6.7 C
Vaslui
marți, 20 octombrie, 2020

Gheorghe Veziteu: ”Am competența și experiența să realizez ceea ce îmi asum pentru județul Vaslui, împreună cu echipa PNL, în frunte cu Marius Arcăleanu, candidatul nostru la președinția CJ”

De către

Loading...

22 septembrie 2020

Monitorul de Vaslui: În mandatul care se încheie ați fost cel mai vocal reprezentant al opoziției în Consiliul Județean. Ce reproșați în primul rând executivului județean?

Gheorghe Veziteu : Lipsa unui proiect de județ, lipsa unei planificări strategice și bugetare a județului nostru, iar prin „program” nu ne referim la o simplă listă de cumpărături, pentru care oricum nu ajung niciodată banii, așa cum este azi percepută această noțiune în Consiliul Județean Vaslui. Inconsecvența în ceea ce privește actul guvernării locale. Ignorarea gravității aspectelor negative semnalate de Camera de Conturi Vaslui. Adoptarea de soluții nedemocratice la problemele județului – decizii arbitrare ale unei majorități politice de tip „masă de manevră”. Repartizarea subiectivă, total netransparentă, pe criterii politice, a fondurilor la dispoziția Consiliului Județean. Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul Județean a sabotat și a ignorat solicitările de asistență venite din partea Bârladului, un oraș cu un buget foarte precar și cu extrem de multe probleme, pentru singura vină de a avea o altă culoare politică. Management defectuos privind utilizarea eficientă a aparatului tehnico-economic. Lipsa unui control eficient asupra activității unităților subordonate Consiliului Județean. Tratarea cu aroganță a opoziției politice formată din consilierii Partidului Național Liberal, atitudine manifestată nu numai prin ignorarea propunerilor înaintate de aceștia în procesul de elaborare a proiectelor de hotărâri, dar și prin neglijarea intenționată a recomandărilor lor în etapa consultărilor și a dezbaterilor pentru pregătirea proiectelor de hotărâri; de altfel, o dovadă că desconsiderarea opoziției este manifestarea unei atitudini fundamentate doar pe reaua-credință cu care actuala majoritate PSD-ALDE se raportează la minoritate o constituie însușirea fără menajamente a paternității unor proiecte de hotărâre ale PNL (de exemplu, propunerea de desfășurare a ședințelor în sistem on-line pe timpul pandemiei, inițial respinsă de majoritatea PSD).

Monitorul de Vaslui: Ați fost unul dintre cei mai implicați aleși din Consiliul Județean, spre deosebire de majoritatea consilierilor, care, mulți dintre ei, doar ridică mâna în ședințe. Cum trebuie să fie, care trebuie să fie conduita unui ales local, unui consilier județean, după părerea domneavoastră?

Gheorghe Veziteu : În primul rând, consilierul județean trebuie să dețină o expertiză într-un anumit domeniu, să fi demonstrat, să fi reușit anterior în profesie, oricare ar fi aceea, pentru ca apoi, în funcția publică, să se preocupe ca, pe parcursul mandatului sau, în baza cunoștințelor și aptitudinilor profesionale acumulate, să le transpună în activitatea de administrație publică. Apoi, el nu trebuie să uite în niciun moment că este trimis în Consiliul Județean de cetățenii care așteaptă de la el implicare în soluționarea problemelor dificile cu care se confruntă județul Vaslui, dat fiind că, dintre toate instituțiile publice, autoritățile administrației locale sunt cele care le afectează oamenilor, în cel mai concret mod, viața.

În al doilea rând, alesul local trebuie să fie însuflețit de etica datoriei, bunul simț de a se pregăti, de a studia temeinic proiectele de hotărâre supuse deliberării în Consiliu și de a se implica în dezbateri, atât în comisiile de specialitate, cât și în plen, de a studia actele normative și/sau proiectele tehnice pentru a-și putea aduce contribuția la adoptarea unor soluții optimizate de efectul catalizator al dialogului. Pe parcursul întregului său mandat, consilierul trebuie să trateze fiecare proiect de ședință, iar la final de an să depună raportul de activitate. Căci, în mod normal, în situația neîndeplinirii mandatului său, care reprezintă în același timp și o obligație legală, răspunderea care trebuie să intervină, dincolo de oprobriul cetățenesc, este, potrivit legii, de natură contravențională.

Monitorul de Vaslui: Județul Vaslui nu a avut niciodată o conducere liberală, de fapt, nu a avut niciodată o altă conducere decât cea a PSD. Ce credeți că ar schimba un Consiliu Județean liberal pentru județul Vaslui?

Gheorghe Veziteu : De la început vreau să amintesc faptul că obiectivul PNL este să creeze condițiile pentru ca la Consiliul Județean să se poată lucra în serviciul cetățenilor din județul Vaslui.

Ce vreau să spun prin asta? Este în mod obligatoriu necesară la Vaslui o schimbare la față a modului în care se face administrație. Starea în care ne aflăm astăzi ne impune să acționăm în sensul resetării activității întregului Consiliu Județean și a aparatului tehnico-economic din subordine.

