2.1 C
Vaslui
26 decembrie, 2024

Albiile apelor afectate de inundaţii vor fi reconstituite la forma iniţială. Ce a anunţat ministrul Mediului, Mircea Fechet

Investiţiile în amenajări hidrotehnice sunt necesare şi sper ca miercuri, în şedinţa de Guvern, să prezint o Hotărâre prin care să se poată finanţa reconstituirea tuturor albiilor cursurilor de apă afectate de inundaţii, a declarat, marţi, la evenimentul Climate Change Summit, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, conform Agerpres.

„Din când în când suntem obligaţi să identificăm soluţii prin care să atenuăm impactul acestor schimbări climatice. Nu vom reuşi să facem cumva ca aceste fenomene meteo să nu se mai întâmple, pentru că ele se vor întâmpla (…) Am trimis, astăzi, o adresă oficială fiecărei primării afectată de inundaţii, în judeţul Galaţi şi în judeţul Vaslui, prin care le-am reamintit că avem bani de împăduriri. Sunt sume disponibile din PNRR şi i-am rugat, cum i-am mai rugat şi în trecut, să adopte şi o astfel de măsură prin care să împădurească acele suprafeţe care ar putea să atenueze o viitoare inundaţie sau o viitură în zona respectivă, înţelegând că acest lucru nu rezolvă în totalitate acea problemă. E nevoie de investiţii în amenajări hidrotehnice. Discutăm despre sume considerabile de bani ce urmează a fi direcţionate către acele zone. Sper ca, miercuri (16 octombrie 2024,n.r.), să intru în şedinţa de Guvern cu o Hotărâre care să rezolve o parte dintre aceste probleme, în sensul în care să se finanţeze reconstituirea tuturor albiilor cursurilor de apă afectate, colmatate, care au nevoie de lucrări de recalibrare a secţiunii albiei sau de decolmatare”, a afirmat Fechet.

Oficialul MMAP a punctat faptul că schimbările climatice ne afectează pe fiecare dintre noi, indiferent dacă locuim în Bucureşti, sau într-un sat izolat de munte din România.

„Lucrul pe care ne concentrăm cel mai mult este legat de modul în care ne adaptăm la aceste schimbări climatice, pentru că un lucru e cert: frecvenţa acestor fenomeme meteo extreme şi intensitatea lor nu poate decât să crească în viitor. Toată lumea simte pe propria piele şi cum e să stai fără apă în timpul sezonului cald, uneori săptămâni întregi, la fel cum, din păcate, multe dintre judeţele României au fost afectate deja de inundaţii. Ultimele tragedii întâmplate în judeţul Galaţi şi în judeţul Vaslui demonstrează că acolo unde ai cele mai mari probleme cu apa, în sensul în care aceasta lipseşte, bazinul hidrografic Prut-Bârlad fiind cel mai afectat din punct de vedere al gradului de umplere a lacurilor, cel mai afectat din punct de vedere al secetei (…) Nu mai există niciun dubiu: schimbările climatice afectează deja pe fiecare dintre noi, indiferent dacă trăieşti în mijlocul Bucureştiului sau într-un sat izolat de munte din România şi suntem obligaţi împreună cu autorităţile locale, cu instituţiile guvernamentale şi împreună cu oamenii, bineînţeles, să găsim soluţii pentru a ne adapta”, a spus Fechet.

Tranziţia verde, energiile regenerabile, politicile publice şi ESG sunt printre cele mai importante subiecte abordate în cadrul evenimentului Climate Change Summit, organizat în perioada 15-17 octombrie la Bucureşti.

Dezbaterile de la Bucureşti aduc împreună lideri din domenii diverse, de la biodiversitate şi economie circulară, până la politici publice şi gestionarea resurselor naturale, iar toate acestea vor crea un spaţiu de colaborare şi acţiune la nivel regional şi global. Astfel, zeci de experţi internaţionali şi lideri de opinie din diverse domenii vor dezbate teme esenţiale, precum: finanţarea tranziţiei energetice, rolul crucial al inovaţiilor tehnologice pentru oraşe sustenabile, importanţa colaborării intersectoriale între guverne, sectorul privat şi societatea civilă, dar şi politicile publice necesare pentru combaterea schimbărilor climatice la nivel global.

Pe parcursul summitului sunt programate evenimente conexe în peste 30 de locaţii din Capitală şi din regiune.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este unul dintre partenerii media ai Climate Change Summit 2024, eveniment organizat de Social Innovation Solutions, împreună cu BRD Groupe Societe Generale, în calitate de partener-fondator.

Misiunea Social Innovation Solutions (SIS) este de a susţine indivizi şi organizaţii să înţeleagă transformările viitorului şi să dezvolte soluţii sustenabile de tehnologie, politici publice şi antreprenoriale.

SIS organizează mai multe programe de educaţie de sustenabilitate în România şi în trei ţări din Europa Centrală şi de Est, lucrând cu peste 15.000 de IMM-uri şi ONG-uri în programe ca: A

Sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/albiile-apelor-afectate-de-inundatii-vor-fi-reconstituite-la-forma-initiala-ce-a-anuntat-ministrul-mediului-mircea-fechet-724594.html

Ultimă oră

Același autor