de Mihaela NICULESCU

Loading...

Întâlnire emoționantă. Treisprezece elevi, foști colegi la Școala Normală din Bârlad, s-au reîntâlnit după 65 de ani de la absolvirea liceului. Toți sunt trecuți de 83 de ani, dar sufletul le este la fel de tânăr ca în vremea adolescenței.

Catalogul nu s-a mai strigat ca acum 15 ani, când s-au revăzut după o jumătate de secol, pentru că între timp mulți au trecut în neființă, la fel ca toți profesorii lor. Atunci au avut-o alături pe fosta lor dirigintă, profesoara Veronica Bâlbâie, dispărută acum 3 ani, la venerabila vârstă de 91 de ani. Preda psihologie – pedagogie și era mai tânără cu doar 8 ani decât elevii săi, fiind în primul an de învățământ. Cei 13 absolvenți ai promoției 1952 s-au reîntâlnit în fosta cancelarie a Școlii Normale, acum Centrul de Servicii Comunitare nr. 1. Printre cei prezenți la întâlnire s-au aflat și profesorii Vasile Cârcotă, Virgil Vesel și Vasile Ciurea, din Bârlad.

“Am trăit clipe emoționante, care nu pot fi exprimate în cuvinte. E plăcerea revederii cu foștii colegi de liceu, prilej de a depăna amintiri și de a evoca întâmplări și personaje din cea mai frumoasă parte a vieții. Pe atunci școala era școală și elevii erau elevi. Ne-am întâlnit la 50 de ani în 2002 și acum este a 8-a oară când ne revedem. Suntem mai puțini, dar amintirile rămân. Mie în Școala Normală mi se spunea vidma, moartea în rusește. Eram slab și înalt și de aceea colegii mă alintau așa. Mi- am reamintit astăzi… amintiri …, a mărturisit emoționat Vasile Cârcotă. Un coleg de clasă al distinsului profesor a fost și profesorul Virgil Vesel, cel căruia în liceu i se spunea Roșu. Se alesese cu această poreclă pentru că avea părul de culoare blond roșcat.

“E frumoasă revederea cu colegii de clasă și de liceu. E revederea cu tinerețea noastră și cu Școala Normală, care a dat promoții de elevi excelenți. Până în 1965 toate liceele se numeau școli. Noi am fost elevi într-o perioadă în care învățământul era la mare cinste. Din păcate în această perioadă se manifestă un dezinteres față de școală, învățământul pare a merge într-o direcție greșită. Democrația e prost înțeleasă, nu mai există respect și niciun cod de norme care s-ar impune, cum e de exemplu uniforma. Mi-e dor să văd elevi în uniformă. Noi la Școala Normală eram numai băieți. Aveam uniformă bleumarin, cu număr matricol pe mâneca stângă și șacă cu inițialele școlii. Când intram în cursul superior, în jurul șepcii se adăuga un șnur galben, eram atât de mândri de școala noastră și purtam cu atâta plăcere uniforma. Retrăiesc intens acum aceste amintiri, ele sunt averea noastră, a spus Virgil Vesel.

După ce s-au strâns în fosta cancelarie a școlii de pe timpuri, elevii de odinioară au mers pentru a-l susține pe un coleg de-al lor de clasă, care își vernisa o nouă expoziție de pictură. Constantin Bichescu este absolvent al Facultății de Arte din București și a expus pentru prima oară la Bârlad în 2002, când s-a împlinit o jumătate de secol de la terminarea liceului. Sâmbătă, 21 octombrie, și-a prezentat a doua expoziție, de această dată la Centrul Eminescu, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la finalizarea liceului. După evenimentul cultural băieții de altă dată s-au retras la un restaurant, pentru a își depăna amintiri și și-au propus să se revadă la anul, cu ajutorul Providenței.

comments

Sursa: http://estnews.ro/2017/10/23/cbaietii-de-la-scoala-normala-s-au-reintalnit-dupa-65-ani-de-la-absolvirea-liceului/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.