12.5 C
Vaslui
sâmbătă, 30 mai, 2020

Un nou caz pozitiv PPA la mistreț, în zona Banca

De către

Loading...

2 aprilie 2020

Pe 31 martie, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin Buletin de analiză numărul 10904/31.03.2020, înregistrat la DSVSA Vaslui cu numărul 6298 din 31.03.2020, rezultatul pozitiv în ceea ce privește detecția anticorpilor anti-virus pestă porcină africană prin ELISA pentru o femelă de 24 luni, din Fondul de vânătoare nr. 32 din zona Banca, și au fost întreprinse următoarele măsuri: s-au aplicat măsurile de control specifice, stabilite prin Manualul operațional pentru Pestă Porcină Africană la mistreți și planul de măsuri specific acestei situații, se va întocmi ancheta epidemiologică.

În zona afectată sunt cuprinse următoarele fonduri de vânătoare: 32 Banca (Direcția Silvică), 40 Popeni (AJVPS Vaslui), 12 Perieni (AVP Bourul Vaslui), 49 Băcani (AJVPS Vaslui), 33 {uletea (AJVPS Vaslui), 39 Epureni (Direcția Silvică), 42 Bârlad (AJVPS Vaslui), 38 Schineni (AJVPS Vaslui).

Măsuri dispuse la nivelul fondurilor de vânătoare din zona afectată (zona infectată și zona tampon): 1) Organizarea de vânători la pândă ( prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire, fără gonaci și câini de vânătoare) pentru întregul efectiv de mistreți aflați în zona afectată 2) Vânătoarea organizată în zona afectată se realizează cu vânători autorizați, personal silvic, personal de vânătoare angajat și cu alte categorii de personal, care vor fi instruite în acest sens de personalul abilitat; 3) Toți porcii sălbatici sacrificați cu armă de foc sau găsiți morți în zona afectată trebuie să fie examinați de un medic veterinar oficial și să fie supuși unui examen de depistare a pestei porcine africane, în conformitate cu manualul de diagnostic; 4) Recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate. Aceste măsuri vor fi aplicate odată cu încheierea stării de urgență instaurată pe teritoriul României.

„Întrucât mistrețul reprezintă un potențial rezervor al virusului Pestei Porcine Africane, fapt confirmat de apariția acestor cazuri în ultima perioadă, ceea ce poate duce la transmiterea prin diverși vectori la porcii domestici din gospodăriile populației, facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor”, se arată într-un comunicat de presa al Instituției Prefectului – Județul Vaslui.

Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători. Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi.

Având în vedere dinamica evoluției virusului pestei porcine africane DSVSA Vaslui reamintește măsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), după cum urmează: este permisă sacrificarea tradițională a porcilor crescuți în gospodăriile populației pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constată modificări ale stării de sănătate a animalului, va anunța de urgență medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la nivelul Circumscripției Sanitare Veterinare de Asistență de pe raza teritorială respectivă, în vederea examinării antemortem sau post-mortem a animalului și a recoltării de probe ( dacă situația o impune), în vederea examinării de laborator.

Este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică dacă: a) înainte de sacrificare, apar unele modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, voma sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă etc.); b) după sacrificarea animalului, există unele modificări ale organelor interne și anume: splină mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii ( la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc.

În cazul confirmării unui focar de Pestă Porcină Africană la porcinele din gospodăriile populației care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despăgubiti, în condițiile respectării legislatiei sanitare-veterinare.

Totodată, se atrage atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic:

-achiziționarea de porcine și produse din carne provenite de la acestea să nu se facă de la persoane neautorizate și fără documente sanitar- veterinare;

-intensificarea controalelor în vederea descurajării comerțului ilegal de porcine ( de către samsarii de porci ) și produse provenite de la acestea;

-efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic în cazul sacrificărilor din gospodării pentru consum propriu;

-verificarea respectării normelor sanitar-veterinare privind identificarea și înregistrarea animalelor;

-înterzicerea creșterii extravilane a porcilor (stâne, cantoane, societăți agricole, alte clădiri dezafectate etc.).

Având în vedere evoluția alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul județului Vaslui, DSV..Vaslui împreună cu Instituția Prefectului, face un apel către Direcția Silvică, AJVPS și Asociațiile de Vânători, către primari, consiliile locale și către cetățeni să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virsului și recomandă să respecte cu strictețe toate acțiunile impuse de autoritățile competente.

Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgență medicului veterinar sau autorităților publice locale.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, adresa de e-mail:

, iar la DSVSA Vaslui, unde este organizat serviciu de permanență, numărul de telefon este 0235/421121, fax 0235/421278, e-mail:

și poate fi apelat de către cetățeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor.

Această decizie a fost luată pentru a facilita cetățenilor fie accesul la informații, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor. Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creșterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2020/04/un-nou-caz-pozitiv-ppa-la-mistret-in-zona-banca/

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,107FaniÎmi place
204CititoriConectați-vă

Robo Știri

Pandemia de Covid-19 în mâinile ministrului Nelu Tătaru

De-a lungul vieţii omenirea s-a confruntat cu tot felul de pandemii, crize politice și evenimente neprevăzute, mai mult sau mai puțin periculoase,...

Dumitru Buzatu, un soi de Gică Contra, şef peste moşie!

Preşedintele CJ, Dumitru Buzatu, ne demonstrează încă o dată că a pierdut lupta cu realitatea, logica şi moralitatea convocând pe 13 Aprilie,...

Primăria Vaslui – ÎN ATENȚIA AGENȚILOR ECONOMICI CARE DESFĂȘOARĂ ACTIVITĂȚI DE COMERȚ

În conformitate cu prevederile Ordonanţei Militare nr. 3/24.03.2020 privind măsurile de prevenire a COVID-19, persoanelor peste 65 de ani le este permisă ieșirea din domiciliu...