Grindina si vijeliile au compromis, în luna iulie, 5.481 hectare de culturi agricole din judetul Vaslui. Plantatii de vii si livezi, suprafete cultivate cu legume si cereale au fost afectate cu pânã 70%. Vestea bunã e cã Vasluiul va avea, din acest an, patru baterii de lansare a rachetelor antigrindinã, la Cretesti, Bunesti Averesti, Codãesti si Solesti. Vestea proastã e cã, spre deosebire de alte judete, birocratia din Vaslui a întârziat foarte mult investitiile. Se cer foarte multe autorizatii si tot felul de avize, timp în care grindina face ravagii.

Loading...

Directia pentru Agriculturã a Judetului (DAJ) Vaslui a finalizat centralizarea suprafetelor distruse în luna iulie de grindinã si vijelii. În total, o suprafatã de 5.481 hectare din zonele Perieni, Grivita, Pogana, Ciocani a fost compromisã de grindinã, gradul de dãunare al culturilor fiind cuprins între 40 – 70%. Au fost calamitate de grindinã 1.660 hectare cu rapitã, 1.498 hectare cu grâu, 673 hectare cu floarea soarelui, 75 hectare cu orz, 98 hectare cu vitã de vie, 51 hectare cu pomi fructiferi etc. «Fermierii din zonele afectate de grindinã au îns- tiintat comisiile locale pentru situatii de urgen- tã si s-au fãcut verificãrile necesare în teren. Noi am monitorizat toate datele si le-am transmis la Ministerul Agriculturii. Se fac demersuri pentru a se acorda despãgubiri producãtorilor agricoli, dar pentru moment nu avem nicio informatie oficialã», a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui. Chiar dacã aceste zone nu erau acoperite de cele patru statii de lansare a rachetelor antigrindinã care se vor construi în acest an în judetul Vaslui, situatia din teren confirmã necesitatea unor astfel de sisteme. Pentru fermieri, beneficiile financiare ale sistemului antigrindinã sunt maxime, iar bugetul de stat va fi «iertat» de costurile cu despãgubirea fermierilor pentru pagubele produse de grindinã. Problema este cã fermierii, autoritãtile locale din zonele afectate de secetã trebuie sã înstiinteze reprezentantii Autoritãt ii pentru Administrarea Sistemului Na- tional Antigrindinã si de Crestere a Precipitat iilor de la nivel regional sau central, pentru a include respectivele zone în noile programe de extindere a sistemului antigrindinã. Este vorba cu precãdere despre zonele cu livezi, legume, unde valoarea investitiilor la hectar este foarte mare.

Vasluiul va avea patru baterii antigrindina

În cursul anului 2017, în judetul Vaslui vor fi puse în functiune patru baterii antigrindinã. Sistemele antigrindinã vor fi montate la Cretesti, Bunesti Averesti, Codãesti si Solesti. În acest moment, bateriile de lansare de la Bunesti-Averesti si Cretesti sunt finalizate, iar pânã la sfârsitul anului vor fi terminate si bateriile de la celelalte douã locatii. Practic, din anul 2018, cele patru baterii antigrindinã vor fi functionale. Ministerul Agriculturii investeste aproape jumãtate de milion de euro în cele patru baterii antigrindinã din judetul Vaslui. Fiecare punct de lansare de combatere a grindinei va costa peste 100.000 de euro. Problema este cã la nivelul judetului Vaslui, implementarea investitiilor a fost mult întârziatã de obtinerea avizelor si a altor autorizatii pentru construirea sistemului antigrindinã. aÎti iese pãr alb pânã îti rãspund la solicitãrile pentru autorizatii si alte avize. Te înnebunesc cu tot felul de avize ! Trece perioada de 30 de zile, si nu primesti nicun rãspuns. Cu antigrindina, dacã nu te grãbesti, vine… grindina peste culturile agricole ! Nu este un sistem periculos, iar autoritãtile din judet ar trebui sã sprijine programul. Îti pun o sutã de piedici pentru a finaliza investitia pe antigrindinã», a spus un specialist din sistem. La aceastã datã, sistemul antigrindinã din România este functional pe o suprafatã de 270.000 de hectare de culturi agricole, dar suprafata totalã care ar trebui protejatã de pagubele provocate de cãderile de grindinã se ridicã la douã milioane de hectare. Astfel, sunt protejate 270.000 de hectare cu culturi agricole, 180.000 de hectare pe zona Prahova si Buzãu si alte 90.000 de hectare în zona jude- tului Iasi. În zonele unde sunt lansate rachete antigrindinã, care sunt de fapt vectori cu ioni de argint, protectia culturilor este de 80-90% pe un areal de 15-20 de kilometri pãtrati.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2017/09/bateriile-antigrindina-sabotate-cu-tot-felul-de-autorizatii-si-avize.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.