Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate, zilnic, către Inspecţia Muncii.
Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Vaslui, în activitatea de control:
În domeniul relaţiilor de muncă:
În luna ianuarie, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 100 controale care au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei.
În urma verificărilor au fost sancționați 23 angajatori, fiind aplicate 34 sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor în luna ianuarie este 150.000 lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 204 de măsuri de intrare în legalitate.
În luna ianuarie au fost sancţionați pentru muncă nedeclarată, un număr de 4 angajatori fiind identificate 5 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna ianuarie fiind de 100.000 lei.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
In luna ianuarie 2025, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă au efectuat vizite de inspectie la 34 de angajatori şi au încheiat 30 de procese verbale de control.
In urma vizitelor de inspecţie efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă, în luna ianuarie 2025 au fost constatate 62 de neconformităţi.
Pentru neregulile constatate au fost sanctionaţi un număr de 25 de angajatori, fiind aplicate 65 de sancţiuni contravenţionale.
In luna ianuarie au fost comunicate de angajatori, un număr de 5 evenimente, în care au fost implicaţi lucrători urmând a fi finalizate cercetări în vederea stabilirii caracterului lor.
”Acțiunile de control pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată vor rămâne o constantă a tuturor campaniilor naționale ale Inspecției Muncii, întrucât reprezintă în continuare o practică frecventă, ceconstituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecințele sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, lucrează în condiții precare și cu multiple riscuri pentru sănătate, nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului care, la rândul lui, este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta.”- Gheorghe Chirvase, ITM Vaslui