Coșmarul penelor de curent va lua sfârșit?

0

Delgaz Grid (fostul E-On) va fi controlat la investițiile… lipsă. Calvarul vasluienilor, care au parte de pene de curent la prima furtună, ar putea lua sfârșit. Guvernul a hotărât să evalueze rețelele electrice din țară și investițiile asumate de operatorii de distribuție. Tocmai lipsa acestor investiții, așa cum se recunoaște chiar și la cel mai înalt nivel, sunt cele care fac ca în casele vasluienilor furnizarea energiei electrice să se întrerupă atât de frecvent.

Loading...

După mai multe intervenții pe lângă Ministerul Energiei tocmai în acest sens, deputatul liberal Daniel Olteanu a anunțat astăzi ca o victorie a vasluienilor la care a contribuit faptul că o comisie interinstituțională, formata din reprezentanti ai Ministerului Energei și Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), va evalua situația rețelelor electrice din România și a investițiilor asumate de operatorii de distribuție. În urmă cu doar două săptămâni, într-o intervenție în plenul Camerei Deputaților, deputatul liberal i-a cerut ministrului Enerigie, Toma Petcu, să vină în fața Parlamentului cu un plan concret de recuperare a decalajelor constatate între investițiile asumate și cele realizate de către operatorii din domeniul energiei. Olteanu a solicitat atunci indicarea responsabililor pentru situația inadmisibilă la care s-a ajuns în prezent, când zeci de localități rămân frecvent fără energie electrică, unele dintre ele, cum sunt cele din județul Vaslui, fiind izolate chiar și câte zece zile.
„În loc de investiții am avut parte, cel puțin în Vaslui, de zile întregi fără energie electrică, o situație care a pus în pericol inclusiv funcționarea spitalelor. În ultima interpelare am cerut măsuri concrete pentru despăgubirea consumatorilor care, cu toate că plătesc în fiecare factură o componentă destinată strict realizării unui anumit plan de investiții la nivelul infrastructurii de distribuție a energiei electrice, nu beneficiază de modernizarea acestei infrastructuri. În schimb, au fost deja anunțate creșteri substanțiale ale prețului energiei electrice”, spune Daniel Olteanu acum, după anunțarea planurilor Ministerului Energiei de a verifica investițiile asumate de distribuitorii de energie.
Tocmai lipsa acestor investiții la Delgaz Grid, distribuitorul de energie electrică din județul Vaslui și întreaga zonă a Moldovei, au fost cele care au făcut ca în luna aprilie a acestui an, după frutuni puternice, zeci de mii de oameni să rămână fără electricitate zile și chiar săptămâni întregi. Ajuns la Vaslui atunci pentru a se ocupa direct de situație, însuși Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a recunoscut acest lucru în fața ziariștilor: „am sesizat că, totuși, pentru ei a fost prea puțin important programul de mentenanță”, „dacă programul de mentenanță, suma de bani distribuită pentru mentenanță ar fi fost mai mare, o mare parte din aceste situații ar fi putut fi evitate”. „Vom avea ocazia să discutăm metode care să prevină această situație. Asigur că voi veni în zonă și în perioada următoare”, a mai spus atunci secretarul de stat care… nu a mai venit.
„Au trecut peste 10 ani de la marile privatizări ale rețelelor de distribuție și ne-am fi așteptat la o mai mare siguranță și continuitate în alimentarea populației. În acest interval de timp valoarea facturilor a crescut semnificativ. Totuși, în România mai există, din păcate, rețele electrice mai vechi de 35 de ani. Ne-am fi dorit ca aceste creșteri să fie dublate de o calitate mai bună a serviciului livrat populației”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, odată cu anunțul controalelor.
„Mă bucur că Guvernul a început să asculte şi vocile critice şi sper ca măsurile anunţate să aibă efect, iar controalele să fie exigente, nu să ascundă mizeria sub preş. Vă asigur că rămân cu ochii pe ei, pentru că nu suntem cetăţeni de categoria a doua. Dacă unii au impresia că românii sunt buni să plătească facturile, iar unii „băieţi deştepţi” cred că rolul lor e doar de a scumpi energia electrică, se înşală”, a spus deputatul Daniel Olteanu.
Planurile Ministerului Energiei par însă destul de serioase, dacă ne luăm după declarațiile ministrului Energie, singurul impediment pentru disparițiia situațiilor critice în care sunt puși vasluienii lăsați fără curent electric rămânând așadar… doar distanța de la vorbe la fapte.
„Anul 2017 ne-a pus față în față cu mai multe episoade de vreme extremă. De fiecare dată am avut de-a face cu sute de stâlpi rupți, linii distruse și sute de mii de români fără curent electric. Este foarte adevărat că schimbările climatice își spun cuvântul, iar evenimentele meteo sunt poate mult mai violente decât în anii precedenți. Dar chiar și așa, amploare avariilor indică o stare precară a reţelelor de distribuție. Vrem ca prin această comisie să vedem dacă investițiile planificate de operatorii de distribuție au fost făcute și dacă acestea au fost efectuate corespunzător și la standarde de calitate, la fel ca în țările de origine ale unora dintre aceste companii”, a precizat Toma Petcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.