UPDATE: Relu Fenechiu a părăsit Penitenciarul Vaslui

0

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a părăsit Penitenciarul Vaslui, după ce în cursul dimineții de luni, 7 august, judecătorii Tribunalului Vaslui au decis eliberarea condiționată din detenție.

Loading...

La ieșirea din Penitenciar, fostul ministru al Transporturilor a lăsat să se înțeleagă că a fost condamnat pe nedrept și și-a cerut scuze față de celelalte persoane care au fost condamnate în același dosar.

„E o perioadă pe care nu o doresc nimănui, chiar dacă este un sport național în lumea politică din România. Vreau să îmi cer scuze de la cinci oameni nevinovați care au intrat cu mine în acest necaz, și care au intrat exclusiv datorită faptului că trebuia eu să fiu condamnat. Nu vreau să intru în amănunte, pentru că avem tot timpul în față. Îmi exprim regretul față de una dintre persoanele care m-au condamnat pe mine”, a declarat Relu Fenechiu, la ieșirea din detenție.

El a făcut referire și la judecătorul Sofica Dumitrașcu, afirmând că în timpul detenției a fost vizitat de aceasta la penitenciar pentru a-și cere scuze că l-a condamnat.

„A fost una din persoanele care m-au condamnat pe mine, mă refer la doamna judecător Sofica Dumitrașcu, care mi-a făcut o surpriză incredibilă, venind la mine în detenție la Jilava și cerându-mi iertare. E verificabil acest lucru, documentele sunt publice cu siguranță (…) mi-a spus exact așa: ‘Relu, te rog, iartă-mă, nu am avut ce face, doamna Stanciu ne-a spus că trebuie să fie o decizie luată în unanimitate’. Mi-a spus tot atunci că a rugat-o pe doamna Stanciu să-i lase în pace măcar pe oamenii nevinovați care sunt condamnați alături de mine și care chiar nu au nicio vină și a spus că nu se poate, că așa trebuie să se întâmple”, a spus Fenechiu.

El a afirmat că Sofica Dumitrașcu i-a promis că va declara aceste lucruri. „Dacă trăia, sunt convins, de fapt mi-a promis că, cu toate riscurile pe care le are, și le va asuma și va declara aceste lucruri. Dumnezeu a luat-o dintre noi, dar sunt convins că adevărul va ieși la iveală la un moment dat”, a declarat Fenechiu.

Întrebat fiind cum a fost perioada celor trei ani și jumătate petrecuți după gratii, fostul ministru al Transporturilor a răspuns că a fost ”incredibil de greu pentru familie”, făcând astfel referire la decesul tatălui său la scurt timp de la încarcerare.

El a dat, totodată, asigurări că nu mai este interesat de viața politică și nu va mai face afaceri cu statul.

„Nu mă mai întorc în politică, nu vreau să mai aud de afaceri cu statul român. Vreau să am grijă de familia mea. Voi face afaceri atât timp cât statul îmi va da voie să fac acest lucru. Un om face afaceri dacă e lăsat să și câștige ceva. Dacă statul român consideră că tot ceea ce câștig trebuie să îi dau lui, atunci va trebui să găsesc o soluție, pentru că trebuie să-mi întrețin și familia (…) Vedeți telefonul ăsta? Să presupunem că eu vi-l vând, cum am vândut transformatoarele și dumneavoastră spuneți că e scump și prost și vechi. Logic, îmi cereți banii înapoi, da? Dar dacă îmi cereți banii, trebuie să îmi dați telefonul înapoi sau nu?”, a spus Fenechiu.

El a afirmat că transformatoarele nu mai pot fi date înapoi, pentru că au fost vândute. „Totul a fost un mare bluf și e o decizie a unei instanțe în acest sens. Marea problemă e că în justiția din România nu mai există o cale de atac, dar o vom găsi”, a adăugat Fenechiu.

Fost ministru al Transporturilor, liberalul ieșean Relu Fenechiu s-a aflat în detenție la Penitenciarul Vaslui pentru a-și ispăși o condamnare de 5 ani și 6 luni de închisoare. Din pedeapsă Fenechiu a executat trei ani, șase luni și opt zile, respectiv 1.195 zile închisoare, 203 zile fiind considerate ca executate ca urmare a muncii prestate, 83 de zile dintre acestea fiind activități lucrative la clubul unității și 120 de zile ca urmare a elaborării de lucrări și articole științifice.

Fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat definitiv în dosarul ”Transformatorul” în luna ianuarie a anului 2014, după ce a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, fiind acuzat că în perioada 2002 — 2005, prin firmele sale, a vândut transformatoare și întrerupătoare uzate și vechi la prețuri de produse noi către Sucursala de Întreținere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituției. Prejudiciul de 5,5 milioane de lei nu a fost recuperat până acum.

A doua condamnare, cea în dosarul ”Siveco”, s-a făcut după ce fostul ministru și-a recunoscut vinovăția într-un dosar în care era acuzat de DNA Ploiești de trafic de influență în formă continuată și spălare de bani.

În solicitarea de eliberare condiționată, Fenechiu a argumentat că a ispășit deja două treimi din pedeapsă, a scris două lucrări științifice pe timpul detenției și a avut o serie de invenții care au fost brevetate.

AGERPRES / (AS — autor: Daniela Malache, editor: Marius Frățilă, editor online: Anda Badea)

Citește și:

Tribunalul Vaslui a decis eliberarea condiționată a lui Relu Fenechiu

Sursa: http://agerpres.ro/justitie/2017/08/07/relu-fenechiu-a-parasit-penitenciarul-vaslui-14-11-37

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.