16.8 C
Vaslui
28 aprilie, 2024

64 de ani de când Arhim. Mina Dobzeu l-a încreștinat pe Nicolae Steinhardt

Vineri, 15 Martie 2024

În urmă cu 64 de ani, pe

15 martie 2024, Arhimandritul Mina Dobzeu îl boteza, într-o celulă a închisorii Jilava, pe Nicolae Steinhardt, evreul convertit la Ortodoxie.

Evenimentul a fost relatat de Nicolae Steinhardt în celebra sa lucrare, „Jurnalul fericirii”, descriind momentul unic petrecut la Jilava, unde amândoi erau închiși de regimul ateu comunist. Naş de botez i-a fost Emanuel Vidraşcu, un coleg de lot:

„Părintele Mina, călugărul ortodox, mi-a impus numai câteva lecţii de catehizare şi le facem şezând pe marginea unui pat de fier, cu spatele spre uşă, unul lângă altul, vorbind în şoaptă (…) Lecţiile de catehizare merg foarte repede, părintele Mina e îngăduitor şi nepretenţios, şi e drept că şi eu mă dovedesc a cunoaşte destul de multe. Cei trei preoţi se sfătuiesc între ei, apoi vin să mă întrebe, vreau să fiu catolic sau ortodox? Le răspund fără şovăială că ortodox. Foarte bine. Mă va boteza călugărul. (…) Nu se poate şti când vom fi scoşi din celula 18 (e de tranzit) şi răspândiţi pe unde s-o nimeri. Este aşadar bine să nu mai amânăm. Botezul va avea loc la cincisprezece ale lunii.

La repezeală – dar cu acea iscusinţă preoţească unde iuţeala nu stânjeneşte dicţia desluşită – părintele Mina rosteşte cuvintele trebuincioase, mă înseamnă cu semnul crucii, îmi toarnă pe cap şi pe umeri tot conţinutul ibricului (căniţa e un fel de ibric bont) şi mă botează în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. De spovedit, m-am spovedit sumar: botezul şterge toate păcatele. Mă nasc din nou, din apă viermănoasă şi din duh rapid.

Cine a fost creştinat de mic copil nu are de unde să ştie şi nu poate bănui ce-nseamnă botezul. Asupra mea se zoresc clipă de clipă tot mai dese asalturi ale fericirii! (…) Este adevărat că botezul este o sfântă taină, că există sfintele taine!”

Sursa: https://episcopiahusilor.ro/64-de-ani-de-cand-arhim-mina-dobzeu-l-increstinat-pe-nicolae-steinhardt

Ultimă oră

Același autor