12.5 C
Vaslui
sâmbătă, 30 mai, 2020

Comunicat de presă – Instituţia Prefectului – Judeţul Vaslui

2020-03-30 16:35:48

Loading...

Situaţia statistică actualizată pentru judeţul Vaslui, 30.03.2020, conform informaţiilor oferite de Direcţia de Sănătate Publică Vaslui:

– Numărul de persoane în carantină: 187;

– Numărul de persoane aflate în izolare la domiciliu: 3486;

– Numărul persoanelor ieşite din izolare la domiciliu în ultimele 24 de ore: 652;

– Numărul de persoane izolate la domiciliu în ultimele 24 de ore: 506.

Structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din judeţul Vaslui au desfăşurat activităţi pentru asigurarea respectării normelor legale impuse în contextul stării de urgenţă, astfel:

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vaslui, pentru prevenirea şi combaterea răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus şi pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgenţă, de pe data de 27.03.2020 până pe data de 29.03.2020, inclusiv, a executat 54 de misiuni, a folosit 226 de efective, s-au constatat 73 de contravenţii pentru nerespectarea prevederilor Ordonanţei Militare nr. 3/ 24.03. 2020 şi au fost aplicate sancţiuni în valoare de 37.950 lei.

Poliţiştii vasluieni continuă să acţioneze integrat împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pentru impunerea normelor legale specifice stării de urgenţă, prin verificarea persoanelor şi societăţilor comerciale dar şi fluidizarea traficului rutier, precum şi prin escortarea autovehiculelor care tranzitează judeţul Vaslui cu persoane care părăsesc ţara sau urmează să intre în carantină.

De asemenea, patrule mixte de poliţişti, jandarmi, poliţişti locali şi militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale au intensificat activităţile pentru asigurarea unui climat optim de siguranţă publică, care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanţa Militară nr. 3 din 24.03.2020.

Ieri, 29 martie 2020, peste 200 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui şi efective ale poliţiei locale au desfăşurat misiuni specifice în contextul prevenirii şi combaterii răspândirii COVID – 19. S-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a peste 2500 de persoane, peste 815 locaţii de izolare/carantinare şi s-au efectuat peste 160 de verificări la societăţi comerciale şi persoane fizice autorizate. Au fost aplicate 339 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 703.650 lei, 20 astfel de sancţiuni (în valoare de 101.450 lei) fiind aplicate pentru nerespectarea măsurilor de izolare.

Reamintim faptul că toate autorităţile statului (instituţia prefectului, poliţişti, jandarmi, poliţişti locali, poliţişti de frontieră, pompieri, instituţiile sanitare) sunt în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19.

Rugăm cetăţenii judeţului Vaslui să aibă în vedere prevederile Ordonanţei Militare nr. 4/ 29.03.2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19.

Insistăm să respectaţi cu stricteţe măsurile impuse de Ordonanţa Militară nr. 4 / 2020 şi să circulaţi numai pentru motivele excepţionale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere este singura cale de a ţine sub control răspândirea virusului COVID-19.

Începând de ieri, au intrat în vigoare şi o parte din prevederile Ordonanţei Militare nr. 4/ 29.03.2020. Printre acestea sunt şi cele privind modificările/ precizările referitoare la circulaţia vârstnicilor.

– Art.1 – (1) Circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinţei/gospodăriei, este permisă şi în afara intervalului orar 11.00-13.00

dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susţinătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în situaţiile prevăzute la alin. (1) se prezintă o declaraţie pe proprie răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei, motivul şi locul deplasării, data şi semnătura.

(3) Circulaţia persoanelor prevăzute la alin. 1), în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă şi în intervalul orar 20.00 – 21.00, dacă aceasta se face pentru a asigura

nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinţei/gospodăriei.

Declaraţia pentru acest interval orar nu este necesară atunci când deplasarea se face în acest scop.

Ordonanţa Militară nr. 4/ 29.03.2020 aduce modificări şi în ceea ce priveşte măsurile luate pentru persoanele care nu respectă carantina.

– Art.3 – (1)Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităţilor competente, vor fi sancţionate contravenţional conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare şi vor fi

obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

(2)Persoanele care nu respectă condiţiile izolării la domiciliu şi sunt identificate în afara spaţiului de izolare, vor fi sancţionate contravenţional conform prevederilor

Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare şi vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

Vă rugăm să nu uitaţi de 0800800358 – linia verde, la care cetăţenii pot primi informaţii despre situaţiile legate de COVID – 19. Programul de funcţionare al liniei verde este zilnic, între orele 08:00 şi 23:00, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

Românii sunt rugaţi să apeleze numărul unic de urgenţă 112 doar pentru situaţii de urgenţă, iar pentru solicitarea de informaţii legate de COVID -19 să apeleze linia TELVERDE.

De asemenea, puteţi apela şi numărul de telefon – serviciu de permanenţă al Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui 0725 218 672 – număr la care cetăţenii din judeţul Vaslui pot primi informaţii legate de COVID – 19.

În continuare insistăm să respectaţi măsurile transmise de autorităţi şi să vă informaţi doar din surse oficiale!

Cancelaria Prefectului Vaslui,

Sursa: https://www.agerpres.ro/stiri/2020/03/30/comunicat-de-presa-institutia-prefectului-judetul-vaslui–477002

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,107FaniÎmi place
204CititoriConectați-vă

Robo Știri

Pandemia de Covid-19 în mâinile ministrului Nelu Tătaru

De-a lungul vieţii omenirea s-a confruntat cu tot felul de pandemii, crize politice și evenimente neprevăzute, mai mult sau mai puțin periculoase,...

Dumitru Buzatu, un soi de Gică Contra, şef peste moşie!

Preşedintele CJ, Dumitru Buzatu, ne demonstrează încă o dată că a pierdut lupta cu realitatea, logica şi moralitatea convocând pe 13 Aprilie,...

Primăria Vaslui – ÎN ATENȚIA AGENȚILOR ECONOMICI CARE DESFĂȘOARĂ ACTIVITĂȚI DE COMERȚ

În conformitate cu prevederile Ordonanţei Militare nr. 3/24.03.2020 privind măsurile de prevenire a COVID-19, persoanelor peste 65 de ani le este permisă ieșirea din domiciliu...