Comcereal, în scandal cu arendatorii din Tanacu: “Mi-au zis cã-mi vor erbicida rapita cu elicopterul”

0

Loading...

RÃSCOALÃ…Dupã Miclesti si Zãpodeni, societatea Comcereal a devenit subiect de revoltã si în comuna Tanacu, acolo unde zeci de sãteni îsi cer terenurile înapoi. S-au sãturat sã astepte ani de zile ca firma sã-si respecte partea de contract si sã le dea arenda atât de pretioasã. Ieri, la câtiva kilometri de satul Bãltati, s-a purtat un adevãrat rãzboi între cele douã tabere, care a necesitat interventia oamenilor legii. La primele ore ale diminetii, mai multi angajati ai Comcereal, pãziti de doi bodyguarzi, au arat 18 ha de pãmânt, la ordinul directorului Sergiu Brãgutã. Acesta si-a justificat actiunea, spunând cã are contract de arendare si cã trebuie sã facã lucrãrile de toamnã. Numai cã, începând din acest an, pe aceeasi suprafatã de teren, proprietar este Stancu Gicã, un fermier din Tanacu care si-a investit toatã agoniseala în agriculturã. “Când am ajuns la teren, Comcereal îmi semãna pãmântul, proprietate personalã, în suprafatã de 18,3 hectare. Am cumpãrat pãmântul de la mai multi cetãteni care au contracte cu Comcerealul si care, nemultumiti de faptul cã nu si-au mai primit arenda de câtiva ani, au decis sã-mi vândã mie terenul. Eu am primit documente din partea statului român cã terenul respectiv nu este grevat nicãieri. Vã dati seama cã nu luam atâta pãmânt ca sã mi-l lucreze moldovenii de peste Prut. Mi-au zis sã opresc toate lucrãrile, cã altfel îmi vor erbicida rapita”, ne-a declarat Stancu Gicã. Reprezentantii Comcereal se apãrã si spun cã nu au arat si nu vor ara niciun centimetru de pãmânt pentru care nu au contract de arendare.

Bãtaie de joc. Asa descriu sãtenii din Tanacu situatia în care s-a ajuns din cauza societãtii Comcereal. Aceasta nu doar cã nu dã arenda proprietarilor de teren, îi si plimbã cu zãhãrelul pe cei care solicitã desfacerea contractelor. “Am fost la ei, la birou, unde am depus cerere sã-mi dea banii. Asta se întâmpla în iulie. Mi-au zis cã în august mi-i dau. Acum a trecut si septembrie si dreptul meu tot nu l-am vãzut. Când lucra terenul domnul Porumboiu, avea angajat care se deplasa în toate satele si dãdea banii la oameni. Acum trebuie sã te duci tu la ei. Iar dacã nu bati cu pumnul în masã nu primesti nimic. Acum, nici dacã bati cu pumnul în masã nu primesti. Te trimit acasã si-ti spun cã ti-i dã prin postã. Si uite asa astepti pânã la Sfântul Asteaptã”, ne-a declarat Vasile B. Si nu este singurul cetãtean din Tanacu care nu a gãsit întelegere în birourile Comcerealului. “M-au luat în râs, domnule. Am 3,7 ha date la ei. Dar 90 de ari mi i-au radiat. Mi-au zis cã e pârloagã. Am fost si am vorbit cu un cioban, sã-i dau ãia 90 de ari, sã-si pascã oile. Ãsta mi-a spus cã nu poate sã mi-i ia, cã terenul ãla e arat. Acum doi ani mi-au zis cã pentru acei 90 de ari, îmi vor da bani. Anul trecut, când am fost sã-mi iau banii, mi-au întins în fatã un document, de prelungire a contractului. Spuneti si dumneavoastrã dacã nu mã iau în râs. Dacã nu pot sã-si tinã partea, sã plece si sã-mi dea pãmântul”, a afirmat Valeriu Lupu

“Mi-au spus cã-mi vor întoarce rapita si-mi vor erbicida culturile pentru a falimenta”

