O bătrână din Vaslui a fost păcălită de escrocii online care, folosind inteligenţa artificială, creează imaginile unor personalităţi care promit câştiguri fabuloase.
10 mart. 2024, 09:58
Ion Ţiriac, Gigi Becali, Mugur Isărescu, Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis, Sebastian Burduja, Sorin Grindeanu sau Andreea Esca sunt doar câţiva dintre protagoniştii reclamelor în care oamenii sunt încurajaţi să investească urmând să câştige sume fabuloase. Este vorba despre aşa-numitul fenomen deepfake care a luat amploare în ultimele luni şi care ace din ce în ce mai multe victime.
Bătrână din Vaslui, escrocată pe internet: „Am dat de un videoclip cu Ţiriac”
O bătrână din Vaslui este una dintre victimele acestor escroci. Femeia de 73 de ani mărturiseşte că obişnuieşte să acceseze YouTube-ul pentru a asculta rugăciuni. De data aceasta, pe YouTube i-a atras atenţia o reclamă în care apărea Ion Ţiriac. Aşa că femeia nu a stat pe gânduri, a accesat reclama, iar în cinci minute a fost contactată de o persoană care a convins-o să investească nu mai puţin de… 10.000 de euro.
„ Am intrat pe YouTube, unde mai ascult rugăciuni și am dat de acest videoclip cu Țiriac și nu numai Țiriac. Era și președintele țării, era Mugur Isărescu, Becali. Am zis că este imposibil să fie o minciună. Mi-a venit să dau click pe Țiriac. După 5 minute m-a sunat un tip. Mi-a văzut numărul de telefon dând probabil click…
Bună ziua! Am văzut că sunteți interesată de afacerea noastră.
Păi ce afacere? Dumneavoastră ați fi dispusă să investiți o sumă de bani?
Ce sumă de bani că eu nu sunt bogată să am de unde să investesc. Ce bani trebuie? Păi trebuie să investiți 1.100 lei.
Beneficiile care sunt? La 1100 de euro aveți ocazia să câștigați 6 mii de lei „, povesteşte vasluianca pentru
În doar câteva clipe, femeia a rămas fără agoniseala de o viaţă. 52.000 de lei i-au dispărut din cont într-o secundă.
Avertismentul poliţiştilor: „Sunt șanse minime să recuperezi sumele de bani”
Femeia a făcut plângere la poliție, dar specialiștii spun că, de cele mai multe ori, banii oferiți escrocilor de pe internet nu mai sunt recuperați niciodată.
„ Astfel de situații sunt foarte greu de documentat pentru că autorii se asigură că se pierde circuitul prin care reușesc să păcălească victimele. Sunt șanse minime să recuperezi sumele de bani, mai ales în condițiile în care în majoritatea situațiilor vorbim de autori din afara României care își pierd urma și se pierde și urma sumelor de bani care sunt retrase imediat, folosite pentru achiziționarea unor bunuri „, spune Cosmin Andreica, lider sindicatul polițiștilor.