La şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) din 18 august, fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, a solicitat, pe lângă retragerea din funcţie, şi aprobarea solicitării privind stabilirea sa în cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Cererea a fost aprobată de Sinod, care a mai dispus ca fostul înalt prelat să primească din partea Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi sprijinul financiar aferent.

Loading...

Surse bisericeşti au precizat pentru „Adevărul“ că toţi călugării primesc lunar o rentă pentru asigurarea condiţiilor de trai, al cărei cuantum diferă de la o eparhie la alta. Oficialii BOR nu au precizat dacă fostul prelat de la Huşi va convieţui în cadrul Catedralei Episcopale de la Deva sau la o mănăstire din cadrul acestei eparhii.

Cert este că, până la finalizarea cercetărilor, care vor continua, având în vede că în scandalul care îl are ca protagonist pe fostul episcop de Huşi sunt implicaţi şi alţi clerici, Corneliu Bârlădeanu nu va avea drept de slujire. „Statutul său este de monah“, a precizat, la finalul şedinţei Sfântului Sinod, consilierul patriarhal Ionuţ Mavrichi. Sinodul nu exclude, însă, revenirea la slujire a fostului înalt prelat de la Huşi, decizia în acest sens urmând a fi luată la finalul cercetărilor. Urmează, aşadar, ca „la momentul potrivit Sfântul Sinod să decidă cu privire la slujirea liturgică“, după cum se menţionează în hotărârea aprobat de Sinod în 18 august.

De la ”protejat”, la duşman

Corneliu Bârlădeanu a pleacat de la Episcopia Huşilor exact la două luni de la izbucnirea scandalului care îl are în centrul atenţiei. Cel care a declanşat tăvălugul este un apropiat al acestuia, care ani la rând a fost considerat unui dintre „protejaţii“ lui Bârlădeanu.

Sebastian Jitaru (40 de ani), arhimandritul Catedralei Eiscopale de la Huşi, este cel care la scos din minţi pe fostul episcop de Huşi, care, sub presiunea ameninţărilor cu divulgarea în presă a materialelor compromiţătoare, s-a adresat DNA-ului, fără a aduce la cunoştinţa superiorilor această situaţie.

Sebastian Jitaru, fost călugăr la mănăstirea din Ceahlău, judeţul Neamţ, a ajuns la Episcopia Huşilor la începutul anilor 2000. Deşi nu avea decât opt clase, s-a bucurat de o evoluţie rapidă, fiind sprijinit de însuşi Corneliu Bârlădeanu. În 2007, pe când avea 30 de ani, a absolvit, la frecvenţă redusă, Seminarul Teologic de la Mănăstirea Vânători Neamţ. Potrivit arhivei liceului, părintele Sebastian a reuşit să promoveze bacalaureatul „la extreme“, obţinând nota minimă (5.00) la limba română, scris, însă performând la oral cu 9,50 la limba română şi limba franceză, respectiv 8.90 la geografie, 8.75 la Dogmatică Ortodoxă şi 6.20 la Filosofie.

Ulterior, şi-a continuat studiile, tot la fără frecvenţă, la Facultatea de Teologie din Constanţa. Potrivit fostei pedagoge a Seminarului Teologic din Huşi, Sebastian Jitaru ar fi aflat de presupuse relaţii dintre Bârlădeanu şi elevii seminarişti, el fiind cel care l-ar fi încurajat pe unul dintre elevi să îl filmeze. Evoluţia rapidă, de la rangul de călugăr, la cel de arhimandrit, a lui Sebastian Jitaru a fost pusă tocmai pe seama şantajului pe care l-ar fi exercitat asupra episcopului.

”Jocul” dur al arhimandritului de la Huşi

Ancheta procurorilor DNA, care au dispus trimiterea în judecată Jitaru şi a altor doi preoţi din judeţul Vaslui, sub acuzaţia de şantaj, scoate la iveală înverşunarea cu care Jitaru lupta pentru a obţine o funcţie şi mai înaltă în cadrul Episcopiei Huşilor, cea de episcop vicar, a doua în rang după cea de episcop. Surse din rândul preoţilor din Vaslui susţin că fostul episcop Corneliu nu ar mai fi cedat şantajului, cum ar fi făcut-o şi în alte situaţii, pentru că se temea că Jitaru râvneşte să îi ia scaunul de episcop.

Înterceptările procurorilor DNA, demonstrează că, în timp ce exercita presiuni pe lângă consilierii episcopului, arhimandritul Jitaru conştientiza că ar putea fi denunţat, însă şi-a asumat riscul de „a face un an de puşcărie“. Pentru a fi convingător, Jitaru a arătat unor consilieri şi protopopi secvenţe din imaginile compromiţătoare salvate în telefonul său mobil, spunându-le că ar fi realizat respectivele înregistrări cu „aparatură acreditată pe care a primit-o de la un general de securitate de la Iaşi”. Tot Jitaru ar fi spus că, dacă i se întâmplă ceva, „el va publica acel material la presă, dar nu în ţară ci în străinătate“. Filmul original ar fi fost depozitat într-o casetă de valori, iar Jitaru ar fi spus că în cazul în care i s-ar întâmpla ceva a delegat o persoană să ridice materialul şi să-l dea publicităţii, cel mai probabil la o televiziune din Republica Moldova.