Scandalul de ieri, de pe dealurile Tanacului, i-a avut în prim-plan pe Stancu Gicã, un fermier local, si pe Sorin Brãgutã, directorul Comcereal. Primul a cumpãrat de la consãtenii sãi putin peste 18 ha de teren agricol, dupã ce s-a asigurat cã suprafata respectivã este eliberatã de sarcini. Al doilea a venit sã are terenul cu pricina, pentru care avea contracte de arendã. “Azi am fost anuntat de cãtre niste prieteni cã vor veni angajatii Comcereal sã-mi întoarcã rapita. Când am ajuns la teren, Comcereal îmi semãna pãmântul, proprietate personalã, în suprafatã de 18,3 hectare. Am cumpãrat pãmântul de la mai multi cetãteni care au contracte cu Comcerealul si care, nemultumiti de faptul cã nu si-au mai primit arenda de câtiva ani, au decis sã vândã terenul. Notarul este obligat sã cearã de la Registrul Agricol dacã terenul respectiv este grevat sau eliberat de alte sarcini. Eu am primit documente din partea statului român cã terenul respectiv nu este grevat nicãieri. Vã dati seama cã nu luam atâta pãmânt ca sã mi-l lucreze moldovenii de peste Prut. Lucrez aproape 600 de hectare de teren. Anul acesta am investit aproape 300.000 de euro în utilaje. Am fãcut leasing la bãnci. Acum am ajuns la momentul în care nu-mi mai pot plãti ratele cã nu te lasã altii. De doi ani de zile, pe terenul pe care îl am, nu iau nici subventia si cu toate astea le-am dat oamenilor arenda. În primul an am lucrat 85 de hectare si am dat 130 de hectare arendã. Asta se poate verifica si la ANAF, acolo unde am plãtit impozite, dar si la proprietarii de pãmânt. Celor de la Comcereal nu le convine cã eu am cumpãrat terenul respectiv. Mi-au spus cã mã vor falimenta, stropindu-mi culturile cu erbicid”, a spus Stancu Gicã.

Tinerii din Tanacu se întorc cu bani din strãinãtate, dar nu se pot apuca de agriculturã din cauza Comcerealului

AMBITIOS…Ionut Dumitru se numãrã printre tinerii de viitor ai acestei tãri. Are 24 de ani, iar ultimii patru i-a muncit în Franta, strângând suficienti bani cât sã vrea sã se întoarcã acasã. “Am lucrat patru ani în Franta, unde am câstigat ceva bãnuti. M-am întors acasã cu gândul sã mã apuc de agriculturã. Am investit aproape 50.000 de euro în utilaje. Mi-am cumpãrat un tractor John Deere, mai am un tractor U650. Vreau sã-mi cumpãr si alte utilaje, mai performante. Cu ce am în prezent lucrez 60 de hectare de pãmânt. Am încercat, împreunã cu oamenii care sunt nemultumiti, sã retrag pãmântul dat în arendã la Comcereal. Am fãcut cerere în primãvara acestui an, dar nici acum n-am primit rãspuns. E greu cu situatia actualã. Sper sã se rezolve ceva, altfel vom preceda asa cum au fãcut multi, adicã vom intra pe pãmânturile noastre si ni le vom lucra singuri”, ne-a spus tânãrul fermier.

“Noi lucrãm doar terenul pentru care avem contracte de arendã”

REPLICÃ…Conducerea Comcereal s-a apãrat în fata acuzatiilor aduse de fermierul din Tanacu, afirmând cã toate lucrãrile agricole desfãsurate în aceastã perioadã sunt acoperite de contracte de arendã. “Noi nu lucrãm un centimetru de pãmânt care nu este al nostru, dar nici nu vrem sã intre cineva, abuziv, peste ce este al nostru. Domnul Stancu a luat 125 de hectare de pãmânt, abuziv, în urmã cu doi ani. Superiorii nostri ne-au spus sã intrãm cu tractoarele si sã lucrãm tot ce avem contract valabil. Cã s-a întârziat cu arenda, cã sunt probleme, asta nu mai e treaba mea, ca inginer agronom. Dar vã spun eu cã s-a dat si arenda. Am avut productie micã la hectar si cu toate astea am fãcut eforturi mari si ne-am îndeplinit obligatiile”, a declarat Sorin Brãgutã, directorul Comcereal. Acesta spune cã în judetul Vaslui sunt patru, cinci “cãpuse”, care vor sã profite de tot ce a fãcut bun Comcerealul. “Marele merit al domnului Porumboiu e cã a comasat aceste terenuri. În toatã România nu se mai întâlneste asa ceva. Cred cã s-a ajuns la problemele astea din cauza a patru, cinci persoane, “cãpuse”, care vor sã se îmbogãteascã foarte repede si pe seama proprietarilor de terenuri si din urma muncii fãcute de domnul Porumboiu. Terenul comasat, hectar cu hectar, e o oportunitate de îmbogãtire cum nu mai existã în România si asta vor sã facã persoanele astea. Sã facã bani de pe urma celor care si-au consumat si sãnãtate si bani ca sã adune laolaltã aceste suprafete mari de terenuri. Cât despre acuzele care domnul Stancu ni le aduce, cã îi vom întoarce rapita, sã stea linistit, cã nu suntem haiduci. Nu-i întoarce nimeni lucrarea. El, în schimb, si-a bãtut joc de tot terenul ãsta, al sãtenilor. L-a arat din deal în vale, pe fâsii de patru metri, doar ca sã ne strice nouã lucrarea. Din cauza ploilor se vor forma santuri, iar peste trei-patru ani, în zona asta nu se vor mai putea face lucrãri”, a declarat Sorin Brãgutã, inginer agronom la Comcereal.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/comcereal-in-scandal-cu-arendatorii-din-tanacu-mi-au-zis-ca-mi-vor-erbicida-rapita-cu-elicopterul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.