13.3 C
Vaslui
30 aprilie, 2024

Conferinta „140 de ani de la nasterea scriitorului Panait Istrati. Centenar Kyra Kyralina”

INVITATIE… Un nou eveniment cultural va avea loc mâine, 19 aprilie, la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad. Este vorba despre Conferinta „140 de ani de la nasterea scriitorului Panait Istrati. Centenar Kyra Kyralina”. Va începe la ora 17:30 si îl va avea ca invitat pe conf. univ. dr. ZAMFIR Bãlan, de la Muzeul Brãilei „Carol I” – Casa memorialã Panait Istrati.

Conferinta va urmãri momentele cheie din biografia scriitorului Panait Istrati. „Vor fi prezentate legãturile profunde dintre viata „omului revoltat” si opera „povestitorului înnãscut”, de la jurnalistul de stânga, din presa româneascã, de pânã la Primul Rãzboi Mondial, la „prozatorul francez contemporan”, a cãrui intrare în literatura europeanã a fost consacratã de pana lui Romain Rolland, în prefata povestirii Chira Chiralina, acum o sutã de ani. Câteva accente vor fi puse pe succesul literar fulminant si universal al vagabondului plecat de la gurile Dunãrii în capitala Frantei, pe gustul amar al încrederii într-o utopie care amãgea ideologic Europa începutului de secol XX si, desigur, pe optiunea disperatã a ultimilor ani pentru o atitudine paradoxalã: «omul care nu aderã la nimic»”, a transmis muzeograful Alina Butnaru.

Sursa: https://www.vremeanoua.ro/conferinta-140-de-ani-de-la-nasterea-scriitorului-panait-istrati-centenar-kyra-kyralina/

Ultimă oră

Același autor