În discuţiile purtate cu consilierii episcopului, dar şi cu Corneliu Bârlădeanu, după ce DNA a declanşat ancheta, Jitaru explica că pe el îl interesa doar funcţia de episcop vicar şi ”nimic altceva”. În cazul în care nu ar fi primit funcţia, Jitaru cerea ca şi Corneliu Bârlădeanu să plece din Biserică odată cu el. 

Jitariu, potrivit interceptării aflate în dosarul înaintat de DNA în instanţă, spunea consilierilor episcopului că nu se teme dacă acesta se duce să-l denunţe pentru şantaj. „Păi, nu am nimic de pierdut. «Fac un an de puşcărie, dar tu ai pierdut totul». Că filmul îi real, părinte. Numai că nu ştiu ce. Deci nu mai umblăm cu trucaj. Trebuie să mergem pe normalitate. Îi real”. „«Uite, episcopul s..e». A, că se face prin spate, vai, că nu apare public…apare! Dar nu în ţară la noi apare. Nu în ţară la noi. Deci să fiţi ferm convinşi. Apare la o televiziune străină, unde ăia ştiu, au interesul. Uite, episcopul, şi uite aşa şi uite aşa. Şi atunci mai opriţi valul!”, explica Jitaru unuia dintre consilierii lui Bârlădeanu.

Discuţia cu episcopul şantajat

Pe 14 iunie 2017, episcopul de Huşi, Corneliu Bârlădeanu discută direct cu Sebastian Jitaru despre aceste înregistrări.
 

Corneliu Bârlădeanu:
Deci doreşti funcţia…
Sebastian Jitaru: Atât, doar atât. În rest nu vreau nimic. Nimic.

Corneliu Bârlădeanu:
Bun.
Sebastian Jitaru: Nu vreau bani … nu vreau …

Corneliu Bârlădeanu:
Dar ce garanţii am că filmările nu mai pleacă de la tine?
Sebastian Jitaru: Am şi eu o întrebare Prea-Sfinţia Voastră? Eu atunci aş mai fi nebun să mai fac o greşeală? Păi eu sunt în joc nu Prea Sfinţia Voastră. Şi atunci … păi acum, sincer, nu mi-i pun în cap pe toţi membrii Sfântul Sinod? Păi stai oleacă, tu ai făcut asta şi pe toţi ne învârţi la 180 grade? Prea Sfinţia Voastră, am dreptate?

Corneliu Bârlădeanu:
Păi eu ce pot şti?
Sebastian Jitaru: Prea Sfinţia Voastră …

Corneliu Bârlădeanu
: Trebuie să ştii … implicarea nu-i uşoară.
Sebastian Jitaru: Ştiu.

Corneliu Bârlădeanu:
Că sunt mulţi doritori. Doar sunt atâţia în Moldova.

Episcopul s-a plans că în acelaşi timp cei doi preoţi îi cer suma de 50.000 de euro pentru a nu da publicităţii înregistrarea:


Corneliu Bârlădeanu
: Îi presiunea prea mare părinte cu banii asupra mea.
Sebastian Jitaru: Prea Sfinţia Voastră, de ce s-a ajuns aicea, Prea Sfinţia Voastră? Prea Sfinţia Voastră, de ce s-a ajuns aici?
Corneliu Bârlădeanu: Păi eu ştiu de ce?
Sebastian Jitaru: Prea Sfinţia Voastră, de câte ori v-am rugat nişte lucruri, n-am vrut, Prea Sfinţia Voastră, eu nu vreau lucrurile astea, eu nu vreau vreun ban de la Prea Sfinţia Voastră, n-am vrut Prea Sfinţia Voastră, am vrut să ajung şi Patriarhul României. Că nu vroiam lucrurile astea. De cât timp v-am spus Prea Sfinţite şi aţi crezut că eu glumesc. Am venit la Prea Sfinţia Voastră şi v-am spus Prea Sfinţia Voastră … Prea Sfinţia Voastră îmi dau lacrimile, mi-I milă de Prea Sfinţia Voastră, că sunt şi eu pus într-o situaţie urâtă. Mi-e milă. Chiar credeţi că vreau să vă fac lucrurile astea? 

Corneliu Bârlădeanu:
Deci, asta-i dorinţa ta?
Sebastian Jitaru: Atât. Altceva nimic.

Corneliu Bârlădeanu:
Episcop vicar la Huşi?!
Sebastian Jitaru: Altceva nimic Prea Sfinţia Voatrsă. Nu vreau … şi să dea Dumnezeu să ajungeţi Patriarhul României că nu vă încurc sub nicio formă.

Atât Sebastian Jitaru, cât şi ceilalţi doi preoţi acuzaţi că i-au solicitat lui Corneliu Bârlădeanu 50.000 de lei, în schimbul înregistrărilor compromiţătoare, sunt în prezent în arest la domiciliu, fiind trimişi în judecată pentru şantaj.

Mai puteţi citi:

„Spotlight” moldovenesc. Filmarea păcătoasă pentru care un şef al Bisericii a purtat microfoane sub sutană

Descoperire scandaloasă în dosarul „sexgate în sutană“: episcopul Huşilor, filmat alături de un bărbat în ipostaze pornografice. Cine apare alături de prelat

Evoluţia fulminantă şi prăbuşirea ruşinoasă a celui mai tânăr episcop din BOR. Expertiza cu care Bârlădeanu ar fi vrut să se salveze

 

 

Sursa: http://adevarul.ro/locale/vaslui/cine-orchestrat-santajulasupra-fostului-episcop-husi-fac-an-puscarie-pierduttotul-1_599ac1925ab6550cb82f0a42/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.