Comunicat de presă – Instituţia Prefectului – Judeţul Vaslui

0

2020-03-25 16:28:15

Loading...

COMUNICAT DE PRESĂ

Situaţia actualizată a judeţului Vaslui astăzi 25.03.2020, conform raportării Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui:

-Numărul de persoane în carantină, 62;

-Numărul persoanelor izolate la domiciliu, 2174;

– 48 de persoane ieşite din izolare la domiciliu în ultimele 24 de ore.

În ultimele 24 de ore structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din judeţul Vaslui, au continuat activităţile pentru asigurarea respectării normelor legale impuse în contextul stării de urgenţă, acţionând integrat în echipaje mixte.

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, în ultimele 24 de ore au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale în valoare de 20.000 lei pentru nerespectarea măsurii carantinării şi 2 sancţiuni în valoare de 1.000 lei pentru nerespectarea prevederilor prevăzute de Ordonanţa Militară nr. 2/ 21.03.2020.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vaslui, pentru prevenirea şi combaterea răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus şi pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgenţă, de la debutul epidemiei şi până astăzi, 25.03.2020, ora 13:00, a executat 82 de misiuni, a folosit 566 efective, s-au constatat 6 contravenţii dintre care 2 pentru nerespectarea prevederilor Ordonanţei Militare nr. 2 / 21.03. 2020 şi au fost aplicate sancţiuni în valoare de 3.700 lei.

INFORMĂM cetăţenii judeţului Vaslui să aibă în vedere prevederile Ordonanţei Militare nr. 3 din 24.03.2020, care au intrat în vigoare de astăzi:

– Art. 1 – Se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, cu următoarele excepţii:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;

c) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;

e) deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

h) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;

i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Art. 2 – Circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11:00-13:00, strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice;

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie;â

d) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

– Art. 3 – Circulaţia persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinţei/ gospodăriei, este permisă şi în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activităţi agricole.

Art. 4 – (1) Pentru verificarea motivului deplasării:

a) angajaţii prezintă legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator;

b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniştii şi persoanele care practică activităţi agricole prezintă o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situaţii decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

(3) Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei, motivul şi locul deplasării, data şi semnătura.

(4) Adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităţilor abilitate şi prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.

(5) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

Pentru toate persoanele care intră în România începând cu data de 25.03.2020 ora 12:00, se va institui măsura izolării la domiciliu sau, după caz, a carantinării.

INFORMĂM cetăţenii judeţului Vaslui că distanţarea socială este cea mai bună măsură de protecţie împotriva infectării cu COVID – 19.

INSISTĂM în continuare să respectaţi măsurile transmise de autorităţi şi să vă informaţi doar din surse oficiale!

Cancelaria Prefectului Vaslui

Sursa: https://www.agerpres.ro/stiri/2020/03/25/comunicat-de-presa-institutia-prefectului-judetul-vaslui–474041

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.