Primarul Bârladului, gunoiul și extratereștrii

0

Nu există zi, practic, în care primarul Bârladului să nu inventeze un vinovat pentru criza gunoiului. Viceprimarul (ales cu votul PNL), ADIV, soarta, „unii”, „alții”, doar extratereștrii mai rămân de arătat cu degetul pentru gunoiul care, încet și sigur, sufocă la preț de diamante Bârladul.

Loading...

Din partea unui primar responsabil, așteptam soluții. În schimb, primim faxuri, multe vorbe goale și arătatul cu degetul către oameni din propria administrație.

Ce știm cu certitudine astăzi, chiar din informațiile transmise de primarul Dumitru Boroș, sunt câteva adevăruri clare:

  1. Zero preocupări în primele 8 luni ale mandatului pentru problema gunoiului.
  2. Pasarea responsabilității, după 8 luni de mandat, deci de mai bine de trei ani, în sarcina viceprimarului ales cu votul PNL. Da, dragi bârlădeni, domnul primar Boroș ne spune că asta a fost o prioritate pentru dumnealui: să nu se mai ocupe de problema salubrizării de peste trei ani, din februarie 2017!
  3. Acum, când gunoiul îi explodează în față, domnul primar are program de trimis faxuri pentru întâlniri, nu program de soluții!
  4. Conținutul acestor faxuri este de „Cascadorii râsului”. Nu vă așteptați la măsuri clare și pârghii directe de a avea o colectare a gunoiului la un preț corect, ci la tentative de rugăminți, gen „posibilitatea efectuării colectării, transportului și depozitării deșeurilor la un preț mult mai avantajos”.

Domnule primar, vă subliniez că între entități juridice responsabile nu se poartă discuții ca la piață, ci se invocă temeiuri juridice, argumente, și se solicită lucruri clare, pentru că ceea ce e „mult mai avantajos” din perspectiva dumneavoastră, cu siguranță nu e la fel de avantajos din perspectiva bârlădenilor.

Prin urmare, vă solicit să nu mai prezentați selectiv pagini și documente care au legătură cu această temă, omițându-le pe acelea care nu vă convin, și:

  1. Să faceți publică toată documentația și corespondența Primăriei pe relația cu ADIV și operatorul desemnat să colecteze și să transporte gunoiul, din clipa în care ați fost ales.
  2. Să justificați motivul pentru care, de trei ani, ați refuzat să vă ocupați, prin fișa postului, de domeniul salubrizare, și l-ați pasat unui viceprimar desemnat cu votul PNL.

Din păcate, domnule primar, atunci când preocuparea este doar condica (cunoscătorii știu ce spun!), problemele grave pe care ai încercat să le pasezi altora ies la iveală atunci când nu te aștepți.

Situația de astăzi, în care pe fondul riscurilor de epidemie, pe fondul încălzirii vremii și în preajma Sărbătorilor de Paște, zeci de mii de bârlădeni au coșmarul zilnic al unui oraș sufocat de gunoaie, pe bani grei, ne arată foarte clar că, pentru Bârlad, a expirat timpul primarului care nu are soluții și se ascunde în spatele altora.

Deputat Daniel OLTEANU

10 martie 2020