15.5 C
Vaslui
luni, 21 septembrie, 2020

Acuzații grave la Penitenciarul Vaslui: „Caracatița corupției și-a făcut cuib aici”

DEZVÃLUIRI INCENDIARE!

Loading...

GRAV… Este scandal mare, în aceste zile, la Penitenciarul Vaslui, între sindicat si conducerea institutiei, cea din urmã fiind acuzatã de grave acte de coruptie. Presedintele sindicatului Megas Vaslui, Gabriel Mititelu, atrage atenta cã la Penitenciarul Vaslui avansãrile se fac în functie de interesele comisarului-sef, Vasile Doroftei. Reprezentantul sindicatului îl dã ca exemplu pe actualul director adjunct economico-administrativ, Marius Adrian Cernat, care a ajuns pe acest post fãrã a îndeplini conditiile cerute de lege. Dezvãluirile fãcute din interiorul sistemului de cãtre presedintele sindicatului sunt incredibile si nu lasã loc la prea multe comentarii.

Sindicatul Megas Vaslui a semnalat de-a lungul timpului mai multe probleme existente la Penitenciar care au fãcut obiectul unei anchete efectuate de corpul de control al Ministrului de Justitie. Dar nu au fost luate mãsuri de Ministrul de Justitie la acea datã, iar problemele existente au degenerat ajungându-se la un conflict între directorul unitãtii, comisar sef de penitenciare Doroftei Vasile si salariatii sustinuti de Sindicatul Megas Vaslui. Iatã o scurtã recapitulare a problemelor semnalate: comisarul sef Vasile Doroftei era acuzat cã face legea în unitate dupã bunul plac, cã ar fi agresiv verbal dar si fizic, o serie de salariati fiind chiar bãtuti. Mai mult, acesta a fost acuzat cã ar avea parte de partide de sex cu subordonatele, chiar în biroul sãu, în schimbul unor favoruri. Comisarul sef Vasile Doroftei era acuzat cã acorda permisii ilegale unor VIP-uri aflate în Penitenciarul Vaslui: afaceristul Cãtãlin Ursu sau fostul primar al municipiului Bacãu, Romeo Stavarache, în schimbul unor favoruri, dar sI cã deturneazã fonduri de la bugetul de stat. Totul a culminat cu acordarea unor sporuri ilegale de 50 % din salariu, dar sI cu „favorizarea unor angajati constând în numiri în functii într-un mod discretionar si fãrã a fi îndeplinite conditiile legale.”

Noutãti ce frizeazã infractionalitatea, comise de cuplul Doroftei – Cernat

” În data de 15.03.2019 domnul Cernat Marius a fost angajat direct la Penitenciarul Vaslui ca ofiter economist. De la angajare timp de sase luni a executat serviciul în cadrul compartimentului financiar însã, dupã aproximativ 8 luni, a fost propulsat de cãtre directorul unitãtii, comisar sef de penitenciare Doroftei Vasile, în functia de director adjunct economico-administrativ. (…..) De mentionat este si faptul cã numirea domului Cernat pe functia de director adjunct economic a fost fãcutã într-o sedintã la care reprezentantul organizatiei sindicale nu a fost invitat de cãtre directorul Doroftei Vasile pentru consultare.Probabil cã, tot ca o coincidentã, reprezentantul organizatiei sindicale nu a fost invitat nici când Cernat a fost numit ,,sef de proiect” în cadrul programului cu fonduri norvegiene pentru construirea unui complex corectional. Chiar dacã în cadrul Penitenciarului Vaslui sunt angajati mai multi ofiteri cu studii de specialitate si vechime, directorul Penitenciarului Vaslui, Doroftei Vasile a decis sã-l promoveze pe economistul Cernat Marius în functia de director adjunct economico-administrativ. Pentru a ocupa o functie de director adjunct este nevoie de vechime si experientã în sistemul penitenciar (ceea ce d-nul Cernat nu are).

Accces mai usor la conturile Penitenciarului

Din pozitia de ofiter economist domnul Cernat nu prea putea ajunge la conturi, dar din functia de director economic poate ajunge sã facã orice doreste cu banii din conturile Penitenciarului Vaslui, deci poate sã facã ce a învãtat cel mai bine: sã cîstige cât mai multi bani, chiar dacã nu sunt munciti si chiar dacã modalitatea de a intra în posesia lor este mai putin moralã si, mai ales, legalã. Acum, din punctul lui de vedere, nu se poate atinge nimeni de el pentru cã este director adjunct si este sustinut de Doroftei, care a supravietuit chiar si unei anchete, cu acuzatii legate de hãrtuire sexualã si întretinerea de relatii intime cu angajate ale Penitenciarului Vaslui în timpul serviciului, a corpului de control din Ministrului Justitiei. Notele de informare solicitate de cãtre corpul de control al M.J. unor angajati ai Penitenciarului Vaslui au fost ,,verificate” de cãtre domnul Cernat si de domnul Doroftei înainte de a ajunge la acestia. Mai mult decât atât, directorul Doroftei a ,,organizat” o sedintã ,,fulger” cu ofiterii care erau numiti sã scrie note explicative si i-a informat cã el este ,,prieten cu cei 2 de la corpul de control al ministrului” si cã ,,toate colile” vor fi adunate de cãtre domnul Cernat si predate celor de la MJ.

