13.6 C
Vaslui
marți, 22 septembrie, 2020

AlegeriLocale2020/Candidatul PSD la preşedinţia CJ Bihor, Ioan Mang: Ultima rectificare bugetară, o mituire a primarilor PNL

2020-09-16 14:01:37

Loading...

Candidatul PSD pentru preşedinţia CJ Bihor, Ioan Mang, actual vicepreşedinte, a criticat miercuri modul în care s-a făcut ultima rectificare bugetară, afirmând că este „o mituire a primarilor PNL făcută de Guvernul României”.

„Guvern care se plânge că nu are bani nici de pensii, nici de tablete pentru copii, în schimb au bani să mituiască primarii. Este vorba de ultima hotărâre de rectificare bugetară prin care, din fondul de rezervă al guvernului, se alocă bani, preponderent, primarilor PNL. În toată ţara este la fel. Sunt judeţe, discutam ieri cu colegul de la Vaslui, în care 80% din primarii din judeţ, care sunt PSD, primesc aceeaşi sumă ca şi cei 20% care sunt PNL. În judeţul Bihor, cei 47 de primari PNL primesc 70% din sumă, iar cei 28 de primari PSD primesc 18%,” a declarat, în conferinţă de presă, Ioan Mang.

El a precizat că cea mai mare comună din judeţ şi una din cele mai mari din ţară, Sânmartin (cu Băile Felix şi Băile 1 Mai), primeşte 250.000 de lei. Comuna Lăzăreni, „numai pentru că primarul a trecut la PNL, adică a fost mituit”, primeşte 450.000 de lei. Comuna Nojorid, mult mai mică decât Sânmartin, primeşte 500.000 de lei, comuna Sântandrei, 700.000, Tileagd – 600.000, Tinca – 610.000, Vadu Crişului, 610.000.

„Candidatul nostru, să fiţi atenţi la acest aspect, fostul candidat din comuna Tulca. Se spunea la un moment dat că, dacă trece la PNL, îi vor pune tatăl şef la APIA. Nu am crezut aşa ceva. Nu am crezut că Giorgio Grec sau că Ilie Bolojan se pretează la aşa ceva. Ca să-l mituiască pe un candidat de primar cu ‘treci la noi şi îţi punem tatăl director la APIA’ . Dar s-a întâmplat! A trecut şi azi director la APIA este domnul Ioan Grec. Astea, dacă ar funcţiona DNA-ul şi pentru PNL, ar fi de DNA. Este clar, pe faţă, mită prin atribuire de funcţii publice, de bani din banul public pentru a trece şi a candida din partea altui partid”, a declarat Ioan Mang.

Această mită începută în ianuarie-februarie continuă şi în prezent, a menţionat liderul PSD.

„Deşi nu are bani pentru dublarea alocaţiilor, pentru mărirea pensiilor, pentru condiţii în şcoli, iată că are în schimb să dea din fondul de rezervă la primarii PNL de două-trei ori mai mult decât la ceilalţi primari, de altă culoare politică,” a spus Mang.

Primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza (PSD), prezent în conferinţă de presă, a declarat că nici el nu reuşeşte să identifice vreun criteriu la modul în care au fost distribuiţi banii din rezerva statului.

„În condiţiile comunei Sânmartin, cu o populaţie de peste 12.000 de persoane şi cu 14 şcoli, era normal să se acopere cheltuielile cu învăţământul. Mai ales că primăriile au în responsabilitate pregătirile şcolare. La Sânmartin se alocă o sumă de 250.000 de lei, iar la comune mult mai mici, cu 100 de elevi se alocă 600 sau 700 de mii de lei. Este o lipsă de logică. Nu găsesc niciun alt criteriu în afară de cel politic”, a declarat primarul Laza.

Liderul PSD Bihor, Ioan Mang a mai declarat că, deşi unii membri PNL invocau până anul trecut, alături de USR, sloganul „Fără penali în funcţii publice”, l-a văzut pe Ilie Bolojan (contracandidatul PNL la preşedinţia CJ) pe acelaşi banner cu penali, ba, mai mult făcând campanie împreună.

„Nu vorbesc de acuzaţii, că ar fi având dosar penal în curs de cercetare, nu. Este vorba de primari care au fost condamnaţi penal. De exemplu, primarul de Curăţele, domnul Mocioran, condamnat penal în decembrie 2019, pentru fapte de corupţie, la pedeapsă de un an şi şase luni cu executare şi trei ani de suspendare a tuturor drepturilor. Sentinţă definitivă, pe site-ul Tribunalului sau Judecătoriei Beiuş. Dar în condamnare mai este o perioadă de probă de doi ani, aşa cum se practică în anumite judecătorii pentru primarii PNL. Repet, pentru primarii PNL se practică asta. Îl condamnăm cu executare, dar nu cu suspendare. În esenţă este un penal”, a declarat Mang.

De asemenea, preşedintele PSD Bihor a mai dat ca exemplu de condamnat penal, tot pentru corupţie, primarul din Boianu Mare, care a trecut de la ALDE la PNL, dar l-a amintit şi pe primarul din Aleşd, dovedit de instanţe că a făcut poliţie politică sub numele de cod Cupidon, fost colaborator al Securităţii.

„Ei, PNL-iştii, care au spus că au luptat încă de la înfiinţarea partidului contra corupţilor şi contra colaboratorilor cu Securitatea, iată-i astăzi de mână defilând în campania electorală şi sprijinindu-se, chipurile, unul pe celălalt”, a spus Mang. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: https://www.agerpres.ro/politica/2020/09/16/alegerilocale2020-candidatul-psd-la-presedintia-cj-bihor-ioan-mang-ultima-rectificare-bugetara-o-mituire-a-primarilor-pnl–573805

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,509FaniÎmi place
224CititoriConectați-vă

Robo Știri

5 locuri tainice de pe planeta Pământ pe care omenirea încă nu le-a cucerit

Puține locuri de pe Pământ au rămas virgine, în special din cauza climatului extrem sau a accesului dificil. Cea mai mare parte...

Pandemia de Covid-19 în mâinile ministrului Nelu Tătaru

De-a lungul vieţii omenirea s-a confruntat cu tot felul de pandemii, crize politice și evenimente neprevăzute, mai mult sau mai puțin periculoase,...

Dumitru Buzatu, un soi de Gică Contra, şef peste moşie!

Preşedintele CJ, Dumitru Buzatu, ne demonstrează încă o dată că a pierdut lupta cu realitatea, logica şi moralitatea convocând pe 13 Aprilie,...