Activitățile agricole și neagricole din spațiul rural sunt de la an la an tot mai atractive, fapt confirmat în cursul fiecărei sesiuni de depunere de proiecte cu finanțare europeană. Ca urmare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a alocat fonduri consistente pentru susținerea activităților agricole la sate, pe diferite submăsuri din cadrul Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

De la începutul anului, mulți tineri vasluieni cu vârsta până în 40 de ani au acordat importanță depunerii de cereri de finanțare pe submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, prin care fiecare proiect poate beneficia de maximum 50.000 de euro.
“La Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Vaslui, au fost depuse până în prezent 48 de proiecte, în valoare totală aproximativă de 1,9 milioane de euro, dintre care 30 de proiecte au fost deja contractate, iar beneficiarii au încasat prima tranșă de plată (810.000 de euro) din sprijinul financiar nerambursabil. Domeniile de activitate vizate sunt cultura cerealelor, legumicultura, zootehnia și apicultura”, a declarat Alin Dan Trifu, directorul OJFIR Vaslui, în cadrul ședinței de ieri a Colegiului Prefectural.
Și investițiile în fermele mici au continuat sub o formă mult mai extinsă, pe submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” fiind depuse în acest an 153 de proiecte, în valoare totală de 2,295 milioane de euro.
Un interes deosebit s-a înregistrat pentru submăsura 4.1 „Sprijin pentru investiții în exploatații agricole”, pentru care OJFIR Vaslui a primit în acest an 30 de proiecte, cu o valoare aproximativă de 5,6 milioane de euro. Acestea vizează dotarea fermelor cu utilaje agricole moderne și performante.
Vasluienii au manifestat interes și pentru submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiții în prelucrare/comercializare și/sau dezvoltare de produse agricole”, precum și pentru submăsura 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale” – 26 de proiecte, însumând 1,36 milioane de euro.
“Domeniile de activitate pentru care s-au solicitat finanțari sunt: activități meșteșugărești de prelucrare a lemnului, ateliere de confecții și țesături, servicii de coafor și înfrumusețare, activități fotografice, service-uri auto, etc. Având în vedere că, în 2017, pe această submăsură, punctajele proiectelor care au fost selectate au fost foarte mari din cauza alocării insuficiente de fonduri, din județul Vaslui a fost contractat un singur proiect, în valoare de 50.000 de euro, aflat în prezent în derulare”, a mai spus Alin Dan Trifu.

Loading...

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/agricultura-colacul-de-salvare-pentru-economia-judetului/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.