11.4 C
Vaslui
1 mai, 2024

Atenție mare! Mai multe femele de urs cu pui au fost semnalate în județul Vaslui

Posted by:

18 aprilie 2024

Vasile Negru, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, a spus că în județ și-au făcut apariția două femele de urs. Una în nord, în zona Negrești, iar o altă femelă cu doi pui a fost depistată în zona Lipovăț – Chițoc. De asemenea, s-a semnalat prezența unei ursoaice cu doi pui în zona de nord a comunei Alexandru Vlahuță.

„Oamenii când văd un exemplar de urs să nu se agite, să stea liniștiți, să sune la 112 pentru ca personalul tehnic să intervină profesionist și legal în vederea îndepărtării ursului. Știm că ursul poate crea pagube în zootehnie. Ursul a ieșit din hibernare și migrează într-un areal foarte mare. Noi știm să intervenim, personalul este înarmat și știe să îi îndepărteze pe urși. Oamenii să nu îl atace, să îl sperie, să îl fugărească, pentru că ursul se întoarce și atacul este devastator. Cu ursul nu se glumește. Ursul brun nu are dușmani naturali. Doar omul poate ucide ursul” , a spus Vasile Negru.

În primul rând, oamenii sunt sfătuiți să nu se apropie de urs, să nu încerce să-l hrănească și să păstreze o distanță cât mai mare de el. Cetățenilor li se recomandă să sune imediat la numărul de urgență 112 și să transmită autorităților informațiile relevante, precum locul unde a fost observat animalul și numărul aproximativ de exemplare.

De asemenea, oamenii sunt încurajați să ia măsuri de protecție dacă dețin animale domestice, cum ar fi garduri electrice, care pot împiedica ursul să ajungă la acestea. În plus, fiecare unitate administrativ-teritorială ar trebui să încheie un contract de supraveghere cu un gestionar de fond de vânătoare, pentru a asigura o monitorizare adecvată a teritoriului și a semnala orice apariție neobișnuită a animalelor sălbatice.

(Dănuț CIOBANU)

Partajează asta:

Sursa: https://estnews.ro/2024/04/18/atentie-mare-mai-multe-femele-de-urs-cu-pui-au-fost-semnalate-in-judetul-vaslui/

Ultimă oră

Același autor