-3.1 C
Vaslui
15 ianuarie, 2025

Acuzații grave de corupție la Spitalul din Huși: Angajări pe șpagă și achiziții supraevaluate sub lupa procurorilor

cu 1 minut in urma

13 ianuarie 2025

Procurorii anticorupție au în lucru o plângere privind presupuse fapte penale la Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși. Cercetările vizează atribuirea frauduloasă de contracte pentru achiziția de echipamente medicale la prețuri umflate și angajările făcute în schimbul unor sume consistente de bani. Din informațiile obținute până acum, procurorii anticorupție desfășoară cercetări in rem (față de fapte), urmărind comiterea unor infracțiuni de corupție grave, precum luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență și abuz în serviciu. Surse judiciare susțin că ancheta DNA privește, în principal, atribuirea preferențială a unor contracte publice către firme „de casă”, care ar fi livrat produse medicale supraevaluate sau neconforme. În unele cazuri, produsele nici măcar nu ar fi fost livrate, deși facturile ar fi fost achitate integral din bugetul spitalului.

Procurorii ar fi obținut deja mai multe probe audio-video care documentează modul în care se întocmeau caietele de sarcini pentru ca licitațiile să fie câștigate de anumite firme. Firmele privilegiate ar fi fost selectate din start, iar criteriile de selecție erau adaptate special pentru a elimina orice altă concurență. Mai mult, ancheta vizează și o serie de achiziții făcute pe „nevoile” spitalului, dar care, în realitate, nu erau necesare. Vorbim de bani publici risipiți, în timp ce pacienții spitalului din Huși suferă din cauza dotărilor precare și a lipsei materialelor sanitare esențiale.

Angajări pe șpagă: posturi vândute cu mii de euro

Un alt aspect vizat de anchetă este mecanismul de angajare la Spitalul din Huși, despre care se spune că funcționa pe baza mitei. Potrivit unor martori, pentru a obține un post în cadrul unității sanitare, candidații trebuiau să achite sume considerabile de bani, variind între 1.000 și 9.000 de euro. Șpaga percepută depindea de poziția vizată:

Un fost angajat al spitalului a declarat că, în unele cazuri, oamenii care doreau să se angajeze ajungeau să se împrumute la bănci pentru a achita șpaga. „Aici, fără câteva mii bune de euro nu intri! Bani la greu trebuie să dai ca să intri în sistem. Spitalul acesta e iad, nu-i mai satură Dumnezeu!”, a spus acesta.

Managerul Bogdan Popa, agitat

După ce informația despre ancheta procurorilor a început să circule, managerul Spitalului Municipal Huși, Bogdan Popa, a fost vizibil agitat în cursul zilei de ieri. Martorii spun că acesta a fost văzut plimbându-se nervos pe holurile unității medicale, spunând diverse lucruri subalternilor săi, fără ca cineva să îl întrebe ceva. Unii au înregistrat cu telefoanele replicile de neînțeles ale lui Popa.

„Să ferească Dumnezeu dacă scriu comentarii oamenii din spital că intră Herghelegiu cu pilele lui să vadă cine scrie! Eu n-am luat nimic. Cine a luat, să răspundă! Nu externalizez nimic, nu dau curs bârfelor. Nu sunt șantajabil și nici nu voi fi! Eu nu iau șpagă și nu am luat. Cine ia, să răspundă!” – acestea sunt doar câteva dintre replicile auzite de martorii prezenți. Declarațiile sale ridică mari semne de întrebare. Ce l-a determinat pe manager să aibă o astfel de reacție în fața subalternilor? De ce simte nevoia să-și clameze nevinovăția în condițiile în care nimeni nu i-a formulat oficial acuzații?Angajările pe șpagă și achizițiile frauduloase sunt un cancer al sistemului medical românesc, iar ceea ce se întâmplă la Spitalul din Huși nu este o excepție. Dacă acuzațiile se confirmă, ar fi vorba despre bani publici irosiți, posturi ocupate de persoane necalificate și un lanț de complicități care trebuie destructurat. În acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat, ancheta fiind la stadiul de strângere a probelor. Cu toate acestea, martorii și înregistrările obținute de procurori arată că există motive serioase de suspiciune. Situația de la Spitalul Municipal Huși este un exemplu clar al modului în care corupția poate distruge o unitate medicală. În loc ca spitalul să fie un loc în care oamenii găsesc alinare și tratament, devine o afacere de familie, unde totul se cumpără: posturi, licitații, chiar și influență politică. Procurorii trebuie să afle acum cine a luat șpagă, cine a profitat de bani publici și cine a transformat Spitalul Huși într-o moșie personală. Până atunci, rămâne o întrebare: Cât de adânc este putregaiul din Spitalul Huși și câți dintre cei care azi pozează în corecți au mâinile murdare ?

Sursa: https://stiriest.ro/2025/01/13/acuzatii-grave-de-coruptie-la-spitalul-din-husi-angajari-pe-spaga-si-achizitii-supraevaluate-sub-lupa-procurorilor/

Ultimă oră

Același autor