În paralel, judecătorii Curţii de Apel Iaşi au admis solicitarea unuia dintre cei trei preoţi inculpaţi, Mihail Bumbu, şi a dispus sesizarea Curţii Constituţionale. Excepţia de neconstituţionalitate ridicată de preotul Bumbu vizează unul dintre mijloacele de probă folosit de DNA în anchetă şi anume o înregistrare realizată de fostul episcop Corneliu cu propriul telefon mobil. Înregistrarea care a fost folosită şi la denunţ îi surprinde pe preoţii Mihail Bumbu şi Gheorghe Damian în timp ce solicită bani de la Episcopia Huşilor. După declanşarea anchetei, cei doi preoţi au invocat că, de fapt, banii solicitaţi, 50.000 de euro, ar fi fost pentru reparaţia unei biserici, unde unul dintre preoţi era paroh.

Loading...

Potrivit, articolului 139 alin. 3 din Codul de procedură penală, ”înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege”. În opinia avocaţilor preotului Bumbu, acest articol contravine drepturilor constituţionale.

Până când Curtea Constituţională se va pronunţa asupra acestei excepţii, dosarul care îl are ca parte vătămată pe fostul episcop de Huşi, Corneliu Onilă, iar inculpaţi pe Sebastian Jitaru, fost arhimandrit al Catedralei Episcopale de la Huşi, repsteciv preoţii Bumbu şi Damian, va fi înaintat de Curtea de Apel Iaşi Tribunalului Vaslui pentru începerea judecăţii. Până în prezent, fostul episcop de Huşi nu s-a prezentat în faţa instanţei de judecată. De altfel, aflat în faza camerei preliminare, prezenţa sa nici nu era obligatorie. 

Cutremurul provocat de episcopul de Huşi în BOR

Scandalul de la Episcopia Huşilor a izbucnit la jumătatea lunii iunie anul curent. Pe fondul unor presiuni şi ameninţări cu divulgarea în presă a imaginilor compromiţătoare, fostul episcop Corneliu a mers la DNA şi a denunţat trei dintre preoţii care îl şantajau. Prelatul s-a plâns procurorilor că respectivii clerici îi solicitau funcţii şi bani. Decizia de a depune plângere la DNA fără a-şi informa superiorii, a atras critici, Corneliu Bârlădeanu fiind acuzat că a încălcat cutumele bisericeşti.

După arestarea la domiciliu a celor trei preoţi acuzaţi de şantaj, la scurt timp în presa tabloidă a fost publicat unul dintre cele opt filmuleţe ridicate de procurorii DNA în urma percheziţiilor. Imaginile înfăţişau doi bărbaţi în sutană în ipostaze intime, unul dintre ei având fizionomia şi vocea asemenea episcopului Corneliu. Celălalt bărbat a fost indicat de mai multe persoane ca fiind un fost elev de seminar, în prezent preot.
Înregistrarea ar fi fost realizată în timp ce seminaristul era elev în clasa XI-a şi ar fi fost realizată de acesta chiar în scop de şantaj. Fostul coleg de cameră al seminaristului, fosta pedagogă a seminarului Teologic, precum şi mai mulţi preoţi au afirmat că în interiorul Seminarului Teologic din Huşi presupusa relaţie dintre Corneliu Bârlădeanu şi seminaristul din filmare era de notorietate, iar respectivul elev nu ar fi fost singurul care ar fi ajuns în dormitorul prelatului.

După vizionarea imaginilor necenzurat, atât reprezentanţii Patriarhiei Române, cât şi cei ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, au concluzionat că monahul Corneliu Bârlădeanu pare a fi unul dintre protagoniştii filmării. Abia după publicarea materialului video, Mitropolia Moldovei a dispus oprirea de la slujire a episcopului de Huşi.

A refuzat să locuiască în Hunedoara

În urma şedinţei Sinodului BOR de la jumătatea lunii august, la presiunile superiorilor, Corneliu Bârlădeanu şi-a anunţat retragerea din funcţie. S-a aprobat ca episcopul retras să aibă domiciliul în judeţul Hunedoara şi i s-a oferit acestuia o casă în satul Hăţăgel. Casa i-a fost pusă la dispoziţie, de către episcopul Danii Stoenescu (Partoşanul), al românilor din Serbia, şi se află la cinci kilometri de Biserica Densuş şi la circa 25 de kilometri de Mănăstirea Prislop, devenită loc de pelerinaj datorită duhovnicului Arsenie Boca.
Corneliu Bârlădeanu a vizitat casa care i-a fost pusă la dispoziţie în Hăţăgel şi s-a declarat mulţumit de ea, însă în cele din urmă a refuzat propunerea de a se muta aici, pe motiv că este prea departe de locurile sale natale şi pentru că a primit o altă ofertă: o casă în Târgu Ocna, din judeţul Bacău, oferită cu ajutorul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Mai puteţi citi:

„Spotlight” moldovenesc. Filmarea păcătoasă pentru care un şef al Bisericii a purtat microfoane sub sutană

Descoperire scandaloasă în dosarul „sexgate în sutană“: episcopul Huşilor, filmat alături de un bărbat în ipostaze pornografice. Cine apare alături de prelat

Evoluţia fulminantă şi prăbuşirea ruşinoasă a celui mai tânăr episcop din BOR. Expertiza cu care Bârlădeanu ar fi vrut să se salveze

Sursa: http://adevarul.ro/locale/vaslui/curtea-constitutionala-sesizata-scandalul-privind-santajul-fostului-episcop-husi-invoca-unul-preotii-acuzati-1_59c3a3965ab6550cb863f98c/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.