cu 31 de minute in urma
29 aprilie 2025
Se spune că în politică trebuie să îți câștigi locul prin voturile oamenilor. Nu și dacă te cheamă Cristina Trăilă: în România, se pare că poți rata spectaculos în fața electoratului și totuși să fii răsplătit cu o funcție de top în Guvern. Cazul proaspetei numiri a Cristinei Trăilă ca Secretar General al Guvernului este o mostră perfectă de meritocrație inversată și de sfidare a voinței populare.
Rușinea de la Vaslui: 6% și nimic de arătat
La alegerile parlamentare din anul trecut, Trăilă a obținut un scor de doar 6% în județul Vaslui – un rezultat rușinos, care a lăsat-o departe de a intra în Parlament. Cu alte cuvinte, aproape 94% dintre vasluieni au spus nu candidaturii sale. În mod normal, o asemenea repudiere la urne ar trebui să trimită orice politician la o perioadă lungă de reflecție (dacă nu direct în anonimat). Dar în politica de la noi se pare că înfrângerile usturătoare pot fi, paradoxal, rampă de lansare.
La doar câteva luni după fiasco-ul de la urne, Cristina Trăilă a fost numită Secretar General al Guvernului – practic mâna dreaptă administrativă a premierului – printr-o decizie semnată de prim-ministrul Marcel Ciolacu. Cum a ajuns un politician respins categoric de electorat să primească o asemenea poziție? Răspunsul stă în culisele puterii: postul de Secretar General al Guvernului a fost cedat PNL în cadrul târguielilor din coaliția de guvernare. Cu alte cuvinte, Trăilă nu a ajuns acolo prin merit sau voință populară, ci ca parte a unui troc politic.
Umbra conflictului de interese: cazul Schweighofer
Palmaresul Cristinei Trăilă nu se oprește însă la un eșec electoral. Ea poartă și umbra unui scandal de integritate: a fost ținta unei petiții publice care cerea excluderea sa din Parlament, fiind acuzată de conflict de interese în legătură cu compania austriacă Schweighofer. În mod normal, o astfel de acuzație – chiar dacă nejudecată formal – ar păta imaginea oricărui demnitar. În ecuația de față însă, acest episod pare să fi fost trecut sub tăcere ori considerat nerelevant de către cei care au promovat-o. În goana după funcții, principii precum integritatea par să fie detalii neglijabile.
Performanțe pe ringul de dans, nu în politică
Când vine vorba de activitatea Cristinei Trăilă la Vaslui, realizările politice sunt practic inexistente. În schimb, ea a reușit să se facă remarcată prin entuziasmul cu care a dansat la petrecerile de campanie organizate de PNL. Imaginile cu Trăilă pe ringul de dans au ținut loc de proiecte sau inițiative concrete pentru comunitate. Din păcate pentru ea (și pentru PNL), electoratul nu acordă mandate pe criterii de talent la horă: urnele au rămas la fel de reci precum coregrafiile de campanie. Rezultatele politice? Inexistente. Dar un show la petrecere pare să fi cântărit mai mult în CV-ul pentru noua funcție decât voturile.
Laude fără recunoștință: succesul anunțat pe spatele altora
Odată instalată în funcție, Cristina Trăilă nu și-a ascuns entuziasmul. Și-a anunțat cu mare pompă „succesul”, probabil pe rețelele sociale, lăudându-se cu noua demnitate publică. Ceea ce a omis cu desăvârșire a fost tocmai un cuvânt de mulțumire către organizația PNL Vaslui – cea pe al cărei spate fusese propulsată în carieră până aici. Fără munca și voturile (puține, câte au fost) ale liberalilor vasluieni, Trăilă nu ar fi prins nici măcar lista de candidați. Cu toate acestea, în euforia momentului, recunoștința față de filiala care a creat-o politic a fost uitată complet. Se vede treaba că loialitatea față de propria echipă expiră imediat ce obiectivul personal a fost atins.
Propaganda de WhatsApp: încercarea de a masca dezastrul
În teritoriu, liberalii din Vaslui nu au stat degeaba. Jenați probabil de contrastul dintre realitatea votului și ascensiunea nemeritată a colegei lor, aceștia – sub coordonarea unor personaje precum Liliana Trifan – au pus în scenă o campanie penibilă pe WhatsApp. Mesajele care circulau pe grupurile de partid cereau insistent membrilor și simpatizanților să dea like-uri și distribuiri pe Facebook la postările care o elogiau pe Trăilă. Totul, în speranța că un val artificial de entuziasm online va masca dezastrul electoral și lipsa de legitimitate. E ca și cum, neputând obține aplauze la urne, liberalii încearcă să compenseze cu aplauze virtuale. Din păcate pentru ei, like-urile de pe internet nu pot rescrie realitatea unui 6% amar încasat la alegeri.
PNL Vaslui: haos organizatoric și sfidarea alegătorilor
La urma urmei, situația organizației PNL Vaslui explică în bună măsură absurditatea acestei numiri. Filiala nu are nici măcar un președinte și funcționează haotic, decuplată complet de la mesajul electoratului.
La final, merită subliniat ce mesaje transmite electoratului cazul Cristinei Trăilă, pe scurt: