor. În plus, pentru activităţile prestate în perioada de carceră fostul politician a câştigat 203 zile de libertate (din care 83 de zile din activităţi lucrative la clubul unităţii şi 120 de zile ca urmare a elaborării de lucrări ştiinţifice/articole ştiinţifice). În total, din pedeapsa de 5 ani şi 6 luni, Fenechiu a executat 3 ani şi 8 luni.

Deţinuţii de lux nu desfăşoară munci fizice grele, asemenea infractorilor de drept comun. Acoperiţi de regulemente, ei sunt implicaţi doar în activităţi intelectuale, specifice pregătirii lor, nu la curăţat străzi sau săpat şanţuri. Relu Fenechiu, spre exemplu, şi-a câştigat zile de libertate lucrând în cadrul clubului Penitenciarului Vaslui, unde, potrivit avocatului acestuia, ”a adus importante schimbări şi a îmbunătăţi activitatea în penitenciar, în special în domeniul IT”. 

De la Prefectură, la capela penitenciarului

Un alt intelectual care a părăsit recent închisoarea din Vaslui, pentru că a avut o conduită ireproşabilă în timpul detenţiei este fostul subprefect de Vaslui, Sergiu Marian, condamnat definitiv în două dosare de corupţie, pentru retrocedări ilegale de terenuri, şi cu un al treilea dosar în curs de judecare. 

Condamnat la patru ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi luare de mită, după ce ar fi făcut retrocedări ilegale de terenuri, Sergiu Marian a fost eliberat condiţionat după ce a executat doi ani şi 6 luni de închisoare. Fostul subprefect de Vaslui a câştigat 142 de zile, prin muncă, ”fiind implicat activ, dovedind maximă conştiinciozitate şi responsabilitate în activităţile la care a fost selecţionat”.

Dacă Fenechiu a muncit în domeniul IT, Sergiu Marian (foto jos) a lucrat la compartimentul la capela Penitenciarului Vaslui, desfăşurând activităţi educative – sprijin şi activităţi religioase.

În cei doi ani şi jumătate petrecuţi în spatele gratiilor, fostul subprefect de Vaslui ”nu a fost sancţionată disciplinar şi a fost recompensată de 15 ori, din care de 3 ori cu permisiunea ieşirii din penitenciar pentru o zi, o dată cu permisiunea ieşirii din penitenciar pentru 5 zile şi de 11 ori cu suplimentarea drepturilor la pachet şi vizită”, aşa cum se menţionează în hotărârea Tribunalului Vaslui prin care s-a dispus eliberarea condiţionată a acestuia.

În plus, s-a implicat în programele şi activităţile educaţionale în care a fost inclus, manifestând interes şi receptivitate faţă de procesul recuperativ, participând la 46 de activităţi şi programe educaţionale, neînregistrând nici o absenţă.

Sursa: http://adevarul.ro/locale/vaslui/detinutii-lux-parasesc-puscaria-zambetul-buze-minivacante-acasa-activitati-doar-intelectuali-1_59a54e505ab6550cb86e9527/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.