Deșeurile biodegradabile, o problemă perenă

0

Amintiri cu gunoaie… „Proiectul privind depozitarea gunoiului biodegradabil din județul Vaslui va fi finalizat înainte de termen”. Este un anunț din august 2014, când cei de la Consiliul Județean Vaslui spuneau că proiectul „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor Solide” „a luat-o înaintea termenului”. La trei ani, gestionarea deșeurilor este încă o mare problemă, iar colectarea selectivă încă un vis.
Exact în urmă cu trei ani, în august 2014, conducerea Consiliului Județean (CJ) Vaslui anunța triumfalist că implementarea proiectului „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor Solide – Județul Vaslui” a luat-o înaintea termenului de execuție și mai este… puțin până când acesta va deveni realitate. Lucrările la platforma ecologică de la Roșiești și la stațiile de transfer urmau să fie finalizate în decembrie, cu trei luni mai devreme decât era prevăzut în proiect. Întrebarea este, într-adevăr, cum s-a reușit. Dar nu cum s-a reușit implementarea atât de grabnică a proiectului, ci cum s-a reușit ca acest proiect să nu fie implementat nici până în ziua de astăzi, cum a fost posibilă o asemenea întârziere.
„Valoarea totală este de 32 de milioane de euro. Este vorba despre trei contracte de lucrări: groapa ecologică de la Roșiești, construirea a patru stații de transfer și închiderea depozitelor de gunoi existente în Bârlad, Huși și Negrești. Județul Vaslui a fost împărțit în cinci zone: Negrești, Vaslui, Huși, Bârlad și Roșiești. Ținta noastră este ca, la sfârșitul lunii decembrie a acestui an, să finalizăm toate lucrările”, declara Iulian Crețu, responsabilul de proiect.
La stațiile de transfer din Vaslui și Negrești lucrările erau la 50%, iar 68% dintre cele 731 de puncte de colectare erau deja finalizate.
„Până la această dată, am repartizat în județ circa 50% (13.200) dintre eurocontainere și unități compostoare. Cetățenii vor primi unități de compostare pentru colectarea deșeurilor degradabile din propria gospodărie. O gospodărie din patru va primi o unitate de compostare, în total 24.800 de bucăți. Unitățile administrative au primit 800 de eurocontainere, care vor fi distribuite operatorului de colectare ce va fi desemnat în 2014. În paralel cu implementarea programului, noi am desfășurat o campanie de informare a cetățenilor din cele 86 de unități administrative din județ în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor”, mai spunea responsabilul de proiect Iulian Crețu.
Celula de depozitare a deșeurilor de la Roșiești trebuia să aibă o întindere de 10 hectare și reprezintă circa 50% din proiect. Pe lângă groapa ecologică, a mai fost construită o stație de sortare, o stație de tratare a levigatului (apă poluată), precum și o clădire administrativă, care era în august 2014 aproape finalizată. Mai târziu, în același an, tot în cadrul proiectului, au fost achiziționate 24 de mașini, dintre care șase autocamioane cu remorcă pentru stațiile de transfer și 18 camioane compostoare pentru preluarea selectivă a deșeurilor din județ. Toate stau parcate astăzi așteptând… finalizarea proiectului. Proiect care, în august 2014, era aproape gata, așa cum declarau oficialii.
Ultimele informații de la CJ Vaslui spun că la sfârșitul lui septembrie va fi anunțat câștigătorul licitației pentru gestionarea gropii de la Roșiești și… va fi bine. Până acum, din 2015, s-au organizat trei astfel de licitații, toate contestate și apoi amânate, din cauza cadrului legislativ extrem de permisiv în această privință. Practic, orice nemulțumit care se înscrie la o licitație o poate amâna pe un termen foarte lung, în care se reiau toate procedurile.
În prezent, Comisia de organziare a licitației din cadrul CJ Vaslui are deja bărăi de cap cu ofertanții.
„Dacă ofertanții vor fi nemulțumiți, vor depune contestații. De regulă, se așteaptă comunicarea rezultatului final și, ulterior, dacă este necesar, se depun notificări. În termen de 10 zile trebuie răspuns la o notificare, iar dacă ofertantul nu este mulțumit cu măsurile luate, are la dispoziție alte 10 zile pentru a face contestație. Sperăm ca la sfârșitul lunii septembrie să avem un rezultat final”, spunea recent Petrică Manolachi, directorul compartimentului Achiziții Publice din carul CJ Vaslui.

Loading...

Instituțiile selectează gunoiul… laolaltă

În aceeași lună august 2014, perioada noastră de referință, pe când lupta cu gunoiului și managerierea acestuia în condiții „europene” se anunța ca un succes, la Prefectura Vaslui avea loc o ședință a Colegiului Pfrefectural în care a intrat în atenție chiar problema colectării selective a deșeurilor. Reprezentanții Gărzii de Mediu Vaslui s-au plâns atunci că în instituțiile locale și județene nu se respectă regulile. Ar putea să o facă și mai mult astăzi, însă subiectul este „depășit”. Ca și azi, chiar dacă era colectat separat în tomberoane pentru hârtie, metal și plastic, la final, atunci când era preluat de salariații Goscom, gunoiul ajungea în același mare container comun. Carmen Chitic, șefa Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu, îi avertiza pe directorii de servicii deconcentrate prezenți că sunt responsabili de colectarea selectivă a gunoiului, putând primi amenzi dacă nu se conformează legii. Ea declara că multe instituții nu iau în serios această activitate, desemnându-i să se ocupe de colectarea selectivă doar pe îngrijitori. Nimic din toate acestea nu s-au schimbat până azi, însă, într-un mod bizar, imperioasă pe atunci, problema nu mai este nici măcar de actualitate la trei ani distanță, în 2017, pe când, precum în 2014, mare proiect „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor Solide – Județul Vaslui” mai are… puțin până când va deveni realitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.