12.2 C
Vaslui
4 aprilie, 2025

„Seara de provocar(t)e”, de la Biblioteca Județeană, a împlinit un an

Coordonatori proiect, bibliotecari: Gina Lăcrămioara PĂUN și Dana Monica VÎNTU

Joi, 13 februarie 2025 a fost data la care membrii Clubului de lectură „Seara de provocar(t)e” au sărbătorit un an de când se întâlnesc în ”casa cărții”, adică la Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, pentru a împărtăși plăcerea lecturi i. Participanții au împărtășit gânduri și interpretări, idei și perspective diferite cu privire la cărțile propuse în luna ianuarie. Totodată, cei prezenți au prezentat cărți lecturate independent de proiect . Raluca Popa, profesor de limbă și literatură italiană/engleză, a oferit o scurtă incursiune în literatura engleză, dezvăluind și câteva titluri de referință pentru ea. Pentru 13 martie, la următoarea întâlnire, cărțile propuse pentru lectură și dezbatere sunt „Frunze uscate” de Aldous Huxley, „Martorul mut” de Agatha Christie și „Hanul Jamaica” de Daphne Du Maurier. Organizatorii îi invită alături de ei pe toți iubitorii cuvântului scris.

Biblioteca este loc de socializare pentru membrii comunității, loc de viață culturală și dialog. Este cunoscut faptul că misiunea principală a unei biblioteci este aceea de a susține cartea și lectura, de a le face cât mai vizibile și a le promova, și de a depune eforturi ca lectura să devină un obicei cotidian.

Din anul 2024 la Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui se desfășoară clubul de lectură „Seara de Provocar(t)e…”, în cadrul căruia împătimiți ai cititului se întâlnesc pentru a-și împărtăși pasiunea pentru lectură.

Scopul clubului este crearea unui mediu în care iubitorii de cărți pot discuta despre lecturile lor preferate.

Seara de Provocar(t)e încurajează lectura de plăcere și analiza literară și ocuparea timpului cu activități de tip recreativ și informativ desfășurate în casa cărților . La clubul de lectură al Bibliotecii Județene Vaslui membrii, care provin din medii diferite, propun, discută și recomandă cărți și se simt confortabil să își împărtășească gândurile și interpretările.

În cele ce urmează vă vom prezenta ce a însemnat în 2024 acest proiect drag sufletului nostru, atât pentru noi, coordonatorii, cât și pentru cei care ne-au bucurat cu prezența. Ne-am întâlnit pentru a împărtăși plăcerea lecturii o dată pe lună, miercurea, de la ora 17:30, biblioteca venind în întâmpinare cu locul de întâlnire și cu o gamă variată de cărți (tematica abordată fiind una diversificată). Apoi, ne-am bucurat de prezența unor invitați deosebiți și, nu în ultimul rând, am ținut cont de sugestiile participanților.

La ultima întâlnire din decembrie 2024, un Moș Nicolae pasionat de lectură nu ne-a ocolit, și am trăit bucuria sărbătorilor de iarnă și magia cadourilor diverse.

Sfârșitul de an a reprezentat și un moment de bilanț, și, cu permisiunea dumneavoastră, vă prezentăm câteva dintre rezultatele înregistrate cu ocazia desfășurării proiectului Seara de Provocar(t)e. În afară de promovarea colecțiilor de bibliotecă, atragerea de noi utilizatori și circulație de documente de bibliotecă, menționăm:

11 întâlniri , cu tematici diferite

10 invitați speciali , pe care îi nominalizăm în ordinea participării lor la întâlnirile lunare: Doina Danu – profesor de istorie, Cristi Hîncu – scriitor și cantautor, Gabriel VRÎNCEANU – profesor de religie, Cristina Felicia Văduva – psiholog clinician, Dorina Rusu și Mircea Toma Consiliul Național al Audiovizualului, Doina Crețu – profesor-antrenor, „Darina Dulce”, Romeo Crețu – scriitor, Andreea Olaru – medic.

