fbpx
5 C
Vaslui
luni, 25 ianuarie, 2021

Fără amendamentele lor, consilierii social-democrați nu votează bugetul Bârladului pe 2020!

De către

Loading...

27 februarie 2020

Ieri, adică înainte cu o zi de dezbaterea în plenul ședinței ordinare a CL Bârlad, consilierii PSD au susținut o scurtă conferință de presă pentru a-și prezenta amendamentele propuse la proiectul de buget al Bârladului pe anul în curs. Cei trei social-democrați de la pupitru, în speță viceprimărița Roxana Miron-Feraru, Andrei Huiban și Georgică Motrea, consideră că și vocea lor trebuie auzită și ascultată, nu doar cea a consilierilor PNL, mai ales că amendamentele vizează în special educația și vin în sprijinul elevilor și a cadrelor didactice. Cea care a deschis conferința a fost Roxana Miron-Feraru, care a dat citire celor cinci amendamente și sumelor alocate. Primul pe listă face referire la începerea lucrărilor de reabilitare a Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad, pentru care ar fi nevoie de suma de 1.500.000 lei. Asta pe lângă cei 150.000 lei deja prevăzuți în proiectul de buget pentru documentația DALI (documentație de autorizare a lucrărilor de intervenție). Aceasta și-a exprimat dorința ca, imediat după executarea documentației DALI, să se treacă efectiv la lucrările de reabilitare.

„Al doilea amendament propus de noi se referă la reabilitarea gardului Liceului Teoretic «Mihai Eminescu», pentru care considerăm că e oportun să alocăm 150.000 lei și pe care sperăm să îl vedem realizat până la finele anului. Al treilea amendament al nostru se referă la decolmatarea canalului deschis din zona Petru Rareș până la zona Victor Ion Popa. Pentru acest obiectiv de investiții, am alocat 100.000 lei. Cu al patrulea amandament, ne întoarcem la educație și ne referim la dotarea sau amenajarea laboratoarelor de specialitate din cadrul unităților școlare. Dacă anul trecut, de noi dotări au beneficiat Școala «George Tutoveanu» și Colegiul «Codreanu», și aici mă refer la laboratoarele de fizică, chimie și informatică, acum ne-am orientat către Liceul «Mihai Eminescu» și Școala «Manolache Costache Epureanu», alocând pentru fiecare câte 50.000 lei. Ultimul punct se referă la un amendament formulat de unul din consilierii PNL, în speță Adrian Todireasa, și pe care intenționăm să îl susținem, ca să demonstrăm că nu ne opunem proiectelor benefice care apar ca inițiativă a unor consilieri liberali. Se referă la suportarea cheltuielilor legate de transportul elevilor la competițiile culturale, sportive și școlare din anul în curs, pentru care s-a propus alocarea sumei de 100.000 lei”, a declarat viceprimarul Bârladului.

Următoarea intervenție a avut-o Andrei Huiban, care a enumerat sursele de finanțare ale celor cinci amendamente, așa cum le-a fost cerut de primarul Dumitru Boroș în cadrul comisiilor de specialitate din zilele 24 și 25 februarie.

„Prima sursă o reprezintă diminuarea cantității enorme de hârtie în care s-a cam «înecat» administrația domnului Boroș până acum. Cu alte cuvinte, vom lua bani de la PUZ, de la PUG. La PUG, în loc de 550.000 lei, vor rămâne 250.000, PUZ zona Reiser – 55.000 lei, PUZ Căpitan Grigore Ignat – 50.000 lei și celebrele documentații cadastrale, care au fost miza principală a administrației PNL, de unde am diminuat suma cu 200.000 lei. În total, până acum, avem 605.000 lei. A doua sursă de venit este bugetul Poliției Locale. Conform proiectului de buget, sunt alocați 5.500.000 lei, din care noi propunem ca 1.500.000 să fie luați și duși pentru finanțarea amendamentelor. Justificarea noastră este legată de restructurarea instituției, care trebuie făcută etapizat”, a precizat Huiban.

Potrivit acestuia, în Legea Poliției Locale 155/2010, se prevede că e nevoie de un polițist la fiecare 1.000 de locuitori, iar în Bârlad sunt 81 de angajați, în condițiile în care, la Recensământul din 2011, a reieșit că sunt 55.000 de bârlădeni. Așa că s-a depășit cu mult normativul din lege. Ca urmare, Poliția Locală trebuie să fie restructurată, astfel încât să se încadreze în acele normative. Evident, asta înseamnă și reducerea numărului de personal, dar și a bugetului instituției.

Câteva cuvinte a rostit și Georgică Motrea, care a adăugat că, la una din comisiile de marți, au prezentat cele cinci amendamente, dar au fost refuzați categoric de primarul Boroș, motivând că nu sunt bani. În schimb, a spus Motrea, la o altă comisie, primarul a propus un amendament prin care să se aloce 73.725 lei la școli, sursa de finanțare fiind fondul de rezervă, și un altul – de 100.000 lei pentru renovarea bucătăriei din cadrul Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad. Motrea a subliniat că, în 2018, bugetul orașului a fost votat cu mai multe amendamente, printre acestea numărându-se montarea de panouri fotovoltaice în incinta Grădinii Publice și a Parcului „Victor Ion Popa” și asfaltarea trotuarelor dintre Fepa și Rulmenți SA, lucru care nu s-a întâmplat nici până acum.

„Să dea Dumnezeu ca amendamentele noastre să treacă, dar nu știu dacă vom avea sorți de izbândă, pentru că domnul primar se încăpățânează în totalitate când aude de PSD. Dacă nu ni se vor aproba amendamentele, eu nu voi vota bugetul. Nu știu ce vor face colegii mei, dar eu nu voi vota”, a concluzionat Motrea.

„Eu cred că suntem echilibrați din punct de vedere al forțelor în Consiliul Local și e normal să se țină cont de niște doleanțe, care nu sunt personale, nu sunt ale colegilor mei, ci sunt niște probleme cu caracter social, cu care se confruntă mare parte din elevii bârlădeni și pe care noi vrem să le remediem, să propunem soluții. Considerăm că trebuie luate în calcul, pentru că avem și noi o reprezentare în Consiliul Local și e normal să se țină cont și de propunerile noastre”, a completat viceprimarul Miron-Feraru, care a dat de înțeles că grupul PSD nu va vota bugetul decât cu amendamentele propuse de ei.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2020/02/fara-amendamentele-lor-consilierii-social-democrati-nu-voteaza-bugetul-barladului-pe-2020/

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,683FaniÎmi place
227CititoriConectați-vă

Robo Știri