fbpx
16.2 C
Vaslui
miercuri, 28 septembrie, 2022

Agricultura vasluiană, între apocalipsă și pagube

De către

Loading...

12 august 2022

În ciuda declarațiilor ministrului Agriculturii, Petre Daea, care ține să dea asigurări că situația nu este chiar atât de dezastruoasă în acest an, județul Vaslui este însă una dintre zonele puternic afectate de secetă, despre care vorbește și ministrul. Seceta a afectat anul acesta 32.735 hectare de culturi de toamnă, un raport complet asupra pierderilor care se va întocmi până la sfârșitul lunii urmând să arate ce prejudicii au suferit anul acesta fermierii vasluieni.

„Am văzut abordările acestea apocaliptice uneori, iertaţi-mă, pentru că sunt ministrul Agriculturii şi trebuie să introduc liniştea şi încrederea. Am văzut o serie întreagă de abordări din astea apocaliptice, când începe pe ecranele de televizor că ia foc lanul, că auzi sirenele şi copiii în pântece se sperie. Nu e bine.

Nu contrazic niciodată fermierii pentru că ei se referă la suprafeţele pe care le au în exploataţie. Nu-i contrazic şi sunt mereu aproape de ei. Nu-i contrazic pentru că aş face un deserviciu profesiei. Dar în teritoriul României situaţia este diferită de la o zonă la alta şi aţi văzut ce s-a întâmplat şi ce prognoze erau la cultura grâului”. Este una dintre ultimele declarații cu care ministrul Agriculturii, Petre Daea, ține să liniștească românii și să contrazică știrile alarmiste despre dezastrul din agricultură de anul acesta.

Cu toate acestea, județul Vaslui se află printre zonele puternic afectate de lipsa de precipitații, despre care vorbește tot ministru. Seceta a afectat o suprafață totală de 32.735 hectare de culturi agricole de toamnă. Dar o evaluare totală a pagubelor va putea fi făcută la sfârșitul verificărilor care se fac acum în teren, verficări care se fac în întreaga țară și care se vor finalzia la sfârșitul acestei luni cu un raport sinteză. Până atunci constatările specialiștilor indică faptul că rezervele de apă din sol nu au fost refăcute de precipitațiile din ultima vreme, sistemele de irigații, atâtea câte sunt, nu pot fi puse în funcțiune din cauza lipsei de apă.

La nivel național culturile de grâu şi triticale sunt afectate de secetă pe o suprafaţă de 180.544 hectare, în condiţiile în care suprafaţa totală calamitată a urcat joi la 329.680 hectare în 33 de judeţe, potrivit datelor transmise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Astfel, din suprafaţa totală calamitată, pe lângă culturile de grâu şi triticale mai sunt afectate următoarele culturi: orz, orzoaică, ovăz, secară – 26.621 ha, rapiţă – 30.046 ha, porumb – 55.891 ha, soia – 3.775 ha, mazăre – 754 ha, floarea soarelui – 23.117 ha, plante furajere – 4.371 ha, alte culturi – 4.451 ha. Judeţele care au raportat culturi afectate de secetă sunt Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea. Ministrului Agriculturii, Petre Daea, a anunţat miercuri că producţia de grâu din acest an este cu 15% – 18% mai mică faţă de cea înregistrată în 2021.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2022/08/agricultura-vasluiana-intre-apocalipsa-si-pagube/

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,902FaniÎmi place
241CititoriConectați-vă
12CititoriConectați-vă

Robo Știri