Pentru dezvoltarea județului Vaslui sunt câteva direcții strategice care dacă nu vor fi urmate, județul nostru va rămâne în urmă, așa cum se întâmplă astăzi.

Trebuie să scăpăm de sărăcie și înapoiere! Un Consiliu Județean liberal trebuie să caute resurse financiare. Ca să facem drumuri, să aducem apă, canalizare și gaz în toate localitățile, să susținem sănătatea, învățământul și cultura, suntem obligați să atragem fonduri de la Guvern, care, într-o formulă de dreapta, va fi mai deschis investițiilor și dezvoltării decât precedentul. O altă sursă de venituri o constituie fondurile europene – resursă exploatată insuficient până acum la nivel județean. Administrația liberală a județului va prioritiza formarea la Consiliul Județean a unui departament de profesioniști în materie, care scrie proiecte, care va face schimburi de experiență cu echipele similare care au dovedit că în alte județe se poate.

Totodată, este esențial ca viitoarele administrații locale și județene să abordeze o viziune comună pentru a crea premisele dezvoltării județului Vaslui. Asta presupune ca legislativul județean să conlucreze cu toate primăriile, indiferent de culoarea lor politică.

Monitorul de Vaslui: Se reproșează mereu lipsa de atractivitate a județului Vaslui pentru investitori și investiții. Cum s-ar putea schimba lucrurile, de la nivelul conducerii celei mai importante instituții din județ?

Gheorghe Veziteu : În ciuda a ceea ce se afirmă uneori la adresa noastră, județul Vaslui are, ca și altele, și puncte tari, și puncte slabe.

Consiliul Județean trebuie să lucreze la îmbunătățirea imaginii județului atât pe plan intern, cât și pe plan extern și trebuie să intensifice legăturile cu alte UAT-uri, cu ambasadele statelor membre UE și ale celorlalți parteneri strategici, în vederea prezentării oportunităților oferite de județul nostru pentru investiții.

Practic, într-un județ mai puțin dezvoltat sunt de făcut o mulțime de lucruri. Or, investitorilor trebuie să le oferim informații despre noi, despre potențialul nostru, să le oferim facilități pentru a se instala și aici cu afacerile. Dar pentru aceasta trebuie să ne racordăm la rețelele de drumuri bine întreținute, să aducem utilități în zonele cu potențial de dezvoltare, să creăm trei parcuri industriale în cele trei mari orașe ale județului, care, după ce vor fi racordate la utilități și drumuri, pe cheltuiala județului și a UAT-urilor, vor atrage în scurt timp investitorii, așa cum s-a întâmplat și în orașele din vestul României.

Monitorul de Vaslui: Ce s-ar fi petrecut diferit în viața social-economică a județului Vaslui dacă Gheorghe Veziteu, consilier județean al PNL, nu se afla în opoziție la CJ, ci la putere, în ultimii patru ani?

Gheorghe Veziteu : E inutil să speculăm făcând profeții despre trecut; nu este însă tardiv și să constatăm că, pentru a schimba felul în care se face administrație în județul Vaslui este nevoie de bună-credință, integritate, competență și de experiență. Am văzut cu toții, pe pielea noastră, unde ne-au dus lipsa acestora în județul Vaslui.

Am trăit și am profesat ca inginer și economist în orașul Vaslui din 1984; de treizeci de ani exclusiv în mediul privat. Am intrat în politică pentru că am înțeles că vechii politicieni nu vor schimba nimic.

Sunt patru ani de când m-am dedicat administrației publice, în Consiliul Județean Vaslui, timp în care mi-am dezvoltat o viziune clară cu privire la ceea ce trebuie făcut pentru ca județul nostru să iasă din încremenirea ultimilor 30 de ani. Am competența și experiența să realizez ceea ce îmi asum pentru județul Vaslui, împreună cu echipa Partidului Național Liberal, în frunte cu tânărul Marius Arcăleanu, candidatul nostru la președinția Consiliului Județean. Candidez la Consiliul Județean pentru că a venit timpul să oferim o șansă tinerilor care vor să-și construiască viitorul în județul Vaslui. De data asta se poate!

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2020/09/gheorghe-veziteu-am-competenta-si-experienta-sa-realizez-ceea-ce-imi-asum-pentru-judetul-vaslui-impreuna-cu-echipa-pnl-in-frunte-cu-marius-arcaleanu-candidatul-nostru-la-presedintia-cj/

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,596FaniÎmi place
224CititoriConectați-vă

Robo Știri

5 locuri tainice de pe planeta Pământ pe care omenirea încă nu le-a cucerit

Puține locuri de pe Pământ au rămas virgine, în special din cauza climatului extrem sau a accesului dificil. Cea mai mare parte...

Pandemia de Covid-19 în mâinile ministrului Nelu Tătaru

De-a lungul vieţii omenirea s-a confruntat cu tot felul de pandemii, crize politice și evenimente neprevăzute, mai mult sau mai puțin periculoase,...

Dumitru Buzatu, un soi de Gică Contra, şef peste moşie!

Preşedintele CJ, Dumitru Buzatu, ne demonstrează încă o dată că a pierdut lupta cu realitatea, logica şi moralitatea convocând pe 13 Aprilie,...