14.6 C
Vaslui
25 aprilie, 2025

Infrastructura feroviară și rutieră între Moldova și România, în vizorul Ministerului Transportului și a Consiliului Județean Vaslui

Starea infrastructurii feroviare și rutiere dintre Republica Moldova și România a fost în centrul unei vizite pe teren desfășurate luni, de președintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian-Ionuț Trifan. Acesta s-a aflat la Fălciu alături de Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, prefectul Eduard-Andrei Popica și primarul Neculai Moraru, pentru a evalua direct condițiile actuale ale rețelei feroviare din zonă și pentru a discuta perspectivele de modernizare.

Lucrările de reabilitare a podului feroviar de peste Prut și a liniilor de cale ferată au fost demarate deja.

„Vrem să finalizăm lucrările de reabilitare și pe partea României. Deja, pe partea Republicii Moldova sunt demarate lucrările de reabilitare a liniei de cale ferată cu ecartament european până la prima localitate, zona Cantemir. Maxim luna august vrem să dăm în trafic podul feroviar de peste Prut”, a spus Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor.

Au fost vizitate zonele unde ar putea fi amplasat viitorul pod rutier de peste Prut. Echipa de proiectanți a propus trei variante pentru realizarea acestui obiectiv care va fluidiza traficul rutier de marfă și va aduce oportunități de dezvoltare economică a zonei.

„La nivelul comunei Fălciu au fost identificate trei posibile amplasamente pentru viitorul pod peste Prut. Am purtat discuții aplicate atât cu proiectantul, cât și cu reprezentanți ai Ministerului Transporturilor din România și Republica Moldova, pentru a identifica cea mai bună soluție tehnică și strategică. Una dintre cele trei variante va fi analizată în detaliu, astfel încât să putem amenaja un punct vamal de dimensiuni adecvate și să deschidem noi perspective de dezvoltare economică în zonă. Regiunea are un potențial semnificativ de creștere pe ambele maluri ale Prutului, iar acest proiect poate deveni un catalizator pentru întreaga comunitate”, a declarat Ciprian-Ionuț Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Fiecare dintre cele trei variante propuse are ca scop principal fluidizarea traficului de marfă, dezvoltarea economică a regiunii și întărirea conexiunilor dintre comunitățile de pe cele două maluri ale Prutului.

„Importanța construirii acestui nou pod este una majoră, atât din punct de vedere al infrastructurii de transport, cât și din perspectiva cooperării transfrontaliere și a dezvoltării durabile. Acest proiect se înscrie în eforturile continue ale autorităților române de a susține modernizarea infrastructurii și de a facilita legăturile comerciale și sociale dintre România și Republica Moldova. Vom lucra cu toate instituțiile implicate pentru ca acest proiect să devină realitate în cel mai scurt timp posibil”, a declarat prefectul Eduard Popica.

Autoritățile speră ca proiectul să fie finalizat cât mai rapid, astfel încât să fie demarate lucrările de construire a podului rutier Fălciu-Leca.

Post navigation

Related Posts

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui a decis reducerea programului de vizite în incinta unităţii medicale, limitarea numărului de…

Sursa: http://actualvs.ro/2025/04/14/infrastructura-feroviara-si-rutiera-intre-moldova-si-romania-in-vizorul-ministerului-transportului-si-a-consiliului-judetean-vaslui/

Ultimă oră

Același autor