Gigel Crudu

Loading...

“Producțiile medii obținute de producătorii agricoli la cultura de floarea-soarelui fluctuează între 1.000-3.900 de kg/ha. La porumb, producțiile oscilează între 2.300-8.000 de kg/ha. Recoltele obținute până în prezent la struguri sunt foarte bune atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ”, declară Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

În această perioadă, în județul Vaslui, sunt în curs de desfășurare acțiunile de recoltare a culturilor semănate în primăvară și a plantațiilor viticole, dar și lucrările de arat, pregătire a terenurilor și fertilizat, în vederea însămânțării de toamnă pentru anul agricol 2017-2018. Aparent ciudat, fermierii găsesc tot mai greu oameni pentru lucrările de acum.

“Foarte mulți oameni din zona noastră au plecat la muncă în străinătate, mai ales cei tineri. Mulți erau și calificați. Forța de muncă rămasă îmbătrânește pe zi ce trece. Nici cei care se mai găsesc și pe care i-am angajat cu acte în regulă nu au rămas la muncă. Măcar să fi știut ce gânduri au, pentru că angajarea presupune un braț de hârtii. Pur și simplu, m-am trezit că ei pleacă a doua sau a treia zi, unde altundeva decât tot în străinătate. Fără oameni, în agricultură nicio lucrare specifică nu poate fi făcută ușor și mai ales cum trebuie. Cei mai mulți dintre cei rămași ar putea munci, dar se mulțumesc cu puținul acordat de stat și cu ceea ce mai câștigă pe ici, pe colo, muncind cu ziua”, ne-a declarat un fermier de pe Valea Prutului.

Potrivit reprezentanților Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ), până la această dată, conform informațiilor transmise de producători, floarea-soarelui a fost recoltată de pe o suprafață de 50.659 ha, reprezentând 91% din total, porumbul – 45.068 ha (47%), sfecla de zahăr – 148 ha, soia – 362 ha.

“Producțiile medii obținute de producătorii agricoli la cultura de floarea-soarelui fluctuează între 1.000-3.900 de kg/ha, în funcție de gradul de fertilitate al solurilor, de cantitatea de apă asigurată în perioada de vegetație, precum și de tehnologia aplicată. Cele mai scăzute producții s-au obținut pe teritoriul comunelor Ștefan cel Mare, Vulturești, Băcești, Dumești, Voinești, Ivănești, Puiești, iar producții mai bune, în comunele Vutcani, Roșiești, Drânceni, Stănilești, Lunca Banului, Vetrișoaia, Berezeni, Fălciu. La porumb, producțiile oscilează între 2.300-8.000 kg/ha, fiind foarte mult influențate de aceieași factori de producție. Strugurii au fost recoltați de pe 7.888 de ha din suprafata totală de plantații de viță-de-vie, de 11.462 de ha. Recoltele obținute până în prezent sunt foarte bune atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ”, a declarat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Din păcate, campania de însămânțare se desfășoară cu dificultate din cauza deficitului de apă din sol. Până în prezent, la nivelul județului, au fost semănate 19.473 ha cu rapiță, 5.683 ha cu grâu și 740 ha cu orz, reprezentând 32% din suprafața prognozată pentru această toamnă, de 81.920 ha.

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/cum-petrec-vasluienii-aceste-zile-campania-agricola-e-toi/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.