Mai jos vom da exemple de fapte care demonstreazã cã domnul Cernat Marius nu se calificã pentru functia de director adjunct economico-adminstrativ si este posibil ca includerea lui în rândul politistilor de penitenciare sã fi fost o mare gresealã.

Spiritul de ,,adevãrat director’’ al domnului Cernat poate fi luat drept exemplu de subalternii sãi, astfel cã, încã din momentul angajãrii la Penitenciarul Vaslui, acesta a fãcut cerere pentru decontarea chiriei. A premeditat divortul de sotia sa, doar în acte, pentru a nu fi executat de bãncile prejudiciate în perioada cât a lucrat la S.C Comcereal S.A Vaslui si a solicitat decontarea chiriei, chiar dacã locuieste împreunã cu fosta sotie în locuinta care a fost bun comun pânã la divort. În acest moment primeste chirie pentru un contract încheiat cu sotia sa.

2. Încã o dovadã cã servilismul impresioneazã pe directorul Doroftei, este chiar propunerea ca iramplasabilul Cernat Marius sã primeascã douã trimestre la rând sporul de 50% pentru lucrãri de exceptie sau misiuni speciale. În acelasi timp imaculatul domn Cernat Marius transmite subordonatilor cã ,,50% nu se poate primi douã trimestre la rând’’.

3. Pentru cã tot a ajuns, într-o perioada foarte scurtã, într-un post de conducere al Penitenciarului Vaslui si pentru cã d-nul Cernat este avid dupã agoniseala de cash, acesta a mai fost numit (în dauna celui care a muncit cu adevãrat), tot de cãtre directorul Doroftei, si într-un program cu fonduri norvegiene pentru construirea unui complex corectional. Aici intangibilul Cernat se ponteazã cu ore suplimentare (plãtite separat fatã de salariul lunar) dupã bunul sãu plac, nefiind nimeni care sã-l împiedice sã-si treacã ore lucrate în plus. Drept dovadã stã pontajul din luna Iulie când acesta s-a pontat cu peste 100 ore ca fiind lucrate în cadrul proiectului cu fonduri norvegiene pentru care nu existã o justificare realã si pertinentã.

4. O altã dovadã a faptului cã d-nul Cernat Marius este sustinut de directorul Doroftei Vasile, si cã poate face ce vrea cu bugetul de salarii al penitenciarului Vaslui, este si faptul cã în perioada 10.08.2020-14.08.2020 a lipsit de la serviciu, personalul din subordinea sa stiind cã este plecat în concediu de odihnã (sunt voci care spun cã a fost plecat împreunã cu directorul Doroftei Vasile). Însã, în decizia zilnicã pe unitate, domnul Cernat Marius nu apare în concediu de odihnã decât în perioada 12.08.2020-14.08.2020. O parte din cadrele unitãtii, care l-au cãutat pe domnul Cernat Marius în zilele de 10.08 si 11.08 pentru rezolvarea unor probleme ce tin de serviciu, negãsindu-l la serviciu, s-au întrebat unde este directorul adjunct economico-administrativ, deoarece acesta nu apãrea trecut nicãieri, oficial, ca fiind în concediu sau libere. Odatã cu venirea acestuia la serviciu pe data de 17.08.2020 a apãrut si pontajul pentru perioada lipsã din activitatea lui. Astfel acesta s-a pontat în recuperare pe 10.08.2020, însã pe data de 11.08.2020 s-a pontat ca fiind la serviciu.

Misterul a fost dezlegat complet în momentul în care a apãrut si pontajul pentru proiectul cu fonduri norvegiene, în sensul cã d-nul Cernat Marius s-a pontat în ziua de 11.08.2020, 8 ore ca fiind prezent la serviciu, chiar dacã a fost absent, din care 5 ore ca fiind lucrate în cadrul proiectului cu fonduri norvegiene,.

5. Si încã o dovadã cã domnul Cernat face ce vrea în Penitenciarul Vaslui, simtindu-se in siguranta pe mosia lui Doroftei, este si pontajul din data de 27.08.2020, când a avut loc o sedintã a Consiliului de comandã care a tinut de la ora 8.00 pânã la ora 10.00. Domnul Cernat Marius a ajuns la serviciu la ora 7.50, iar la ora 13.00 a plecat. Si totusi el s-a pontat în aceastã zi cu 8 ore, din care 5 ore la proiectul cu fonduri norvegiene. Matematic vorbind, este imposibil sã stai la serviciu 5 ore, din care 2 ore în sedintã, si totusi sã fii pontat 5 ore ca lucrând pentru un proiect cu fonduri norvegiene, proiect remunerat separat fata de drepturile salariale lunare. Mentionãm cã plata pentru proiect se face în functie de numãrul de ore lucrate efectiv la acel proiect. Cu cât sunt mai multe ore, cu atât creste procentul cu care este plãtit.

