0.9 C
Vaslui
27 decembrie, 2024

În 2024, s-au împlinit 20 de ani de la înființarea rețelei de asistenţă medicală comunitară (AMC) la nivelul județului Vaslui. Dacă în primul an (2004), programul a debutat prin angajarea a 10 asistenţi medicali comunitari în cadrul Programului Național de Sănătate a Femeii şi Copilului şi a 15 mediatori sanitari, acum, după două decenii, s-a ajuns la un total de 74 de asistenți medicali comunitari şi 21 de mediatori sanitari.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui asigură coordonarea tehnică şi metodologică a rețelei de asistență medicală comunitară (AMC), care reprezintă o resursă importantă de profesionişti inimoşi, înzestraţi cu dăruire şi curaj, care, în Romȃnia anului 2024, își desfășoară activitatea mergând aproape zilnic pe jos kilometri, prin noroaie, prin soare, ploi, ninsori, străbătând păduri şi dealuri, pentru a deschide porţile bătrȃnilor singuri şi neajutoraţi, persoanelor lipsite de speranţă, copiilor şi părinţilor cărora soarta le-a fost potrivnică. Acești profesioniști care au primit și o misiune divină sunt asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari, care împreună formează echipa de asistență medicală comunitară.

„La nivelul județului Vaslui, programul de asistenţă medicală comunitară a debutat în anul 2004, prin angajarea unui număr de 10 asistenţi medicali comunitari în cadrul Programului Național de Sănătate a Femeii şi Copilului şi 15 mediatori sanitari, formaţi în cadrul unui proiect PHARE implementat de DSP Vaslui, care, ulterior au fost preluaţi în reţeaua Ministerului Sănătăţii. Pe parcursul anilor următori, dovedindu-şi utilitatea, programul a înregistrat o dezvoltare continuă, astfel încât, în anul 2024, numărul de posturi aferente personalului din asistenţa medicală comunitară existente la nivelul judeţului Vaslui a ajuns la 74 de asistenți medicali comunitari și 21 de mediatori sanitari”, a declarat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.

Potrivit acesteia, repartiția posturilor aferente personalului implicat în acordarea asistenței medicale comunitare la nivelul județului Vaslui şi necesarul de suplimentat se prezintă astfel:

– Urban – 10 posturi AMC acoperă integral cele 5 unități administrativ-teritoriale (UAT) urbane;

– Rural – 64 posturi AMC care acoperă un număr de 61 UAT-uri din mediul rural (75%).

– Urban – 10 posturi mediatori sanitari acoperă integral cele 5 UAT-uri urbane;

– Rural – 11 posturi mediatori sanitari.

Pentru a asigura o acoperire integrală cu servicii de asistență medicală comunitară la nivelul județului Vaslui, necesarul de posturi suplimentare este de: 27 de posturi de asistenți medicali comunitari și 8 posturi de mediatori sanitari (3 posturi în mediul urban şi 5 posturi pentru comunităţi rurale în care există un procent semnificativ de populaţie de etnie romă).

Asistentul medical comunitar reprezintǎ o reinstituţionalizare a asistentului de ocrotire care funcţiona înainte de 1989, reprezentând o abordare nouǎ la standarde europene, de acordare a serviciilor medico-sociale integrate. Îşi desfǎşoarǎ activitatea în teren, efectuând vizite la domiciliu realizând legǎtura dintre serviciile medicale şi cele sociale şi implementarea colaborǎrilor intersectoriale, interdisciplinare de la nivelul comunitǎţilor, în prezent destul de dificil de realizat. Un accent deosebit din activitatea de asistenţǎ medicalǎ comunitarǎ este pus pe prevenţie, asistentul medical comunitar fiind unul din puţinii profesionişti care poate realiza prevenţia cu un impact maxim asupra beneficiarilor.

Activităţile de asistenţă medicală comunitară sunt asigurate de asistentul medical comunitar şi mediatorul sanitar (în comunitățile în care există populație de etnie romă). Cele două categorii profesionale sunt practic profesioniştii care sunt tot timpul pe teren, peste 80% din timpul activitǎţii lor reprezintǎ munca de teren, astfel că ei sunt cei care pot identifica promt şi aduce la cunoştinţa echipei comunitare orice caz social sau medical întâlnit în teritoriu.

„Programul de asistenţǎ medicalǎ comunitarǎ a produs o schimbare pozitivǎ în accesul la serviciile medicale pentru populaţia dezavantajatǎ din comunitǎţile supravegheate, prin prezenţa asistenţilor medicali comunitari şi a mediatorilor sanitari în teren, care au ajutat persoanele aflate în situaţii dificile să-şi rezolve problemele medicale şi cele sociale. Colaborarea cu medicii de familie şi cu reprezentanţii primăriilor, dar şi cu asistenţii sociali, secretarii şi organele de poliţie este una din condiţiile reuşitei. Prin natura activităţii sale, personalul din asistenţa medicală comunitară este implicat în relaţii cu toţi cei care au responsabilități în domeniu medical şi social, atât la nivel local – medici de familie, asistenta medicului de familie, asistenta socială, primarul, consilierii locali, lucrătorii din postul de poliţie, cât şi la nivel judeţean – spitale, ambulatorii de specialitate, centre pentru îngrijiri, dispensare TBC, Serviciul de Ambulanță Județean, unitǎţi medico-sociale, Direcţia Generalǎ de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, organizaţii neguvernamentale, etc.”, a mai precizat directorul executiv al DSP Vaslui.

Sursa: https://www.monitoruldevaslui.ro/2024/12/judetul-vaslui-74-asistenti-medicali-comunitari-la-20-de-ani-de-la-infiintarea-retelei/

Ultimă oră

Același autor