15.7 C
Vaslui
5 iunie, 2023

Apel la populația din județul Vaslui pentru a dona sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Bârlad!

Posted by:

25 mai 2023

Direcția de Sănătate Publică Județeană Vaslui face apel la populația din județul Vaslui pentru a dona sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Bârlad, care se confruntă cu o scădere semnificativă a numărului de donatori de sânge.

Donarea de sânge la Centrul Județeande Transfuzie Sanguină Bârlad, din strada Mihail Kogălniceanu, nr. 11, se poate face de luni până vineri, în intervalul orar8-11.

Pentru asigurarea stocului de sânge necesar spitalelor este nevoie de o donare regulată de sânge deoarece acesta poate fi stocat doar pentru o perioadă de timp limitată. Datorită faptului că sângele este perisabil este nevoie de donări constant pentru a dispune de sânge ori când şi oriunde este nevoie.

Recoltarea de sânge se face în condiții stricte de siguranță, de către personal medical calificat, materialul de recoltare fiind steril și de unică folosință, deci nu prezintă risc de îmbolnăvire.

Se recoltează sânge persoanelor sănătoase, cu vârste cuprinse între 18-60 ani, cu greutatea corporală peste 50 de kg(în funcție de indicele corporal). Donarea de sânge se face la un interval de minimum două luni, fără a depăși 5 donări pe an pentru barbați și 4 donări pe an pentru femei.

Poţi dona sânge dacă îndeplineşti următoarele condiţii:

vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani (între 50 și 60 de ani este necesară adevarință de la medicul de familie și EKG);

greutate peste 50 kg (în funcție de indicele corporal);

puls regulat, 60 -100 bătăi/minut;

tensiune arterială sistolică între 120 şi 180 mmHg;

să nu fi avut vreo intervenție chirurgicalăîn ultimele 6 luni;

daca ești femeie să nu fii: însărcinată, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

să nu fi consumat alimente grase sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării;

să nu urmezi tratamente pentru anumite afecțiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine.

Nu poți să fii donator dacă ai sau ai avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

PREGĂTIREA PENTRU DONARE:

cu 24 ore înainte de donaresânge nu se consumăalcool, grăsimi, odihnă 8 ore înainte de donare;

înziuadonării (înainte) se poateconsuma un ceai dulce, o cafea, covrigi, dulceață, miere de albine;

nu se fumeazăînainte de donareșidupădonare (o oră);

donatorultrebuiesăprezintecartea de identitatesaupasaportul

Drepturile donatorului de sange:

În conformitate cu H.G. nr. 1364/2006, fiecare donator primește:

– CARD (7 tichete de masă) în valoare de 66,99 lei;

– o adeverință scutire donator (o zi liberă la serviciu în ziua donării).

Partajează asta:

Sursa: https://estnews.ro/2023/05/25/apel-la-populatia-din-judetul-vaslui-pentru-a-dona-sange-la-centrul-de-transfuzie-sanguina-barlad/

Ultimă oră

Același autor