Pentru că social-democrații din Consiliul Local, ajutați de independentul Bogdan Sârbu, s-au abținut de la votarea unei taxe de trei lei/mp/lună, bârlădenii nu se vor mai bucura de patinoar artificial.

Loading...

Iarna trecută, când municipalitatea a amenajat în premieră un patinoar artificial în apropierea Grădinii Publice din Bârlad, bugetul local a avut o „gaură” de peste 100.000 de lei. Și asta în mare parte pentru că autoritățile locale au închiriat echipamentele necesare cu o sumă mult mai mare decât s-a încasat din vânzarea biletelor și închirierea patinelor. Așa se face că pentru iarna 2017-2018 autoritățile locale au plănuit să abordeze altfel problema, adică să pună la dispoziția firmelor specializate care sunt interesate o suprafață de 600 de metri pătrați (platoul de lângă hotel Moldova), pentru care să încaseze o chirie de trei lei/mp/lună, iar cea care va obține contractul să se ocupe de tot ce înseamnă amenajarea patinoarului și întreținerea lui, inclusiv de plata utilităților. Din start, ar fi fost obținut la bugetul local un venit lunar de 1.800 de lei, iar dacă patinoarul ar fi fost păstrat timp de trei luni, ca în iarna 2016-2017, s-ar fi încasat 5.400 de lei. Suma ar fi reprezentat și profitul net, pentru că autoritățile locale nu ar mai fi trebuit să plătească nimic.
Numai că, potrivit zicalei „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din piață”, nici în cazul de față nu s-a întâmplat așa cum și-a dorit edilul șef. În cadrul ședinței Consiliului Local Bârlad de luni, 25 septembrie, proiectul de hotărâre ce viza introducerea respectivei taxe a fost respins. După ce a fost citită inițiativa, președintele de ședință, pesedistul Sorin Răducanu, a cerut explicații de la directorul executiv al primăriei.
„La hotărârea 175 din 2016 nu a fost prevăzută o taxă de folosire a terenurilor pentru desfășurarea activităților social-educative, culturale, sportive și/sau de agrement, așa că s-a introdus la poziția a șasea o nouă taxă”, a explicat Liviu Angheluță, funcționarul vizat.
Cum niciunul dintre cei 20 de consilieri prezenți nu a solicitat informații suplimentare, Răducanu a cerut ca proiectul să fie supus la vot. Cum cei nouă social-democrați prezenți în sală (doctorița Cristina Tiron plecase deja) s-au abținut, ca de altfel și independentul Bogdan Sârbu, și doar cei zece liberali au votat „pentru”, hotărârea nu fost adoptată.
Evident, primarul Dumitru Boroș a intervenit și le-a atras atenția social-democraților că ei sunt vinovați pentru faptul că, în sezonul rece, bârlădenii nu vor mai avea parte de un punct de atracție: „Trebuie să cunoașteți, că doar ați discutat în comisii, domnilor consilieri, că i-ați pus cruce patinoarului de la Bârlad. Trebuie să știți acest lucru și să vă asumați, ca să nu se întrebe bârlădenii de ce nu mai avem patinoar în această iarnă”.
Imediat, aleșii PSD s-au trezit din somn și au sărit cu gura că ei nu știau că acel proiect viza patinoarul și că așa ceva nu s-a discutat la comisii.
Răspunsul edilului șef nu a întârziat: „S-a discutat despre târg de carte, patinoar, skateboard, volei, toate activitățile ce pot fi desfășurate. Ca să nu avem discuții mai târziu că de ce nu avem patinoar”.
Acum, rămâne de văzut dacă proiectul de hotărâre sau unul într-o formă similară va fi discutat la următoarea ședință și dacă va fi votat.
Potrivit situației prezentate de autoritățile locale în martie, patinoarul artificial amenajat în sezonul rece 2016-2017 a înregistrat venituri de 120.396 de lei și cheltuieli de 224.076 de lei, din care 157.685 de lei reprezenta chiria plătită pentru echipament, 17.784 de lei – factura la energia electrică și 6.702 lei – salariile.

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/barladenii-nu-vor-avea-patinoar-artificial-la-iarna/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.