Numirea lui Dragoș Anastasiu în funcția de vicepremier continuă să stârnească reacții aprinse în spațiul public și în interiorul coaliției guvernamentale. Cel mai recent atac vine din partea deputatului PSD Adrian Solomon, care a lansat un mesaj virulent pe rețelele sociale, acuzând o “capturare a Guvernului” de către interesele patronatului.
“Ce caută Anastasiu în funcția de vicepremier? Eu nu l-am votat, nimeni nu l-a ales. A fost trimis. Dar de cine? Patronatul Concordia?”, scrie Solomon într-o postare acidă, în care susține că Anastasiu ar fi fost impus în Guvern pentru a promova politici neoliberale care ar viza “demantelarea statului român”.
Deputatul acuză faptul că vicepremierul ar urmări reducerea aparatului bugetar și slăbirea protecției sociale, în beneficiul mediului privat. “Vor să lase românii fără acces la sănătate, educație, protecție economică. Statul minimal, făcut cu mâna miniștrilor PSD și PNL”, spune Solomon, făcând aluzie la faptul că reformele anunțate ar afecta grav structura actuală a statului social.
Totodată, parlamentarul readuce în discuție un episod din trecutul lui Dragoș Anastasiu, legat de o presupusă relație coruptă cu un inspector ANAF, care ar fi fost mituit ani la rând pentru a tolera nereguli privind statele de plată ale companiei pe care acesta o conduce. “Îndeamnă azi la reforme și legalitate, dar ani întregi a fentat legea cu ajutorul unui funcționar care închidea ochii la ilegalități. Salariile la negru, evaziunea, decontările fictive — astea sunt reformele lui?”, continuă Solomon.
În finalul mesajului său, deputatul face un apel direct la liderul PNL, Ilie Bolojan:
“Domnule Bolojan, ori el, ori noi. Ca să nu vă încurcăm…”
Cine este Dragoș Anastasiu?
Om de afaceri cunoscut, fondator al grupului Eurolines și lider marcant al Coaliției pentru Dezvoltarea României, Dragoș Anastasiu a fost numit vicepremier cu atribuții în coordonarea reformelor structurale ale statului și mediului economic. Susținător al eficientizării aparatului public, Anastasiu s-a exprimat de mai multe ori în favoarea reducerii cheltuielilor statului și creșterii rolului sectorului privat.
Numirea sa a fost considerată de unii un semnal către investitori, însă a generat îngrijorare în rândul sindicatelor și al unei părți a clasei politice, care văd în acest demers o cedare de suveranitate în fața capitalului privat.
Reacții din coaliție și din societatea civilă
Deocamdată, liderii PNL și PSD nu au comentat oficial atacul lui Solomon, însă surse politice spun că tensiunile în coaliție se adâncesc. În același timp, organizațiile patronale apără numirea lui Anastasiu, invocând nevoia urgentă de reforme și modernizare a statului român.
Rămâne de văzut dacă PSD va menține o poziție unitară în privința participării la guvernare alături de un vicepremier atât de contestat chiar din interiorul partidului.