Cei mai mulţi, adică 80 din cei 529 de deţinuţi care au fost eliberaţi joi, în prima zi de la intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, erau încarceraţi la Penitenciarul Giurgiu, au anunţat, vineri, reprezentanţii administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). De la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna şi de la Centrul de Detenţie Brăila n-a plecat încă niciun deţinut, în timp ce, de la Penitenciarul Deva a plecat o singură persoană. În perioada următoare ar putea fi eliberaţi condiţionat, în baza acestei legi, alţi 3.349 de deţinuţi, cei mai mulţi fiind de la Rahova – 250 şi de la Penitenciarul Poarta Albă – 200. Potrivit reprezentanţilor unora dintre penitenciare, mulţi dintre deţinuţii puşi în libertate ca urmare a acestei legi aveau condamnări pentru furturi şi tâlhării, dar şi pentru omor.

Loading...

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a transmis o situaţie a persoanelor condamnate puse în libertate la termen, joi, ca urmare a scăderii zilelor executate în condiţii necorespunzătoare, precum şi o situaţia a persoanelor condamnate care vor fi discutate în prima comisie pentru liberare condiţionată.

Joi au fost puşi în libertate 529 de deţinuţi, iar alţi 3.349 ar putea fi eliberaţi condiţionat în perioada următoare, ca urmare a aplicării legii intrate în vigoare joi.

Conform ANP, de la Penitenciarul Aiud au fost eliberaţi 30 de deţinuţi, iar în perioada următoare ar putea fi puşi în libertate alţi 45 de deţinuţi, de la penitenciarul Arad – 24 de deţinuţi, iar 66 ar urma să fie eliberaţi condiţionat, de la Penitenciarul Bacău au fost eliberaţi doi deţinuţi şi ar urma alţi 59, de la Penitenciarul Baia Mare au fost puşi în libertate cinci deţinuţi şi ar urma 65, de la Bistriţa – 7 şi ar putea fi eliberaţi alţi 108, de la Botoşani – 14 eliberaţi şi ar putea fi puşi în libertate 154, de la Brăila – 4 şi ar putea fi eliberaţi alţi 40, de la penitenciarul Jilava – 37 şi urmează alţi 192 de deţinuţi, de la Rahova – 10 şi urmează 250, de la Codlea – 4 şi urmează 110, iar de la penitenciarul Poarta Albă au fost eliberaţi 55 de deţinuţi si ar urma alţi 200. 

De la Penitenciarul Craiova – Pelendava au fost puşi în libertate joi 18 deţinuţi şi ar urma alţi 149, de la Deva a fost eliberat un deţinut şi ar urma 30 de la Drobeta Turnu Severin au fost eliberaţi cinci şi ar urma 107, de la Focşani – 3 şi ar urma 103 , de la Găesti – 18/144 de la Galaţi – 7/47, Gherla – 8/55, Giurgiu – 80/76, Iaşi – 37/247, Mărgineni  -13 /25, Miercurea Ciuc – 7/21, Mioveni – Colibaşi – 17/24, de la Oradea – 3/34, de la Ploieşti – 2/50, de la Ploieşti – Târgşorul Nou – 5/83, Penitenciarul Satu Mare – 3/21, Penitenciarul Slobozia – 11/35 , SNPAP Tg. Ocna – 0/10, penitenciarul Târgu Jiu – 3/104, Penitenciarul Târgu Mureş – 5/50, Penitenciarul Timişoara – 9/ 127, Penitenciarul Tulcea – 34/133, Penitenciarul Vaslui – 11/138, Brăila – Tichileşti – 0/8, Centrul de Detenţie Craiova – 1/51, Spitalul Penitenciar Jilava – 6/47, Spitalul penitenciar Rahova – 2/4 , Spitalul penitenciar Poarta Albă – 3/22, Spitalul Dej – 1/ 9, Spitalul penitenciar Mioveni – Colibaşi – 4/11, Spitalul Târgu Ocna – 2/19, Centrul Educare Buziaş – 2/19, Centrul educare Târgu Ocna – 4/19.

