Crizantema de aur a Vasluiului, invitatã de onoare la cel mai mare festival de romante din tarã

0

Loading...

ARTISTÃ…Doina Morosanu, vocea de aur a Vasluiului, a strãlucit la ultima editie a Festivalului “Crizantema de Aur” de la Târgoviste. Invitatã de onoare la cel mai mare eveniment dedicat romantei, aceasta a interpretat magistral douã melodii extrem de sensibile: “Viata-i joc de noroc” (premiul I în 2005 la Festivalul “Crizantema de Aur”), muzicã semnatã de Constantin Bardan, si “Un buchet de crizanteme”, compusã de Marcel Iorga, pe versuri semnate de Carmen Aldea Vlad. S-a lãsat cu lacrimi de emotii, cu urale si aplauze. Un adevãrat amalgam de gânduri si de sentimente s-au cuibãrit si în sufletul solistei ce s-a dãruit actului artistic. Nu sunt simple cuvinte, sunt trãiri puternice pe care interpretii adevãrati de romante le au ori de câte ori urcã pe scenã. Asta simte, când se aflã în fata iubitului ei public, si crizantema noastrã de aur. Desi sãnãtatea-i subrezitã, nu înceteazã sã zâmbeascã, sã cânte asa cum i-a hãrãzit Dumnezeu si sã ne bucure sufletele.

Cu o micã întârziere de când portile festivalului s-au închis, interpreta Doina Morosanu a acceptat sã ne povesteascã ce a trãit pe scena teatrului Tony Bulandra din Târgoviste. “Omagierea romantei, prin acest mare festival-spectacol anivesar, poate fi considerat un act solemn de neuitat. Este o rãspundere de a restitui un tezaur spiritual unicat. Festivalul “Crizantema de aur”, prin oamenii de suflet ce i-a sprijinit, prin glasurile artistilor ce si-au oferit talentul scenei, va rãmâne în memoria noastrã si a generatiilor de astãzi si de mâine. Pentru mine a fost un act românesc si sacru. Ce bucurie mai mare decât sã fac parte din lumea romantei!?”, ne spune, emotionatã, Doina Morosanu. Momentul recitalului din Gala “Crizantemelor de Aur” a fost înãltãtor. Interpreta si-l aminteste cu drag asa cum îsi aminteste toate momentele de pe scenã: “luminile reflectoarelor s-au aprins, iar scena s-a indundat de culoare, miros de flori si voci de exceptie. Prezentatorul Octavian Ursulescu îmi pronuntã numele. Mã chemã în fata publicului care îmi lipsise atâta timp si de care îmi era asa de dor. La brat cu tineretea, însotitã de talentatul Silviu Biris (si el prezentator), am cãlcat timid pe scenã. În spate, Orchestra Filarmonicii din Chisinãu, condusã de talentatul dirijor Petre Nemtu, a «atacat uvertura». Am început sã cânt romanta “Viata-i joc de noroc”, a compozitorului iesean Constantin Bardan, piesã ce a câstigat premiul I la sectiunea Creatie 2005 a Festivalului “Crizantema de Aur”. Emotiile îmi erau la cote înalte, dar asta m-a ajutat sã mã dãruiesc momentului. Am simtit cum am devenit alt om, mai încrezãtor, mai puternic si cu o dorintã de nedescris de a dãrui, prin glasul si talentul meu, dragostea supremã muzicii. Momentul a smuls lacrimi, dar si ropote de aplauze si urale. Nu numai în rândul spectatorilor. Vizibil emotionat si cu ochii în lacrimi, compozitorul Constantin Bardan mi-a spus, la sfârsitul spectacolului: «Doamne, Domnita, cei ai putut sã faci cu acest cântec… Îti multumesc!». Din asta ne hrãnim noi, artistii, din aprecierile oamenilor care pun pret pe valori si din aplauze”, ne-a mãrturisit interpreta.

“Dorinta mea arzãtoare este ca si Vasluiul sã fie o capitalã a culturii românesti”

“A urmat o nouã searã de concurs si spectacol, am cântat “Un buchet de crizanteme”, compusã de Marel Iorga, pe versurile minunatei doamne Carmen Aldea Vlad. M-am dãruit acestui cântec cu toatã fiinta mea, pentru cã un cântec scris este recreat, la rândul sãu, de interpretul cãruia îi este oferit. Fiecare pãrticicã a sufletului, a trupului si a mintii a trãit emotia momentului, consumându-se, astfel, extrem de multã energie din propria-mi fiintã. Toatã viata am fãcut muzicã. Am slujit scena cu onoare, devotament si corectitudine. Îmi doresc sã pot sã fac asta în continuare, dar mai ales sã organizãm în Vaslui un spectacol dedicat acestui gen muzical: romanta. Poate împreunã cu directorul artistic al Festivalului “Crizantema de aur”, Alina Mavrodin-Vasiliu, si cu sprijinul autoritãtilor locale, vom organiza la Vaslui un mare spectacol din seria “Romanta ne uneste”, spectacole ce ar veni în sprijinul promovãrii acestui gen muzical si al obtinerii titlului de brand de tarã, asemenea brandului “ia româneascã”. Proiectul acestor spectacole a început în orasele mari. A avut deja loc la Craiova, pe 24 noiembrie se va desfãsura la Ploiesti (unde sunt invitatã si eu), vor urma si celelalte orase mari si, de ce nu, si în Vaslui. Dorinta mea arzãtoare este ca si Vasluiul sã fie o capitalã a culturii românesti, pentru cã este un oras frumos, condus de un om cu suflet mare si care a sprijinit întotdeauna activitãtile artistice ce au reprezentat orasul. Îi multumesc, pe aceastã cale, primarului Vasile Pavãl pentru sustinerea pe care de-a lungul timpului mi-a acordat-o, promitându-i cã, atât timp cât voi trãi, voi face ca numele Vasluiului sã rãsune frumos în tarã, de ce nu, si peste hotare”.

