Au înebunit salcâmii și tu vrei să fiu cuminte…?

0

Azi e frumos, cu cultura mai mult și cu noaptea, a muzeelor și a minții.

Loading...

De atâta primăvară au înebunit salcâmii, dar nu asta e încă relevant, ci că în Centrul Civic al Vasluiului este organizat frumos, așezat, cât de cât, un Târg de Flori în care din Obiectiv putem afla că vasluienii „vor putea admira, în afară de flori (…) semințe și bulbi de flori sau sisteme de irigații”. Probabil că sub influența conducerii, Vremea nouă punctează cu ceva în plus, mult în plus: „vasluienii vor putea admira pe lângă flori (…) bulbi de flori și îngrășăminte pentru plante”. Deci, admiri semințe, bulbi și îngrășăminte… Să vă spun acuma, că chiar mă țineam: e adevărat, florile ca florile, le vezi, e frumoase, e colorate, alea-alea…, dea…, da’ eu după semințe și bulbi, eu sunt înebunit, pe cuvânt, iar când văd un sistem de irigații parcă se mișcă așa ceva în mine, parcă îmi inundă inima cu admirație și bucurie, și apoi să-mi mai pui și un îngrășământ… deci nu mai există nimic pentru mine, îmi pierd uzul rațiunii, eu când văd un îngrășământ mă ia așa… nici nu mai pot ca să vă spun… eu plâng, plâng, dom’le!

Cum să faci Noaptea Muzeelor fără muzeu

Nu poate toată lumea ce poate Ramona de la muzeu, directoarea cunoscută în trecut cel mai mult pentru picioare, posterior și pectorali și cel mai puțin spre deloc pentru orice ar implica inteligența, și arhicunoscută în prezent… pe măsură ce toate s-au mărit considerabil, iar orice ar avea legătură cu inteligența a dispărut iremediabil…

Dar Ramona de la muzeu nu e femeie, ea e zeu! Pentru că poate să facă minuni și magie, astfel încât nimeni să nu realizeze la sfârșit că ea a organizat o Noapte a Muzeului… fără muzeu!… Și toți au rămas îmbrăcați și sănătoși mintal… ceea ce este cel mai important!

Deci, hai să ne concentrăm puțin, că nu e greu! „Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui se alătură și în acest an evenimentului internațional Noaptea Muzeelor, când instituțiile de profil pot fi vizitate gratuit”, scrie Obiectiv. Și după aia dă programul, din care program aflăm că „deschiderea oficială a evenimentului, în fața clădirii muzeului, care va cuprinde: alocuțiuni ale oficialităților, vernisajul expoziției tematice “Independența României reflectată în lucrări de artă plastică””.

Vernisajul ăsta se face într-un hol mai mare care ține loc de sală de expoziție, în lipsă de săli. Și știți de ce? Pentru că de când a devenit politic și doar atât directoare la muzeu, Ramona s-a ocupat de toate dichiselile prin intervenții directe la omnipotența președintelui „dom’ Mitică” de la CJ, abreviere care se traduce pentru public prin „Consiliu Județean”, iar pentru dom’ Mitică prin „Conducerea? Je!”: ba și-a renovat muzeul de l-a făcut alb ca varul, ba a schimbat fănetra de a pus numa’ termopane, termopane, tată!, ba a împânzit toate sălile de camere de supraveghere ca să aibă totul sub papucul piciorușului tot mai puțin fin…  Dar, în ultima vreme, în ultima vreme, Ramona era bântuită de un gând care nu îi dădea pace și parcă îi afecta de acum chiar tenul: lipsea ceva!, lipsea ceva! Ramona bănuia, dar nu putea să-i spună pe nume. Ce să fie, ce să fie? S-a fremătat o lună, două, până când cineva, într-o sindrofie culturală și istorică, nu i-a spus numai „doamna directoare”, ca până atunci, ci „doamna directoare a muzeului”. Și atunci Ramona s-a revelat pe ea și a aflat: totul era mai frumos ca într-un mall în muzeul Ramonei și a lui dom’ Mitică, dar lipsea ceea ce presupune oarecum ascuns, obscur cuvântul „muzeu”: istoria și cultura. Și atunci Ramona s-a cutremurat: de când a venit la muzeu, ea s-a ocupat cu de toate, dar doar sălile de expoziție a uitat să le renoveze, încât au ani buni de când stau cuprinse de moluz și praf. O lacrimă i s-a prelins atunci prin decolteu, precum un izvoraș nebun și rebel ar tăia Munții Himalaya, și Ramona a început să țipe, ca de obicei: „Vreau și eu să organizez Noaptea Muzeelor! Un muzeu ca al meu nu poate să rămână pe dinafară la un asemenea eveniment internațional! M-ar bate dom’ Mitică, sau cine știe ce mi-ar face!”.

Atunci a dat poruncă directorială să se facă de îndată programul de la manifestare: totul va începe afară și se va termina afară! După momentul deschiderii, „va urma încolonarea grupului istoric, care, împreună cu publicul, se va deplasa pe strada Ștefan cel Mare până la Parcul „Curtea Domnească””. „Închiderea activităților” se face la 22.30, tot în fața muzeului, unde s-a întors „grupul istoric”. Asta sâmbătă. A doua zi, dimineața, la 9.30, „adunarea detașamentului în fața clădirii muzeului, raportul de dimineață, după care, încolonat, detașamentul se va deplasa în Parcul “Curtea Domnească””. Deci, Noaptea muzeului se încheie la 22.30 și începe a doua zi la 9.30… Între timp e… noaptea minții…

Ați înțeles cum e „Noaptea Muzeelor” la Vaslui? Iarăși trebuie să vă spun că nu e prea complicat. Este o noțiune prin care sunt cuprinse mai multe elemente, dar două trebuiesc neaparat evitate:… noaptea și muzeele… Doar așa poate fi un succes!

Spre comparație să vedem cum o să fie la Bârlad: „Timp de câteva ore, expozițiile permanente și temporare găzduite de secțiile Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad vor putea fi vizitate în mod gratuit de toți cei interesați. La sediul central al instituției, publicul va putea vizita expozițiile de artă, de arheologie și de istorie a instituției, precum și pe cea de grafică (…), la Pavilionul Muzeal „Marcel Guguianu” – pe cea dedicată maestrului Marcel Guguianu, iar la sediul din strada Republicii nr. 235 – expoziția „Cuza și epoca sa”, plus cele de numismatică, personalități bârlădene și științele naturii. Tot aici, doritorii vor avea posibilitatea să admire expoziția temporară deschisă de curând și intitulată „Cel mai mare arbitru român. In memoriam Nicolae Rainea””.

Ei, aia e, că de aia zic: la Bârlad e muzeu, la Vaslui e Ramona, despre care unii spun că a devenit istorie…!

„Au înnebunit salcâmii
Și cu boala lor odată,
S-a-ntâmplat ceva îmi pare
Și cu lumea asta toată…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.