6. Pe data de 28.08.2020 d-nul Cernat Marius nu a fost prezent la serviciu dar, când si-a fãcut pontajul, acesta s-a trecut prezent 8 ore, din care 6 ore ca lucrând pentru proiectul cu fonduri norvegiene – pentru care, În ziua sus mentionatã, nu au fost întocmite niciun fel de acte. Nu se poate sã fii plecat din localitate, sã nu fii trecut în registrul de pãrãsire garnizoanã, sã nu figurezi în concediu de odihnã si sã te pontezi ca fiind prezent, si sã mai faci si ilegalitãti, spunând cã ai lucrat pentru proiectul norvegian, doar ca sã fii remunerat cu un procent mai mare din fondurile alocate în acest sens si doar pentru cã esti omul de încredere al directorului unitãtii, care închide ochii când este vorba de Cernat Marius însã se ,,supãrã’’ foarte tare când un agent de politie penitenciarã apare în pontaje cu ore 2 ore suplimentare.

Deoarece noi nu putem închide ochii la astfel de fapte, vom face în acest sens o si o sesizare la DNA unde vom detalia mult mai amãnuntit programul de lucru, inexistent dar FOARTE bine plãtit, al domnului director economic Cernat Marius, aprobat si semnat de mai-marele Doroftei.

7. Tot în timpul serviciului se merge sã te înscrii si la facultate.Astfel, pe data de 17.08.2020, în prima zi dupã din concediul de odihnã, în jurul orelor 9.30-10.30 numitul Cernat a iesit pe poarta unitãtii si a mers la Bârlad sã se înscrie la facultate. Acesta a lipsit în jur de douã ore motivând, bineînteles, cã pleacã în interes de serviciu. Poate cã dacã pleca sã-si rezolve problemele ca orice angajat, cu un bilet de voie, nu era nici o problemã dar, pentru d-nul Cernat, este sub nivelul si demnitatea lui sã prezinte un bilet de voie în PC1. Astfel el abuzeazã de functia pentru care nu a muncit nici un moment, bazat fiind pe sustinerea directorului Doroftei. Pentru acesta nu existã program de lucru de 8 ore, chiar dacã este plãtit pentru 8 ore lucrate zilnic. Dacã se verificã perioada de timp cât domnul Cernat Marius a fost la serviciu, nu credem cã acesta isi poate justifica salariul primit pentru acea lunã, ca sã nu mai spunem de banii (nemunciti si nemeritati) primiti pentru cã face parte din comisia care întocmeste documentele proiectului norvegian, plãtit din FONDURI EUROPENE.

Directorul Doroftei Vasile este personajul principal care a facilitat ascensiunea fulminantã a unui astfel de personaj – Cernat Marius – în organele de conducere ale Penitenciarului Vaslui, personaj care nu face cinste politistilor de penitenciare.

Fatã de cele mentionate în acest comunicat Sindicatul Megas Vaslui solicitã tuturor intitutiilor abilitate (cel putin MJ si ANP) sã demareze de îndatã anchete care sã stopeze fraudele expuse cunoscând modul de actiune al acestor persoane, în sensul cã acestea vor încerca sã-si ,,acopere urmele”.Caracatita coruptiei si-a fãcut, din pãcate, cuib în Penitenciarul Vaslui odatã cu venirea la conducerea Penitenciarului Vaslui a comisarului sef de politie penitenciarã Doroftei Vasile si a fost dezvoltatã odatã cu numirea domnului Cernat Marius într-o functie de conducere.Mentionãm cã reprezentantul Sindicatului Megas Vaslui a recurs la înstiintarea opiniei publice deoarece, forurile superioare sesizate în mai multe rânduri, nu au luat atitudine, ci, din contra, au protejat astfel de indivizi, fãcându-i sã se creadã ,,patroni” ai penitenciarului si superiori ai rasei umane, în fata angajatilor Penitenciarului Vaslui. Prezenta sesizare a fost trimisã prin e-mail la M.J. si A.N.P. în acelasi timp cu informarea opiniei publice.

Gabriel MITITELU – Presedinte Sindicatul Megas Vaslui

Sursa: http://vremeanoua.ro/acuzatii-grave-la-penitenciarul-vaslui-caracatita-coruptiei-si-a-facut-cuib-aici/

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,503FaniÎmi place
224CititoriConectați-vă

Robo Știri

5 locuri tainice de pe planeta Pământ pe care omenirea încă nu le-a cucerit

Puține locuri de pe Pământ au rămas virgine, în special din cauza climatului extrem sau a accesului dificil. Cea mai mare parte...

Pandemia de Covid-19 în mâinile ministrului Nelu Tătaru

De-a lungul vieţii omenirea s-a confruntat cu tot felul de pandemii, crize politice și evenimente neprevăzute, mai mult sau mai puțin periculoase,...

Dumitru Buzatu, un soi de Gică Contra, şef peste moşie!

Preşedintele CJ, Dumitru Buzatu, ne demonstrează încă o dată că a pierdut lupta cu realitatea, logica şi moralitatea convocând pe 13 Aprilie,...