-2.4 C
Vaslui
6 februarie, 2025

Un asteroid va purta numele unui vasluian

Un asteroid descoperit în anul 2015, în cadrul proiectului EURONEAR, va purta numele muzeografului Ciprian Vîntdevară, șef-secție la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului ”Vasile Pârvan” din Bârlad și coordonator al Astroclubului ”Perseus”.

Inițiativa aparține astronomului român Ovidiu Văduvescu, recunoscut ca profesionist cu experiență internațională, care a propus Uniunii Astronomice Internaționale (UAI) redenumirea corpului ceresc cu numele de catalog (694537) = 2015 SS28 în (694537) Vîntdevară, în semn de recunoaștere pentru implicarea muzeografului de la muzeul bârlădean în astronomia românească din ultimii 15 ani și pentru participarea sa la modernizarea Observatorului Astronomic și la înființarea Astroclubului ”Perseus”. Recunoașterea a avut la bază contribuția lui Cprian Vîntdevară la promovarea astronomiei în rândul publicului, pregătirea olimpicilor la concursurile județene și naționale de astronomie, precum și descoperirea novei roșii luminoase în anul 2015 și a stelelor variabile care poartă numele orașului Bârlad.

”Pentru mine este o adevărată onoare. M-a luat prin surprindere decizia Uniunii Astronomice Internaționale, nu mă așteptam. În țară mai sunt colaboratori pe astronomie care au dat numele unor asteroizi datorită domnului Ovidiu Văduvescu. Dumnealui, folosind echipamentele din Spania, din Insulele Canare, a descoperit mulți asteroizi. După un timp, descoperitorul are dreptul să dea o nouă denumire asteroidului. Este o încununare a muncii mele în slujba astronomiei și o realizare atât pentru mine personal, cât și pentru instituția pe care o reprezint. Este vorba despre o recunoaștere venită din partea celui mai înalt forum de astronomie din lume. Asteroidul rămâne într-o bază de date cu denumirea respectivă”, a declarat, luni, pentru Agerpres, muzeograful Ciprian Vîntdevară.

Asteroidul se află în centura principală de asteroizi, între orbitele planetelor Marte și Jupiter, având o perioadă de rotație în jurul Soarelui de aproximativ 5,7 ani și un diametru de circa 1 – 2 kilometri și a fost descoperit pe 22 august 2015, prin utilizarea instrumentului optic ”Isaac Newton Telescope” (INT) cu diametrul oglinzii principale de 2,5 m, deținut de ”Isaac Newton Group” (ING), de la Observatorul Astronomic din La Palma, Insulele Canare, Spania. Echipa care a realizat descoperirea este formată din astronomul David Jones, de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare (IAC), și studenții din cadrul ING, Teo Mocnik și Inaki Ordonez Etxeberria, conduși de dr. Ovidiu Văduvescu./(A, AS – redactor: Loredana Ciobanu)

Sursa: http://www.ziaruldevaslui.ro/un-asteroid-va-purta-numele-unui-vasluian/

Ultimă oră

Același autor