Acesta a fost întrebat dacă, așa cum a spus președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, ar putea avea loc majorări de taxe și impozite după alegerile prezidențiale, în contextul în care colectarea ANAF nu merge așa cum trebuie.
„Colectarea ANAF pe salarii și pe TVA este pe un trend acceptabil în primele trei luni. Cu siguranță colectarea depinde și de situația economică. și, dacă situație economică internațională se schimbă, și relațiile comerciale, companii românești cu companii germane, se schimbă, se așează pe alți piloni, pe alt palier. Lucrurile se pot schimba pe parcurs, dar în momentul de față eu nu văd nevoia și nu văd nicio nevoie de a modifica taxe și impozite în anul 2025. Desigur, trebuie să mergem pe două fronturi paralele, colectarea veniturilor și ținerea sub control a cheltuielilor”, a explicat ministrul.
Acesta a reiterat și că fiecare minister trebuie să se încadreze pe partea de cheltuieli în limita pe care o are, care se transformă „dintr-o limită anuală de buget într-o trimestrializare, dintr-o trimestrializare într-o limită lunară”, în acest fel existând un control riguros pe fiecare ordonator principal de credite.
„Se reduc costurile de funcționare cu bunuri și servicii cu 5% în fiecare lună. Într-adevăr, salariile sunt mai mari în ianuarie a.c. decât în ianuarie 2024, pentru că anul trecut au avut loc majorări salariale pe parcursul anului. Ultima majorare cred că a fost în septembrie. Nu avem voie să avem creșteri lună pe lună, diferențe lună pe lună din septembrie încolo. ținem sub control aceste cheltuieli, așa cum am mai menționat, la fiecare minister, și trebuie să se încadreze în buget. Dacă se încadrează în buget, cu siguranță o să realizeze reduceri de cheltuieli. Vor funcționa pe o sumă mai mică. Salariile majorate, drepturile câștigate, se plătesc și în 2025. A fost și motivul pentru care am înghețat, sau am renunțat la acele indexări pentru a asigura plata la nivelul 1 noiembrie a tuturor salariilor și pensiilor”, a punctat Tanczos Barna.