Marius Chariton a fost arestat preventiv la începutul lunii iunie anul curent. Alături de el, au fost plasaţi în arest la domiciliu un om de afaceri din Iaşi, Vasile Romeo Grigoriu, şi primarul comunei Poieneşti, Nelu Manole Caragaţă.

Loading...

Măsurile preventive în cazul celor trei au fost prelungite succesiv până luni, 4 septembrie, când instanţa de control judiciar de la Iaşi a dispus înlocuirea acestora cu altele mai blânde.

Dacă în cazul lui Chariton, judecătorii au decis înlocuirea arestării preventive cu arestul la domiciliu, în cazul lui Vasile Romeo Grigoriu şi Nelu Manole Caragaţă Curtea de Apel Iaşi a decis înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar. Deciziile sunt definitive.

Afaceriştii Marius Chariton şi Vasile Romeo Grigoriu sunt acuzaţi că în perioada 2014- 2017 au constituit un grup infracţional, la care au aderat şi alte persoane, şi prin intermediul firmelor, care aveau ca obiect de activitate distribuţia de mobilă, au creat un circuit comercial fictive, pentru a nu plăti impozitele şi taxele datorate bugetului de stat, precum şi pentru a obţine ilegal TVA pentru exporturi fictive de mobilă în Republica Moldova. 

În realitate, anchetatorii susţin că garniturile de mobilier nu ajungeau în Republica Moldova, ci erau vândute în ţară, fără a fi emise documente financiar-contabile. Membrii grupării trebuiau să justifice materia primă, astfel că ar fi falsificat documente vamale, comerciale şi de transport din care rezulta că sunt exportate în Republica Moldova şi au ca destinatari mai multe persoane. Aceste acte false ar fi fost apoi folosite la Administraţia Finanţelor Publice Vaslui, pentru a scăpa de plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.

Cum a fost prins primarul de Poieneşti negociind şpaga

Primarul de Poieneşti a fost pus sub acuzare în acest caz după ce a fost interceptat de procurorii de la Crimă Organizată în timp ce negocia şpaga pentru atribuierea unui contract ce viza modernizarea unei grădiniţe din comună. Potrivit anchetatorilor, pentru atribuirea contractului, primarul ar fi pretins omului de afaceri interesat o şpagă în cuantum de 25% din valoarea proiectului (12.000 de lei).

Pentru a păstra aparenţele legalităţii tranzacţiei, achiziţia a fost aplicată în programul SEAP, însă în prealabil omul de afaceri şi primarul stabilind detaliile pentru adjudecarea contractul.

”În data de 04.05.2017, Chariton Marius a încărcat în aplicaţia SEAP un singur produs, urmând ca în următoarele 5-10 zile să primească confirmarea, prin mail. După această perioadă numitul Chariton Marius urma să introducă în aplicaţia SEAP un catalog cu toate produsele, iar numitul Caragaţă Manole, primarul comunei Poieneşti, jud. Vaslui,  să aleagă din această aplicaţie firma S.C. Gemini Stalker S.R.L. Vaslui, pentru achiziţia de mobilier. Astfel, la data de 25.05.2017, între primăria comunei Poieneşti, jud. Vaslui, reprezentată de către numitul Caragaţă Manole Nelu, în calitate de primar şi S.C. Gemini Stalker S.R.L. Vaslui, reprezentată de către numitul Chariton Marius a fost încheiat un contract de achiziţii, privind achiziţionarea de mobilă, deşi în realitate acesta trebuia semnat în data de 27.05.2017, conform SEAP”, au explicat procurorii DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, mare parte din produsele pe care firma afaceristului Chariton trebuia să le livreze grădiniţei din Poieneşti, nu erau produse proprii aşa cum era prevăzut în contract, ci procurate de la IKEA. 

Ancheta procurorilor DIICOT, în acest caz, este încă în curs de desfăşurare.Odată cu arestarea la domiciliu a primarului de Poieneşti, potrivit legii, prefectul judeţului Vaslui, Eduard Popica, a emis un ordin prin care a dispus suspendarea din funcţie a primarului, atribuţiile edilului fiind preluate de viceprimarul comunei. 

Sursa: http://adevarul.ro/locale/vaslui/afaceristul-acuzat-exporturi-fictive-mobila-republica-moldova-eliberat-arest-1_59aeb52b5ab6550cb8a6d640/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.