Peste 10% dintre deţinuţii din Penitenciarul Aiud au fost sau urmează a fi eliberaţi

La Penitenciarul Aiud, unde 30 de deţinuţi au fost eliberaţi, iar alţi 45 ar urma să fie puşi în libertate săptămâna viitoare, sunt încercerate 692 de persoane, ceea ce înseamnă că vor fi puşi în libertate, ca urmare a legii intrate în vigoare joi, peste 10% din numărul deţinuţilor din acest penitenciar.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud, Nicoleta Mătărângă, a precizat, vineri, pentru News.ro, că la acest moment în penitenciar sunt încarcerate, după eliberarea celor 30 de deţinuţi, 692 de persoane.

Printre cei eliberaţi se numără şi persoane care se aflau în detenţie pentru fapte grave, precum omor sau tâlhării.

Arad: Majoritatea deţinuţilor beneficiari ai legii privind recursul compensatoriu, condamnaţi pentru furturi şi tâlhării

Din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad au fost eliberaţi  24 de deţinuţi, majoritatea fiind condamnaţi pentru furturi şi tâlhării. 

Purtătorul de cuvânt al penitenciarului, Eduard Magold, a precizat pentru News.ro că majoritatea deţinuţilor puşi în libertate fuseseră condamnaţi pentru infracţiuni de furt şi tâlhărie, dar toţi au ajuns să fie încarceraţi la Arad după ce au fost transferaţi de la alte penitenciare din ţară, unde condiţiile de detenţie nu sunt la fel de bune ca la Arad.

“La Arad nu avem camere suprapopulate şi sunt respectate normativele, fiind vorba de un penitenciar nou. Deţinuţii eliberaţi de la noi au ispăşit o parte din pedeapsă în alte penitenciare din ţară şi li s-au calculat reducerile de pedeapsă raportat la perioada în care au fost încarceraţi acolo”, a spus Magold.

Conform sursei citate, alţi 66 de potenţiali beneficiari ai legii vor intra în analiza comisiei de eliberare condiţionată săptămâna viitoare.

Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad, situat la marginea oraşului, are o capacitate de peste 1200 de locuri şi este considerat unul dintre cele mai moderne din ţară. La sfârşitul anului 1994 au demarat lucrările de construire, care s-au încheiat în 2001, iar în 2002 a fost inaugurat, în timp ce clădirea veche din oraş, de pe strada Eftimie Murgu, a devenit secţie exterioară.

Deţinuţii eliberaţi din Penitanciarul Slobozia erau condamnaţi pentru trafic de persoane, tâlhării şi tentativă de viol

Potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Slobozia, Cătălin Sârbu, joi au fost eliberaţi 11 detinuţi. Aceştia fuseseră închisi pentru infractiuni de trafic de persoane, tentativă de viol, tentativă de furt calificat, furt calificat, favorizarea făptuitorului, conducere fără permis, tâlhărie şi înşelăciune. 

În Penitenciarul Slobozia sunt în prezent 411 detinuţi, iar capacitatea de detinere este 446. 

Legea privind recursul compensatoriu prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate intră în vigoare joi, urmând ca primii deţinuţi beneficiari ai noului act normativ, să fie deja puşi în libertate.

Conform legii, condiţiile necorespunzătoare se referă la cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţa grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauză; lipsa accesului la activităţi în aer liber; lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, precum şi cerinţele de igienă;existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării în condiţii necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012.

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Sursa: http://news.ro/justitie/cei-mai-multi-detinuti-pusi-in-libertate-joi-erau-incarcerati-la-penitenciarul-giurgiu-multi-dintre-cei-eliberati-aveau-condamnari-pentru-talharii-si-furturi-dar-si-pentru-omor-1922401620002017101717342531

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.