20 C
Vaslui
duminică, 5 iulie, 2020

Cum au ajuns clanurile ţigăneşti să pună stăpânire pe un oraş: bătăi de stradă cu săbii, bâte şi focuri de armă

5 iunie 2020, 08:52

Loading...

Peste o sută de forţe de ordine au fost mobilizate noaptea trecută în oraşul Murgeni din judeţul Vaslui, după ce două clanuri ţigăneşti au fost implicate în bătăi de stradă ce au degenerat. Procurorii au deschis un dosar penal pentru tentativă la omor.

Poliţişti, jandarmi, lucrători de la trupele speciale au intervenit în noaptea de 4/5 iunie la Murgeni, unde, potrivit martorilor, peste 200 de persoane (membre a două clanuri ţigăneşti) s-au războit pe străzile din oraş.

Din primele informaţii scandalul ar fi izbucnit după ce în câteva zile în urmă, maşina unui bărbat a fost distrusă de un membru al celuilalt clan rival. A fost o judecată ţigănească (staborul), iar în urma urma căreia părţile au căzut de acord ca familia celui care a distrus autoturismul să plătească despăgubiri, cu condiţia ca familia păgubită să-şi retragă plângerea de la Poliţie.

Joi, în timp ce păgubitul se ducea cu maşina la service a fost abordat de mai mulţi romi din tabăra adversă, care au sărit la bătaie cu săbii şi topoare. Şoferul a fugit, dar a dat alarma în clanul său, iar de aici s-a declanşat un adevărat război. O persoană a fost călcată intenţionat cu maşina, o alta împuşată, iar un alt bărbat bătut crunt cu bâtele. Toţi cei trei răniţi au fost transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Alte opt persoane au fost rănite, însă au refuzat să fie transportate la spital.

Forţele de ordine au stat toată noaptea pe străzile din Murgeni, zeci de persoane fiind duse la audieri.

În cauză a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la omor, încadrarea juridică exactă urmând a fi stabiliută la finalul cercetărilor. Ancheta este coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

„A fost un conflict generalizat între clanurile Tănase şi Murui, de o parte, şi clanul Sandu, de cealaltă parte. În încăierare au participat aproximativ 250 de persoane, care au fost conduse la sediul poliţiei din oraş în vederea efectuării de audieri”, au precizat surse judiciare.

Staborul mai presus de lege

Oraşul Murgeni din judeţul Vaslui nu se află la primul scandal în care sunt implicate clanurile de romi. Periodic, romii care locuiesc în cartierul Bedreaga sunt implicaţi în reglări de conturi, care de cele mai multe ori scapă de Justiţie, deoarece membrii clanurilor aleg dreptatea ţigănească şi nu depun plângeri la Poliţie sau şi le retrag.

Întrunirile de acest gen, Staborul, pot fi considerate frauduloase, adică prin realizarea acestor înţelegeri să se urmărească fraudarea legii, fiind un acord prin care inculpatul doreşte să interfereze cu buna desfăşurare a procesului penal, să împiedice tragerea sa la răspundere penală şi descoperirea adevărului.

motivare Curtea de Apel Iaşi

Faptul că Staborul poate schimba cursul unei anchete a autorităţilor judiciare este de notorietate, inclusiv judecătorii instanţelor penale atrăgând atenţia asupra acestui fenomen grav. În urmă cu trei ani, doi membri ai clanului Sandu au fost condamnaţi la inchisoare cu executare, după ce au sechestrat şi bătut crunt un membru din clanul rival. Atunci, ancheta penală nu a putut fi oprită, în ciuda presiunilor Staborului, deoarece infracţiunea reţinută de procurori nu permitea retragerea plângerii penale.

”Se remarcă atitudinea inculpaţilor de ignorare a dispoziţiilor legii penale, apartenenţa acestora la etnia rromă fiind de natură a le crea impresia că-şi pot face singuri dreptate, că orice încălcare a normelor general şi unanim acceptate de cetăţenii ţării poate fi soluţionată într-un sistem paralel de drept, potrivit propriilor legi”, explică judecătorii în motivarea deciziei de condamnare”, au subliniat judecătorii Curţii de Apel Iaşi, care au dispus condamnarea membrilor clanului Sandu, pentru lipsire de libertate.

Sursa: http://adevarul.ro/locale/vaslui/cum-ajuns-clanurile-tiganesti-puna-stapanire-oras-batai-strada-sabii-bate-focuri-arma-1_5ed9d3b65163ec427182f1bb/index.html

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,201FaniÎmi place
211CititoriConectați-vă

Robo Știri

Pandemia de Covid-19 în mâinile ministrului Nelu Tătaru

De-a lungul vieţii omenirea s-a confruntat cu tot felul de pandemii, crize politice și evenimente neprevăzute, mai mult sau mai puțin periculoase,...

Dumitru Buzatu, un soi de Gică Contra, şef peste moşie!

Preşedintele CJ, Dumitru Buzatu, ne demonstrează încă o dată că a pierdut lupta cu realitatea, logica şi moralitatea convocând pe 13 Aprilie,...

Primăria Vaslui – ÎN ATENȚIA AGENȚILOR ECONOMICI CARE DESFĂȘOARĂ ACTIVITĂȚI DE COMERȚ

În conformitate cu prevederile Ordonanţei Militare nr. 3/24.03.2020 privind măsurile de prevenire a COVID-19, persoanelor peste 65 de ani le este permisă ieșirea din domiciliu...