Poriectul “Romanta ne uneste”, dorit si la Vaslui

Contactatã telefonic, Alina Mavrodin-Vasiliu, directorul artistic al Festivalului “Crizantema de Aur”, s-a arãtat încântatã de ideea de a organiza la Vaslui un spectacol de romante. “Vã salut cu mare drag din cetatea romantei, Târgoviste. Mã bucur cã Vasluiul este interesat de acest mare festival “Crizantema de aur” a cãrui editie jubiliarã, a 50-a, am sãrbãtorit-o în perioada 19-21 octombrie. Anul acesta, Festivalul “Crizantema de Aur” a avut patronajul Comisiei Nationale a României pentru UNESCO. O editie cu totul remarcabilã, unde am invitat toti câstigãtorii trofeelor “Crizantema de aur” din 1968 pânã în prezent. De altfel, sub patronajul Comisiei Nationale a României pentru UNESCO, am initiat si un program national de concerte “Romanta ne uneste”. Programul constã într-o serie de concerte de Romante, sustinute în mari orase din România si din Republica Moldova, cu orchestre profesioniste, de cãtre laureati ai Festivalului National “Crizantema de aur”, alãturi de prestigiosi intepreti de romante, din fiecare zonã istoricã. Parteneri ai programului sunt institutii muzicale profesioniste si centre judetene de culturã din tarã. Primul concert a avut loc deja în Craiova. Vã spun cu smerenie, dar si cu bucurie, a fost un concert extraordinar, care s-a bucurat de mare succes. A fost sala plinã, oamenii au fost foarte încântati, s-a cântat si s-a aplaudat cu lacrimi în ochi. Urmeazã alte concerte în orase precum Cluj, Ploiesti, Bucuresti si, poate, de ce nu, dacã autoritãtile locale vor dori sã sprijine, si în Vaslui”.

“Aceastã interpretã foarte valoroasã pe care o aveti în Vaslui ar trebui protejatã ca pe o floare rarã”

Cât despre reprezentatiile artistice ale interpretei Doina Morosanu, nu existã decât un cuvânt: magistral. “Aveti si voi în judet o voce si o crizantemã de aur pe care noi o iubim si o pretuim foarte mult. Este vorba despre Domnita Morosanu, multiplu premiatã a festivalurilor din România, detinãtoarea trofeului “Steaua fãrã nume”, dar si a trofeului “Crizantema de aur” la Interpretare. Am fost foarte bucurosi si emotionati sã o ascultãm în Gala “Crizantemelor de Aur”, acompaniatã de Filarmonica din Chisinãu, iar apoi în concursul de creatie. A avut douã interpretãri rafinate si foarte apreciate de juriu si public. Aceastã interpretã foarte valoroasã pe care o aveti în Vaslui, din punctul meu de vedere, ar trebui protejatã ca pe o floare rarã. Ea este cu adevãrat o crizantemã, o floare pe cât de fragilã, pe atât de puternicã si rezistentã la intemperiile vremurilor, inclusiv muzicale. Ar trebui ca noi toti sã avem mai multã grijã de artistii nostri, pentru cã noi îi vedem puternici, dar ei au fragilitãti sufletesti puternice. Domnita are si niste fragilitãti de sãnãtate, de care m-as bucura mult sã stiu cã le poate rezolva. Ar trebui sã facem cumva sã o ajutãm sã-si recapete puterile, sã fie în deplinãtatea fortelor de sãnãtate ca sã ne bucure cu vocea sa exceptionalã ani si ani de acum înainte. Ea este invitatã si anul viitor la Festivalul “Crizantema de Aur”, stiu cã îsi pregãteste deja reprezentatia, dar mai stiu si cã atunci când sãnãtatea nu ne permite, nu putem sã ne îndeplinim visele”, ne-a declarat Alina Mavrodin-Vasiliu, directorul artistic al Festivalului “Crizantema de Aur”.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/crizantema-de-aur-a-vasluiului-invitata-de-onoare-la-cel-mai-mare-festival-de-romante-din-tara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.