160 prezențe

600 cărți promovate

35 titluri citite și discutate

Jurnal „Pagini de Seară de Provocar(t)e…” – cu răspunsurile la următoarele provocări: Istorică – Inițialele calităților, Muzicală – Ai vreo melodie pe care o asociezi cu o carte anume? Care este melodia ta preferată?, Spirituală – Care este motto-ul tău în viață?, Psihologică – Care sunt lucrurile pentru care ești mândră /mândru, recunoscătoare / recunoscător, mulțumită / mulțumit?, Sportivă – Sportul și lectura fac echipa perfectă pentru un stil de viață sănătos. Practicați vreun sport sau vă place un sport anume? Care este sportivul/sportiva preferat/ă?, Călătoare – Cel mai frumos loc de pe pământ (vizitat sau nu) este…, Ecranizată – Cartea sau filmul? Cea mai bună carte ecranizată este…, Culinară – Mâncăm ca să trăim sau trăim ca să mâncăm? Mâncarea preferată este …, Umoristică – „Când pun mâna pe un roman bun, nu-l las până nu-l termin”. (Cleopatra) Completați propoziția „Râsul … .”, Medicală – Ce cărți vă provoacă „alergie”?, Fantastică – Ce v-ar plăcea să primiți de la Moș Crăciun?

Materiale publicitare : Cărtișoare (la întâlnirea din martie), semne de carte

3 poezii inspirate din lecturile parcurse

Însă cea mai importantă reușită o reprezintă dorința participanților de a merge mai departe.

Sunt unul din membrii Clubului de „provocarte”. Un om care se bucură de fiecare moment al întâlnirilor noastre, provocările venite lună de lună. Întotdeauna am fost un cititor pasionat al cărților de toate genurile. Dar, când într-o lună primim o temă, în altă lună, altă temă, atunci interesul nostru crește gradual. Am luat cărțile și le-am ținut fizic în mână, le-am mirosit cerneala și am simțit pădurea, din care au venit, frematând și cântând prin anotimpuri. Am călătorit prin timp istoric, am colindat continente și am dansat valuri cu Ana Karenina, sau eroine nemuritoare. Am ajuns „Acolo unde racii cântă”, am ascultat poveștile ciocolatei și am învățat tainele gastronomiei. Uneori am râs în hohote la „Seara de provocarte umoristică”, alteori am plâns când destine regale s-au frânt, dar scriitorul ne-a dat un gram de speranță în „Fiica pierdută”, sau în „Sora regăsită”. Povesti fantastice cu Nopțile de sânziene s-au împletit cu OZN-uri și babe care văd extratereștri. La clubul nostru am citit, am făcut recenzii și am ascultat pe ceilalți vorbind. Am revenit în lumea cărților cu drag și pasiune. Iar colegele (colegii) noastre (noștri) au fost încântate de temele alese și de invitații speciali din fiecare seară. Consider că m-am îmbogățit, pentru că în ultimul timp suntem mai „săraci” de cititul cu adevărat al unei cărți, săraci cu apropierea omului de om. Am devenit mai bogată cu un sentiment, cu o prietenie nouă, cu o lume pe care o credeam pierduta: lumea lecturii adevărate. Aceste seri de provocarte au fost cele mai frumoase seri în care am întâlnit Oameni și Cărți. Și ne-au crescut aripi din nou: zburăm cu gândul și imaginația în lumi de vis, unde nu este război, răutate sau ura! Atâta timp cât este scrisul frumos, oamenii vor rămâne frumoși, la suflet și la chip! (Angelica)

Mie îmi place să numesc Biblioteca Nicolae Milescu Spătaru „Farul” Vasluiului, pentru că ne luminează cu adevărat, ne salvează partea frumoasă și iubitoare a sufletului, datorită acțiunilor și evenimentelor organizate atât pentru copii cât și pentru adulți. Exemplu: grupul „Seara de provocarte”, grup deja cu „vechime” unde ne întâlnim adulți pe care îi unește plăcerea lecturii, bucuria întâlnirii cu oameni sensibili și plini de energie pozitivă. Sunt recunoscătoare și bucuroasă că fac parte din acest grup „special” în care eu=noi. (Doina)

Redăm povestea Serii de Provocar(t)e și prin intermediul imaginilor, vorba aceea… o poză valorează cât o mie de cuvinte.

Sursa: http://www.ziaruldevaslui.ro/seara-de-provocarte-de-la-biblioteca-judeteana-a-implinit-un-an/

Ultimă oră

Același autor