UNBR a stabilit lista prețurilor minimale pe care le pot practica avocații în relația lor cu clienții. O consultație va costa cel puțin 120 de lei. Noile tarife se vor aplica începând cu 1 octombrie.

Loading...

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a elaborat lista tarifelor minimale în condițiile Legii 25/2017, care modifică Legea 51/1995, privind exercitarea profesiei de avocat.
“Motivele care au stat la baza fixării acestor plafoane se pot structura pe trei paliere: relația avocat-client, relația avocat-instanță, relația avocat-avocat”, spun reprezentanții Baroului Vaslui.
În cazul relației dintre avocat și client, tarifele minimale au rolul de a proteja avocatul în fața clienților speculativi.
“Oamenii trebuie să înțeleagă că nu există servicii foarte ieftine și foarte bune. Atunci când un avocat îi cere un preț cu mult sub cel din piață, clientul ar trebui să se gândească mai bine”, spun avocații vasluieni cu privire la calitatea serviciului prestat.
Cu alte cuvinte, noi, simplii cetățeni, nu avem procese de prea multe ori în viață, iar atunci când ajungem într-o astfel de situație, e important să beneficiem de servicii de calitate.
“Cât privește relația avocat-instanță, nu de puține ori, judecătorii au redus onorariul apărătorilor. De exemplu, dacă avocatul și clientul au convenit un anume tarif, să zicem 2.000 de lei, instanța a intervenit și a hotărât că suma pe care o merită avocatul, chiar dacă a câștigat procesul, este de 1.500 de lei, decizie care ne umilește breasla”, explică reprezentanții Baroului Vaslui.
Referitor la relația avocat-avocat, instituirea tarifelor minimale are rolul de a combate concurența neloială, adică de a preveni fenomenul de dumping.
“Un avocat însetat de clienți nu-i va mai putea ademeni cu prețuri mai mici decât ale colegilor săi. Practica din prezent: un client merge la un avocat, acesta îi spune onorariul, merge apoi la un alt avocat, îi spune cât a cerut primul, iar acesta din urmă îi face o reducere. Este calea sigură spre faliment și deprofesionalizare”, arată avocații vasluieni.
Trebuie spus că Baroul Vaslui a susținut vehement instituirea acestor tarife minimale, în condițiile în care în județul nostru avocații practică poate cele mai mici tarife din țară. Spre exemplu, pentru un serviciu care se taxează cu 1.500 de lei la Vaslui, un avocat din Iași va cere 1.500 de euro…
“Un avocat care lucrează pe bani puțini nu va putea oferi servicii de calitate. Lipsa banilor îl va împiedica să-și cumpere cărți de specialitate sau să-și actualizeze soft-ul de legislație, iar aceste lucruri se vor traduce printr-o reprezentare îndoielnică în fața instanței”, sunt de părere avocații locali.

O consultație va costa cel puțin 120 de lei, iar în penal poate ajunge la 240 de lei

În baza noilor tarife minimale ale avocaților, aplicabile de luna vitoare, o oră de asistență juridică va costă minimum 120 de lei, dar poate ajunge la 240 de lei în materie penală. În prezent, în Vaslui, tariful mediu practicat este de 100 de lei. În unele cazuri, în special atunci când decizi să continui demersul cu avocatul care ți-a oferit consultația, aceasta nici nu se mai taxează!
Pentru o cerere de divorț, dacă nu sunt implicați minori, vom plăti avocatului cel puțin 960 de lei, iar dacă sunt implicați minori, minimum 1.680 de lei. Tăgada paternității se va taxa cu cel puțin 1.200 de lei, iar asistarea sau reprezentarea în caz de adopție va costa de la 1.440 de lei în sus.
Pentru activități profesionale de obținere a apostilării actelor sau de traducere legalizată a actelor tariful minimal va fi de 225 de lei.
Asistarea sau reprezentarea părții la mediere, conciliere sau negociere, precum și asistarea sau reprezentarea în fața instituțiilor publice, altele decât instanțe, parchet sau poliție, va costa cel puțin 240 de lei. Tot atât va costa o cerere de scutire de la plata taxei de timbru judiciar.
În materia contenciosului administrativ, redactarea unei plângeri prealabile va fi taxată cu minimum 840 de lei, iar acțiunea propriu-zisă va costa cel puțin 1.200 de lei.
În materie contravențională, plângerea făcută de un avocat împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare va costa măcar 600 de lei.
“În materie penală, spuneam că acordarea consultației juridice va costa 240 de lei, dacă e vorba de cea inițială. Dacă e vorba de o consultație juridică incidentală, ocazionată de formularea unor cereri, excepții, concluzii sau de instrumentarea unui act procesual, tariful e de 120 de lei. Studierea dosarului va costa 120 de lei în cursul urmăririi penale in personam, la care se adaugă câte 120 de lei pentru fiecare fază sau etapă procesuală ulterioară studiată în plus. Formularea unui act de sesizare a organelor de urmărire penală, exclusiv în calitate de persoană vătămată, se va taxa cu 360 de lei, iar formularea constituirii de parte civilă – cu minimum 2% din valoarea pretinsă, dar nu mai puțin de 840 de lei”, declară avocații.

Reduceri pentru cei defavorizați

În cazul minorilor, bătrânilor, persoanelor cu handicap și al altor persoane devaforizate, se pot acorda reduceri cu 50% de la tarifele prezentate. De asemenea, dacă avocatul constată că perceperea onorariilor minimale poate afecta accesul la justiție al unui client, poate oferi o reducere de cel mult 30% din onorariile minimale, după ce va întocmi un referat în acest sens și va primi aprobarea decanului Baroului Vaslui.
Cât privește plata în rate a avocatului, aceasta este posibilă doar în anumite condiții. Plata onorariilor minimale nu poate fi eșalonată pe o perioadă mai mare de un an, atunci când o asemenea eșalonare ar permite perceperea unor onorarii inferioare celor minimale.

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/avocatii-vor-avea-tarife-minimale-obligatorii-de-la-1-octombrie-adio-preturi-de-dumping/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.