Luni, 11 Noiembrie 2024
Evenimentul sfințirii bisericii
și „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din municipiul Vaslui, de duminică 10 noiembrie 2024, reprezintă încununarea eforturilor unicului ctitor, domnul Adrian Porumboiu, alături de familia domniei sale, doamna Viorica și fiii Corneliu și Octavian, de a oferi Vasluiului un dar pentru eternitate. La 20 de ani de la turnarea fundației, sfântul locaș, ce a îmbrăcat haina de lumină a sfințirii, a devenit reper pe harta spirituală a Vasluiului, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie oferindu-i statutul de Catedrală a municipiului Vaslui.
Câteva mii de credincioși au ales să fie parte a acestui moment istoric, petrecând dimineața zilei de duminică, 10 noiembrie 2024, în rugăciune și participând la slujba de sfințire și la Sfânta Liturghie, oficiate de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, alături de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, și de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Vorbind despre importanța și semnificațiile ctitoririi unei biserici, Ierarhul Hușilor
a evidențiat valoarea efortului depus pentru ctitorirea unui locaș de cult, și a mulțumit ctitorilor: domnul Adrian Porumboiu, soției sale Viorica, și fiilor Corneliu și Octavian, amintind și faptul că biserica ridicată reprezintă și un prinos de cinstire și recunoștință față de Episcopul Ioachim Mareș, cel care a avut inițiativa ridicării acesteia, a sfințit locul și a urmărit îndeaproape etapele edificării noului locaș de cult:
Momentul de sfințire al unei biserici este unul care ne încredințează că truda, munca celor implicați în ridicarea și înfrumusețarea acestui lăcaș de cult, a acestei biserici catedrale, este așa cum, atât de sugestiv și frumos ne spune Părintele Patriarh Daniel, darul nostru pentru veșnicie, pentru Dumnezeu.
Mulțumim Domnului pentru acest moment, precum și ctitorilor acestei biserici. Este un caz aparte, de a avea un singur ctitor.
Această catedrală este darul unor oameni minunați și, desigur, discreți în același timp. Este ctitorie a familiei domnului Adrian Porumboiu, a soției domniei sale, Viorica, și a copiilor, Corneliu și Octavian.
Este o biserică splendidă, o bijuterie pentru orașul nostru, și este darul făcut de membrii familiei Porumboiu. Este o investiție pentru veșnicie .
Mă veți întreba cum se pot alătura acești termeni: biserică, investiție. Unul dintre marii Părinți ai Bisericii Ortodoxe, Sfântul Serafim de Sarov, asemuiește viața creștină și preocuparea creștinului de a dobândi Duhul Sfânt cu ceea ce întreprinde un om de afaceri pentru a-și spori puțin capitalul financiar: este foarte atent la toate detaliile, calculează cu minuțiozitate tot ceea ce-i poate aduce un folos și este foarte atent la balanța dintre ceea ce cheltuie și investește. Așa e un om de afaceri: inteligent.
La fel, și în viața duhovnicească, suntem chemați să investim capitalul nostru duhovnicesc, care este căutarea Duhului Sfânt în viața noastră, și-L primim prin rugăciune, prin smerenie, fapte bune și, desigur, ne dă acest impuls de a-L primi pe Dumnezeu-Omul Iisus Hristos.
Preasfinția Sa i-a oferit familiei domnului Adrian Porumboiu, în semn de prețuire, Crucea eparhială „Episcopul Grigorie Leu” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Episcopiei Hușilor, precum și Diploma de ctitor.