26.2 C
Vaslui
25 aprilie, 2025

Ca și în anii precedenți, autoritățile hușene le atrag atenția persoanelor fizice și juridice din oraș că, în această perioadă a anului, sunt obligate să distrugă buruiana ambrozia de pe terenurile avute în proprietate. În caz contrar, acestea riscă să se aleagă cu amenzi „usturătoare”.

Reprezentanții Primăriei Huși au publicat, pe 23 aprilie, un anunț de interes public referitor la distrugerea buruienii ambrozia, ce provoacă reacții alergice severe unor persoane. Aceștia fac apel la persoanele fizice și juridice din oraș care dețin terenuri să efectueze activități de combatere a acestei buruieni prin cosire și ierbicidare, astfel încât să se prevină înmulţirea ambroziei și să reducă consecinţele negative asupra sănătăţii populaţiei.

„Având în vedere prevederile Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cu modificările și completătile aduse de Legea nr. 272/2023, vă înştiinţăm cu privire la obligaţiile ce vă revin în conformitate cu prevederile art.1 alin. (2): «În scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităților publice locale, lucrări de întreținere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode eficiente. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetatie a buruienii ambrozia». Identificarea terenurilor cu buruiana ambrozia se declanșează primăvara, după răsărirea acestei buruieni, și se încheie cel târziu pâna pe 20 mai a fiecărui an, și aveți obligația să informați în scris primăria municipiului Huși, până cel mai târziu pe data de 23 mai a fiecarui an, cu informații privind localizarea suprafețelor de teren pe care s-a constatat existența buruienii ambrozia, gradul de răspândire, modul de combatere”, se arată în anunțul publicat pe pagina de internet a Primăriei Huși.

În continuare, se enumeră metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii ambrozia, respectiv cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcţie de locul şi suprafaţa infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz.

„Aveti posibilitatea de a solicita efectuarea acestor lucrari de către autoritatea administratiei publice locale/primărie, pe cheltuiala dumneavoastră, iar in situația în care aceasta nu poate da curs solicitării, veți fi informați în timp util pentru a lua măsurile necesare. Nerespectarea prevederilor cu privire la efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane de către prorietarii de terenuri se sancționează cu avertisment. Constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice”, se mai precizează în informarea publicată de Primăria Huși.

Sursa: https://www.monitoruldevaslui.ro/2025/04/primaria-husi-apel-catre-cetateni-distrugeti-ambrozia-pana-pe-30-iunie/

Ultimă oră

Același autor