20.2 C
Vaslui
28 aprilie, 2024

Bãutura care este la mare cãutare în România, a intrat sub restrictii serioase. Deputatul Popica: „prin acest proiect, protejãm copiii”

1 minut ago

INTERZISE… Proiectul de lege prin care se interzice consumul bãuturilor energizante de cãtre minori a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor. Proiectul de lege propune interzicerea vânzãrii bãuturilor energizante în institutii de învãtãmânt, institutii de sãnãtate si locuri destinate ocrotirii speciale a categoriilor defavorizate. Printr-un amendament adoptat, se stabileste cã este consideratã contraventie comercializarea sau oferirea gratuitã a acestor bãuturi cãtre minori de cãtre unitã ț ile autorizate sã le punã în vânzare. Aceastã m ã sur ã este menitã sã protejeze sãnãtatea si bunãstarea minorilor si sã previnã eventualele efecte negative ale consumului acestor bãuturi asupra sistemului nervos central al acestora. Camera Deputatilor este for decizional în cazul proiectului. Acum, acesta trebuie sã fie promulgat de presedintele Klaus Iohannis, apoi publicat în Monitorul Oficial.

Initiat în toamna anului trecut, proiectul de lege a avut la bazã analize ale Institutului National de Statisticã. Acestea au arãtat cã 30% dintre adulti si 68% dintre adolescenti consumã bãuturi cu efect energizant. Dintre adolescentii identificati de studiu, 18% sunt copii mai mici de zece ani. Deputatul PSD de Vaslui, Eduard Popica, a declarat cã legea va proteja copiii de pericolele la care se expun atunci când consumã aceste energizante. „Am votat în Plenul Camerei Deputatilor proiectul de lege care reglementeazã interzicerea comercializãrii bãuturilor energizante cãtre minori si în institutii de sãnãtate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate. Prin acest proiect, protejãm copiii de pericolul la care sunt expusi consumând acest tip de bãuturi toxice.

Ca si sanctiuni, proiectul de lege prevede amenzi de la 5.000 de lei la 20.000 de lei, pentru localurile care vor vinde minorilor energizante, iar dacã repetã contraventia, li se poate suspenda activitatea pe o perioadã de pânã la 30 de zile. Totodatã, am prevãzut amenzi cuprinse între 10.000 de lei si 30.000 de lei, dacã vânzarea sau/si oferirea cu titlu gratuit a bãuturilor energizante minorilor au loc în unitãti de învãtãmânt, în unitãti sanitare sau în unitãti de ocrotire a oamenilor defavorizati. Multumesc pãrintilor si cadrelor didactice care, în ciuda opozitiei producãtorilor, au contribuit la forma finalã a legii, colegilor din PSD, dar si celor de la alte partide care au înteles importanta acesteia si au votat-o. În continuare, în cadrul Comisiei Juridice de Disciplinã si Imunitãti, lucrãm la alte legi importante, fãcute sã protejeze cetãtenii, cum ar fi: interzicerea jocurilor de noroc sau comercializarea tigãrilor electronice cãtre minori”, a spus deputatul Popica.

Efectele devastatoare ale energizantelor asupra copiilor

Energizantele sunt un adevãrat pericol pentru copii si adolescenti. Palpitatiile, hipertensiunea ori ametelile sunt doar câteva dintre efectele acestor bãuturi. În unele cazuri provoacã moarte subitã. S-a întâmplat vara trecutã cu un adolescent de doar 17 ani din Iasi. Autopsia a arãtat cã acesta a murit din cauza unei ischemii cardio-respiratorii. În cazul persoanelor care nu suferã de boli de inimã, aceastã tulburare survine ca urmare a unor factori externi. Medicii confirmã cã energizantele au efecte devastatoare asupra copiilor. „Energizantele sunt periculoase pentru minori pentru cã vorbim despre o dezvoltare insuficientã a sistemului nervos central. Aceste substante actioneazã la nivelul unor neurotransmitãtori cerebrali, iar dacã acest lucru se întâmplã în perioada de dezvoltare a creierului, acesta poate sã sufere anumite modificãri. Acesti tineri folosesc în exces energizantele pentru a înlãtura starea de obosealã si atunci apare o suprasolicitare a sistemului nervos central, care va duce la o degradare progresivã a sinapselor. Dacã ar fi sã discutãm în mod generic, aceste substante folosite pe termen lung încã din adolescentã, în loc sã creascã capacitatea intelectualã, ele nu fac altceva decât sã distrugã retelele neuronale si sã scadã IQ-ul acestor copii. (…) Ele sunt toxice si pentru adulti. Când suntem obositi, trebuie sã ne odihnim, nu sã bem 2-3 astfel de bãuturi ca sã avem o stare falsã de energie”, atrag atentia specialistii din domeniul sanitar.

Sursa: https://www.vremeanoua.ro/bautura-care-este-la-mare-cautare-in-romania-a-intrat-sub-restrictii-serioase-deputatul-popica-prin-acest-proiect-protejam-copiii/

Ultimă oră

Același autor