fbpx
1.7 C
Vaslui
miercuri, 30 noiembrie, 2022

ALERTĂ… Aproape 60 de porci dintr-o fermă din comuna Banca au fost omorâți astăzi, după ce medicii veterinari au primit confirmarea faptului că este vorba despre un focar de pestă porcină, izbucnit în gospodăria respectivă. În urmă cu o zi, proprietarul a anunțat medicul veterinar despre faptul că două animale din exploatație au fost găsite moarte, ceea ce a alertat autoritățile. S-au făcut în timp util analize de laborator, s-a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor și s-a decis planul de măsuri, între care, cea mai importantă, sacrificarea tuturor porcilor din exploatație. Este de apreciat, spun veterinarii, faptul că proprietarul fermei a fost sincer și a spus în cel mai scurt timp medicului veterinar ce se întâmplă, chiar dacă intuia că va rămâne fără porci în gospodărie chiar în prag de Crăciun.

„În data de 17.11.2022, urmare a anunțării de către proprietar a medicului veterinar de liberă practică despre moartea a două femele dintr-o exploatație de 58 suine s-au recoltat probe de sânge și s-a efectuat examenul necropsic, suspicionându-se diagnosticul de Pestă Porcină Africană. În urma anchetei efectuate de către personalul oficial al DSVSA Vaslui, din efectivul deținut 5 suine prezentau apetit capricios, apatie și febră peste 40 grade C°. Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, a confirmat prin buletin de analiză, cazul de pestă porcină africană la porcii domestici dintr-o gospodărie aflată pe raza localității Stoișești, comuna Banca, județul Vaslui. În urma desfășurării ședinței cu membrii CLCB, au fost aprobate zonele de protecție și supraveghere din jurul focarului, au fost impuse măsuri de restricție pentru circula ia persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. Întregul efectiv de animale va fi eutanasiat, subprodusele rezultate împreună cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecție vor fi distruse prin neutralizare, conform prevederilor legale, astfel încât să se evite orice risc de răspândire a virusului. Ulterior, întreaga suprafață a exploatației va fi dezinfectată”, a precizat Dr. Mihai Ponea, directorul executiv DSVSA Vaslui, într-un comunicat de presă. În jurul focarului s-au delimitat o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere pe o rază de 7 km, întreaga zonă de restricție fiind de 10 km. În aceste zone, restricțiile vor fi menținute minimum 30 de zile.

Loading...

Dr. Mihai Ponea: „Facem apel din nou, pe acestă cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodării”

„Având în vedere că este al doilea focar declarat în ultima perioadă în județul Vaslui , facem apel din nou, pe acestă cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodării. Întrucât este interzisă scoaterea de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc precum și a furajelor, ustensilelor și alte obiecte și deșeuri susceptibile de a fi contaminate, din exploatația afectată și de asemeni sunt restricții de circulație a acestora din zonele aflate sub protecție și supraveghere, fără avizul DSVSA Vaslui, atragem atenția proprietarilor de porcine care intenționează să sacrifice animale în perioada sărbătorilor de iarnă pentru consum propriu, că au obligația anunțării medicului veterinar de liberă practică în vederea examinării animalului, și a emiterii Formularului F3 pentru scoaterea din baza de date”, a mai spus, în același document, Dr. Mihai Ponea.

DSVSA Vaslui va organiza în perioada următoare filtre rutiere cu scopul prevenirii difuzării virusului Pestei Porcine Africane, carnea de porc identificată în trafic fără Formularul F3 care dovedește proprietatea și trasabilitatea, se confiscă.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, adresa de e-mail:

iar la D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanenta numărul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail:

și poate fi apelat de către cetățeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor.

Sursa: https://www.vremeanoua.ro/focar-de-pesta-porcina-depistat-la-o-ferma-din-banca-autoritatile-au-impus-o-zona-de-restrictie-de-10-km-in-jurul-exploatatiei-foto/

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,902FaniÎmi place
241CititoriConectați-vă
13CititoriConectați-vă

Robo Știri